Jogerős ítéletben nyilvánították törvénytelenné a sepsiszentgyörgyi városzászlót

A Brassói Táblabíróság jogerős ítéletben hatálytalanította a Sepsiszentgyörgy zászlajáról szóló 2008-as önkormányzati határozatot – közölte szerdán a maszol.ro erdélyi magyar portál.

 

A székelyföldi Sepsiszentgyörgy hivatalos jelképét zászló formában is meghatározó önkormányzati határozatot négy évvel az elfogadása után, 2012-ben támadta meg a közigazgatási bíróságon a Ponta-kormány által kinevezett prefektus, Codrin Munteanu.

A prefektus keresetét a Kovászna Megyei Törvényszék 2012 decemberében elutasította, mert úgy találta, a prefektus elkésett a keresetével. A fellebbezések után a Brassói Táblabíróság visszautalta alapfokra a pert. Az érdemi tárgyalás jutott el most a jogerős ítéletig.

A közigazgatási pert az a körülmény teszi különössé, hogy Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester felhívására 2322 természetes személy és civil szervezet csatlakozott a perhez a polgármesteri hivatal oldalán. A polgármester azért tartotta fontosnak a sepsiszentgyörgyi civilek csatlakozását, mert ezáltal lehetővé válik, hogy a jogerős romániai ítélet után az Emberi Jogok Európai Bíróságán folytatódjék a jogi küzdelem. A perbe a prefektus oldalán kapcsolódott be a székelyföldi románok érdekvédelmi szervezeteként fellépő Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma.

A jogerős ítélet után Antal Árpád polgármester bejelentette, Strasbourgban folytatódik a pereskedés. Az elöljáró szerint ugyanis az igazságszolgáltatás korlátozza a magyar közösség jogait, hiszen Románia több városának és megyéjének lehet saját zászlója, csak a székely megyékben nem engedik ezt.

A sepsiszentgyörgyi városzászlón kék-arany színű háttérrel látható a román kormány által is jóváhagyott városcímer.
http://www.maszol.ro/index.php/belfold/36619-jogeros-torvenytelen-a-sepsiszentgyorgyi-varoszaszlo

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.