Berlin és Párizs is módosítaná a schengeni szabályokat a szélsőségesek miatt

A schengeni határellenőrzési rendszer szabályainak mielőbbi reformja mellett szállt síkra mind a francia, mind a német belügyminiszter csütörtökön, Luxembourgban, az uniós kollégáikkal tartott tanácskozáson.

 

Franciaország és Németország egyaránt a közel-keleti konfliktusokban harcoló uniós állampolgárok és az ő esetleges visszatérésük jelentette fenyegetés miatt szorgalmazza a rendszer felülvizsgálatát. Bernard Cazeneuve francia tárcavezető európai utasadatbázis létrehozását sürgette, valamint a reptéri ellenőrzések hatékonyságának javítását.

“Ez sürgős” – jelentette ki Cazeneuve.

Thomas de Maiziere német belügyminiszter emlékeztetett: Európából mintegy háromezren keltek útra, hogy csatlakozzanak a szélsőségesekhez. “Nem akarjuk, hogy Európa terrorizmust exportáljon” – nyomatékosította a német politikus.

“Ám mindenekelőtt azt nem akarjuk, hogy harcedzett katonák térjenek vissza Európába, s álljanak neki támadásokat kitervelni” – hangoztatta Thomas de Maiziere.

Cazeneuve szerint az unió külső határain figyelendő gyanús személyek listájához új kategóriát kellene adni “idegen harcos” megnevezéssel, hogy a határőrök éberebben figyeljenek az esetlegesen az unióba visszatérni akaró dzsihádistákra.

Az Európai Unióban Franciaországban él a legtöbb muszlim, és a Közel-Keleten harcoló uniós állampolgárok többsége valószínűleg Franciaországból indult a térségbe.

A belügyminiszterek és Cecilia Malmström belügyi uniós biztos internetes nagyvállalatok, a Facebook, a Google, a Twitter és a Microsoft vezetőivel is találkoztak, miután a muszlim szélsőségesek előszeretettel használják a közösségi felületeket eszméik és tetteik terjesztésére. Az uniós politikusok és az amerikai nagyvállalatok képviselői arról egyeztettek, hogyan lehet megakadályozni, hogy a szélsőségesek lefejezéseket bemutató videofelvételeket, törvénysértő tartalmat vagy a harcban való részvételre buzdító üzeneteket tegyenek közzé.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.