Budaörs közbiztonsága – A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság válaszolt

(Budaörs, 2014. október 16. – Budaörsi Infó) A helyi önkormányzati választások előtt a Budaörsi Rendőrkapitányságot arról kérdeztük, hogy mi az amiben segítségére lehetne az Önkormányzat, mert a választási különszámunkban a képviselőjelöltek többsége a közbiztonság megreformálását említette meg, mint fontos megoldandó problémát. A statisztikákból ugyanis az derült ki, hogy Budaörs a 6. az országban az Index jóvoltából közzétett Otthontérkép bűnözési listáján. A választ a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjétől kaptuk meg 2014. október 15-én. Ebből többek között kiderül, hogy a a Budaörsi Rendőrkapitányság nyomozás-eredményességi mutatója több mint 15%-kal nőtt az első 9 hónapban az előző évekhez viszonyítva. 

 

Milyen a bűnözési statisztikája jelenleg Budaörsnek? Többször hallottuk már, hogy jelenleg a hatodik helyen állunk a legrosszabbak listáján. Ez mit is jelent pontosan, miért lehet ez így, és hogyan lehetne ezen a helyzeten változtatni?

 

„A Budaörsi Rendőrkapitányság illetékességi területén 2012-től folyamatosan csökkent a rendőri eljárásokban regisztrált bűncselekmények száma. Ezen belül csökkent a lopások, a rablások, a rongálások, valamint a közterületen elkövetett bűncselekmények száma is.

Azonban nem csak a regisztrált bűncselekmények számában következett be pozitív változás, ugyanis a Budaörsi Rendőrkapitányság nyomozás-eredményességi mutatója több mint 15%-kal nőtt az első 9 hónapban az előző évekhez viszonyítva.

A budaörsi rendőrök mindent megtesznek annak érdekében, hogy ezen bűncselekmények száma tovább csökkenjen, illetve a nyomozás- eredményességi mutató javuljon. Immáron az egész ország területére kiterjed az az intézkedés, amely több hónapon keresztül öt megyében biztosította a közterületeken a 24 órás rendőri jelenlétet és nagymértékben hozzájárult a hatékony rendőri fellépéshez. A program 2014. július 1-jétől vált országossá, így a Budaörsi Rendőrkapitányság illetékességi területére is kiterjed. Pozitív hatásai szinte azonnal érezhetőek voltak. A bűnügyi és közbiztonsági helyzet folyamatos elemzését követően a kapitányság, valamint a rendőrőrsök munkatársai a nap 24 órájában minden településen megjelennek. A helyi szervek és a körzeti megbízottak munkáját a Készenléti Rendőrség bevetési állománya – szükség esetén – segíti.

A közterületi jelenlét jelentősen javítja az állampolgárok szubjektív közbiztonságérzetét és hatékony fellépést tesz lehetővé a helyben jelentkező problémákkal szemben.”

 

 

Milyen együttműködésre, eszközökre lenne szüksége a rendőrségnek, hogy hatékonyabban tudjon dolgozni Budaörsön?

 

„Az elmúlt évek intézkedési kultúraváltásának része, hogy a rendőrök párbeszédet folytatnak a lakossággal, együttműködnek a települések önkormányzataival, civil szervezeteivel, az oktatási intézmények vezetőivel, valamint az egyházak képviselőivel. Erre az együttműködésre a jövőben is szükség van a rendőri intézkedések, eljárások eredményes lefolytatása, valamint a helyben jelentkező problémák hatékony megoldása érdekében.

A rendőrségnek a feladatok ellátásához szükséges eszközök rendelkezésére állnak.”

 

 

Az értesüléseink szerint már nem tudnak együtt járőrözni a Budaörsi Polgárőr Egyesülettel, mert a helyi önkormányzat nem adott megfelelő támogatást ennek az egyesületnek.  Az ő munkájuk segítette az önök munkáját? Szükségük lenne arra a továbbiakban is, hogy polgárőrök egészítsék ki az önök szolgálatát?

 

„A Budaörsi Rendőrkapitányság rendkívül jó kapcsolatot ápol a különféle civil szervezetekkel, így különösen a területen működő polgárőr egyesületekkel. A rendőrök a munkába bevonják a helyi polgárőröket is, ezáltal is hatékonyabbá, eredményesebbé és gyorsabbá téve az intézkedéseket.

A rendőrség a jövőben is számít a polgárőrök munkájára, együttműködésére.”

 

 

Miben tudna önöknek segíteni Budaörs Város Önkormányzata?

 

„A kapitányság és a rendőrörsök vezetői jó kapcsolatot ápolnak az illetékes önkormányzati vezetőkkel.  Az együttműködésük hatékony. Ezt támasztják alá az elmúlt évben átadott és felújított rendőrségi épületek, rendőrőrsök is.”

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

1 Komment

  1. Budaörsi Infó szerint:

    A fenti cikkünk kapcsán kibontakozott vita a Facebookon:

    Hajósi Virág látszólag nem idetartozik, de régóta érdekelne, van valamiféle csendrendelet a városbaN? és ha igen, mi van, ha egy környéken nyáron szinte lehetetlenség pihenni, mert egész éjjel megy a cirkusz a közterületen? Régebben nem volt ez a gond, mert a polgárőrság jóval sűrűbben volt látható éjjel
    október 16., 22:44 · Szerkesztve · Tetszik · 1

    Pusoma Attila Főleg amikor a Rend őrei 4x kivonulnak ugyan arra a helyszínre és mégse történik semmi hajnal 2 kor és mégsem védik meg az Adófizető Polgárok jogait hogy nyugodtan pihenhessenek.
    október 16., 22:49 · Tetszik

    Hajósi Virág én még soha nem próbáltam segítséget kérni… de ahogy jó idő van, előre rettegek, hogy nem tudunk majd aludni…
    október 16., 22:51 · Szerkesztve · Tetszik · 1

    Pusoma Attila Természetesen nem Tamás a hibás ebben de én örömmel venném ha az Önkormányzat nyomást gyakorolna ebben a témában mert nem csak a bűncselekmények a fontosak hanem a nyugodt Pihenés is mindenki számára.
    október 16., 22:55 · Tetszik · 1

    Zita Harászi Én pedig a Klubrádió szignáljától kapok idegrángást, mert a szomszédom minden délután kiteszi a rádióját a kertbe és úgy ordíttatja, hogy zeng a hegyoldal, mi meg nem halljuk a saját hangunkat sem. De azzal sem lehet mit tenni…
    október 16., 23:06 · Tetszik · 2

    Wittinghoff Tamás Csak egy adalék a nyugodt pihenéshez. A város egyik részén több száz aláírással tiltakoztak a lőtér működése ellen. Erre igyekeztünk korlátok közé szorítani, hogy hétvégén, meg pihenő időben lehessen a kertváros érintett részén létezni. A drága kormányhivatal megtámadta a rendeletünket a Kuriánál. Vannak még csodák, a Kuria épp a minap elhajtotta a Kormánymegbízottat…
    A polgárőrséggel meg az történt, hogy , jó magyar szokás szerint a meglévő és jól működő mellé létrejött egy belvárosi, egy törökugratói… Aztán elkezdődött a marakodás a pénzen. No és persze jött a “politika”, s a legszervezettebbnek elege lett, s rávágta az ajtót az egész bandára…. Ezt majd újra kell építeni valahogy.
    október 16., 23:07 · Tetszik · 3

    Hajósi Virág persze, nem Tamás a hibás, csak az ember nem akar feljelentgetős viceházmester se lenni, de azért a pihenéshez is joga lenne
    október 16., 23:07 · Tetszik · 1

    Hajósi Virág Köszönjük a választ.. a lőtér ügyre emlékszem, ott edzett az agyaggalamblövő olimpikonunk..

    egyébként a városi rendezvények után, szinte egész éjjel tombolnak a nagyon is ittas kiskorúak…
    október 16., 23:09 · Szerkesztve · Tetszik · 1

    Wittinghoff Tamás Azon már túl vagyunk. Ott oktatott, meg lövöldöztek jó pénzért állítólag “komoly emberek”…
    október 16., 23:09 · Tetszik

    Hajósi Virág áhá.. hát erről lemaradtam. Azt hittem a régi ügy
    október 16., 23:10 · Tetszik

    Wittinghoff Tamás Igen, sajnos ez a rendezvények negatív hozadéka. Mi is rettegünk, amikor hétvégi buli van a Balatonon. Másnap egész nap takarítunk. Törött üvegbe mégse lépjenek a gyerekek…
    október 16., 23:11 · Tetszik

    Hajósi Virág lényegesebb kérdés, hogy egyáltalán ki az , aki kiszolgálja a gyerekeket
    október 16., 23:12 · Tetszik

    Wittinghoff Tamás Ugye költői?
    október 16., 23:12 · Tetszik

    Hajósi Virág igen, költői… mert szerintem sokan tudjuk, csak nem értjük, hogy miért tehetik zavartalanul… egyébként iskolaidőben is
    október 16., 23:13 · Tetszik

    Wittinghoff Tamás Majd a nemzeti italboltok…
    október 16., 23:14 · Tetszik · 1

    Hajósi Virág Háhá jó, ha a város polgármesterének van humora
    október 16., 23:14 · Tetszik · 1

    Wittinghoff Tamás Azért ebben volt nem kis adag cinizmus is…
    október 16., 23:16 · Tetszik

    Ferenc Ormos W.T. talán rossz kikötöben áll.
    október 16., 23:16 · Tetszik

    Hajósi Virág nálam a cinizmus, a szarkasztikus humor egyik alkotója.. kedvelem…
    október 16., 23:17 · Tetszik · 3

    Wittinghoff Tamás Egyetértünk!
    október 16., 23:17 · Tetszik · 1

    Ferenc Ormos Kedves Tamás : Visszatérve egy kérdésére, talán jobban hangozna, hogy mit tud segíteni a rendőrség az Önkormányzatnak
    október 16., 23:22 · Tetszik · 3

    Wittinghoff Tamás Az már régen fordítva van. Mi fizettük a kapitányság felújítását. Száz milliós támogatást adtunk az elmúlt négy évben. Autót vettünk. Szabadnapos rendőröket fizetünk, akik a közteresekkel járőröznek. Mellesleg a helyi kapitányság mindent megtesz. Hogy milyen létszámot kap a megyétől, az nem rajtuk múlik…
    október 16., 23:26 · Tetszik · 12

    Ferenc Ormos Nos, akkor még mi hárul Budaőrsre ennyi segítség után, talán most ők következnének. Természetesen minden támogatást kapjanak meg. ami csak a várostól kitellik.(kitelik?). Minenesetre a válsztások eredeménye számomra öröm, itt a facebookon, vagy a Farkasrétin út 71-ben megtalál, ha véletlenül.segíthetem valamiben Önt és az Önkortmányzato!. Majdnem öreg-viszonylag értelmiségi kiccsit bal, kicsit konzervatív, de mundenképpen liberális vagyok! Tisztelettel üdvözlöm: Ormos Ferenc.
    október 16., 23:48 · Tetszik · 2

    Szöszi Orsi Boszii màr elnézést de nem vagyok jàratos az ilyesmiben..de nekem ugy tünik hogy a polgàrőrők projekt csak egy ujabb zseb amibe pénzt tőmetnènek … nekem ez a meglâtàsom…Es a rendőrőknek meg van minden eszközük és emberük a bünűldőzéshez akkor minek is ezz a polgàr őr szolgàlat ?
    október 17., 8:09 · Tetszik

    Wittinghoff Tamás Bonyolultabb ez. Majd kifejtett, de most rohanás van…
    október 17., 8:25 · Tetszik · 1

    Erzsébet Eller Azert a mar ismert adatok utan semmire se valaszoltak erdemben.
    október 17., 8:58 · Tetszik · 1

    Györgyi Szendy Nagy általánosságokat válaszoltak, de az is baj, hogy nem Börsiek teljesitenek szolgálatot, nincs helyi kötődés.
    )
    október 17., 10:25 · Tetszik · 2

    Pusoma Attila Én elsőként a Budaörsi Ifjúsági klubbal kezdenem a dolgokat hogy miként randaliroznak fiatal gyerekek részegen ez miért fordulhat elő bagoznak a belső udvaron és dobálják át a csikkeket az én rendezett gyepemre ahol a kisfiam játszik?
    október 17., 12:23 · Szerkesztve · Tetszik · 1

    Erika Maksainé Nagy-Barna … hát a “szél” már csak ilyen … hol innen fúj, hol onnan … persze nem véletlenül …
    október 17., 15:26 · Tetszik

    Laci Lindenmayer Az lehet, hogy javul a közbiztonság, de még mindig lenne mit javítani:régi szép emlékeim közé tartozik, hogy akárhányszor elmentünk a rendőrség melletti focipályára, mindig kötekedés vagy esetleg verekedés lett a vége, és az okos enged alapon el kellett jönnünk a pályáról. Sokszor megkaptuk a “mert mi csak magyarok vagyunk” jelzőt, sőt ezt néha még a szomszédos játszótéren “vigyázó” szülők is tétlenül nézték. Akkor a rasszizmus csak egy irányba rasszizmus? Vagy mivel van másoknak több joga azon a focipályán tartózkodni?…
    október 17., 17:00 · Tetszik

    Wittinghoff Tamás Ez a szarva közt a tőgye! Kéretik az oldalamon az ilyen jellegű, rasszista áthallasú hozzászólasok mellőzése, Laci. Túl jó a fülünk a hallásra… Ez persze egyébként nem rendőrségi ügy. S mivel nem voltam jelen, nem tudom a körülményeket sem. West side story…
    október 17., 17:33 · Szerkesztve · Tetszik · 1

    Laci Lindenmayer Ebben az ég egy adta világon semmi rasszizmus sincs, szimplán a tapasztalatomat meséltem el a város közbiztonságával kapcsolatban, a tények feltárása nem rasszizmus tudtommal. Ki mit szeretne kihallani az más kérdés, de én azért szavaztam önre, mert pozitív tapasztalataim vannak a város vezetésével kapcsolatban, és reméltem, hogy lehet változtatni azokon a dolgokon, amiken még akad foltozni való, és ez a történet is azt volt hivatott alátámasztani, hogy bizony akad… Szép dolog a liberalizmus, de ideje lenne elgondolkodni, azon hogy ha fejünket dugjuk a homokba és nem reagálunk bizonyos tényekre, ismétlem: tényekre, attól senkinek sem lesz jobb
    október 17., 17:34 · Tetszik

    Wittinghoff Tamás Az emberek egymáshoz való viszonyát a rendőrség nem tudja megváltoztatni. Csak az emberek. Az előítéletek, bármely oldalé, levetkőzése erkölcsi kérdés.
    október 17., 20:29 · Szerkesztve · Tetszik · 5

    Wittinghoff Tamás Tényeket pedig sokféleképpen lehet sorolni. És könnyen más értelmezést nyernek…
    október 17., 17:38 · Tetszik

    Laci Lindenmayer Ebben teljesen egyetértünk! Csak amikor már a viszonyok diszkriminatív tettlegességig fajulnak, ott már a rendőrségnek is van hatásköre és ez oda vissza igaz! Mennyivel szebb országban élhetnénk, ha egy kicsit is összetartóbb nemzet lennénk. Gondolok itt arra, hogy a jobb oldali szidja a bal oldalit és fordítva, csak azért mert ez a meggyőződése valakinek, pedig a gondolat szabadsága a legnagyobb szabadság. Az emberek a saját problémáikat etnikumokra és kisebbségekre hárítják, és másokba keresik a hibát, pedig ha egy kicsit is odafigyelnénk egymásra a szürke hétköznapok is elviselhetőbbé válnának. Végezetül, pedig a tényfeltárásnak pontosan az lényege, hogy a tényt tárjuk fel, nem pedig szubjektív módon értelmezzük és kiforgassuk azokat.
    október 17., 17:44 · Tetszik · 1

    Laci Lindenmayer Viszont attól mert valaki kisebbségben él, mint ahogyan én is sváb kisebbség tagja vagyok, nem jogosítja fel arra, hogy a negatív diszkrimináció és az elnyomás zászlaja alatt kivonja magát a mindenkire egyaránt vonatkozó írott és íratlan törvények alól, és a diszkriminációt nem kettős mérce alkalmazásával kell ellensúlyozni, hanem az előítéletet kell “kiírtani” az emberekből
    október 17., 17:48 · Szerkesztve · Tetszik · 1

    Wittinghoff Tamás Na igen, de az ellenségeskedés sosem olyanoktól indul, akik liberális elvek mentén élnek. Ami a svábságot illeti, azért nem gondolom, hogy manapság ez bármiféle negatív sztereotípiával párosulna. A svábság ráadásul egy nagyobb kisebbség, a magyarországi németség részhalmaza. Magam is többnyire német származású vagyok. Ebből soha nem volt hátrányom. Nagyszüleimnek igen. De az –ugye – már történelem. De nem felejtendő. Miként a jellege sem. Van viszont a jelen… amelynek a súlya nagy… Mellesleg gyermekkoromban minket is sokszor elzavartak a pályáról. A grund szellem nem új keletű. Ott ennek semmiféle más oka nem volt. Az erősebb kutya elve alapján dőlt el, maradhattunk-e. Többnyire az idősebb erős fiúk zavartak el minket. Aztán, ahogy nőttünk, mi mindig találtunk békés megoldást. Ez is kultúra kérdése, amely leginkább az iskolában dől el. Ha otthon nincs hozzá elég kapacitás. De nem származási kérdés…
    október 17., 18:23 · Tetszik · 3

    Laci Lindenmayer Azt hiszem egyetértünk! Nem is azért hoztam fel, mert bármiféle hátrány ért volna miatta
    október 17., 18:26 · Tetszik

    Wittinghoff Tamás Örülök! És valóban, azt a nehéz társadalmi problémát, amire utalsz kezelni kell. De semmi esetre nem a rendőrség, hanem az oktatás, a munkaerő piac oldalán. Különben katasztrófa lesz belőle….
    október 17., 18:33 · Tetszik · 1

    Laci Lindenmayer Pontosan! Én is a megfelelő felzárkóztatásban látom a kulcsot, de ez egy hosszú folyamat.
    október 17., 18:35 · Tetszik

    Wittinghoff Tamás több évtized…
    október 17., 18:36 · Tetszik

    Kendéné Regényi Ildikó Végigolvastam ezt a két eszmefuttatást. Nagyon jó lenne remélni, hogy erre felé megyünk… sajnos a köznapok és mindennapjaink nem ilyen orcát mutatnak!
    október 17., 18:39 · Tetszik · 1

    Laci Lindenmayer Ez már nem idetartozó téma, de én ezúttal szeretném nagyon megköszönni az egész városvezetésnek, hogy ekkora figyelmet fordítottak a kényelmes és jó éjszakai közlekedésre, nagyon sokat jelent főleg a fiataloknak, azt hiszem minden budaörsi egyetemista és gimnazista nevében megköszönhetem ezt!
    október 17., 18:42 · Tetszik · 1

    Wittinghoff Tamás Mondhatnám, hogy magam is a BME-n végeztem, s ezért . Azért ez ebben a formában nem egészen igaz.
    október 17., 19:25 · Szerkesztve · Tetszik · 1

    Hajósi Virág többek között azért is szeretek Budaörsön élni, mert az országos “etnikaiproblémák” generálása itt nincs jelen… vagy nem kap erőre.. jó lenne, ha ez így maradna.
    október 17., 20:33 · Tetszik · 1

    Ildikó Kálmán Szerintem örüljünk annak, hogy a “zaj” a legnagyobb problémánk! Mondom ezt úgy, hogy falra mászom kedves szomszédom magnójától. Viszont képtelenségnek tartom, hogy minden ház elé rendőrt állítsanak…. Fiatalok esti randalírozásáról annyit, hogy mostanság többet járok be Pestre és bizton állíthatom, hogy mi egy burokban élünk a béke szigetén! Mert ami ott van az kritikán aluli…
    október 18., 5:58 · Tetszik

    Hajósi Virág visszatérve a témára, szerintem most verik szét a parkot a lelkes fiatalok.. no, ilyenkor mit tegyen az ember, mert csak a zajt hallottam..

    Ildikó , elég lenne a parkokat kicsit ellenőrizni, ui. ott vannak gondok..

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.