EKSZ: túlmunkára kötelezné a sofőröket a BKV, a cég szerint a dolgozók kérték a többletmunkát

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) szerint a BKV háromhavi túlmunkára kötelezné a buszvezetőket. A BKV közlése szerint a járművezetők folyamatosan jelezték, hogy az alapórán felül is dolgoznának.

 

Az EKSZ pénteki, MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a buszvezetőknek így 12 helyett 15 hónapot kellene dolgoznia. Az érdekvédelmi szervezet szerint olyan munkaszerződés-módosítást tesznek a munkavállalók elé, amelyben az aláíró családi okokra hivatkozva kéri a munkáltatót, hogy 480 túlórát engedélyezzen számára.

Nemes Gábor, az EKSZ elnöke közleményében azt írta: ezt a legtöbb járművezető még így is vállalná, mert ezzel is nő a keresete. Az elmúlt néhány évben ugyanis fokozatosan elvett tőlük a cég minden juttatást. Ennek azonban álláspontja szerint az lenne az eredménye, hogy fáradt, ideges, agyonhajszolt buszsofőrök szállítanák az utasokat, kockáztatva az utasok és saját maguk biztonságát – tette hozzá.

A szakszervezet szerint ilyen mértékű túlmunka súlyosan aggályos, ezért az eljárás azonnali leállítását követeli, ellenkező esetben törvénysértésért feljelenti a BKV-t.

A BKV az MTI megkeresésére azt közölte, hogy a járművezetők folyamatosan jelezték a cég felé, ha van rá lehetőség, akkor szívesen dolgoznának az alapórán felül. Ennek érdekében közösen módosítják a munkaszerződést, amelyben a hatályos jogszabályok alapján a munkavállaló javára el lehet térni. Mivel mindez a munkavállaló kifejezett írásos kérésére és javára történik, a BKV törvényesen és a jogszabályoknak megfelelően jár el – közölték.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.