Szeneczey Balázs: előbb volt a románok színe a piros-sárga-kék, mint Budapesté

Az Együtt-PM és a baloldal főpolgármester-jelöltjének ismét tényismereti és számtani problémái keletkeztek: a Román Fejedelemség zászlajának már 1859-től piros, sárga és kék volt a színe, a budapesti városegyesítés pedig csak 1873-ban történt meg. A lobogó tervét “ez év májusában fogadták el, de csak szeptemberben erősítették meg” – közölte Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes csütörtökön az MTI-vel.

 

A főpolgármester-helyettes hozzátette: 1873 pedig nehezen lehetett korábban, mint 1859.

Szeneczey Balázs szerint Budapest zászlaja egyébként mindig viták forrása volt – főképp miután a románok elfoglalták Budapestet – éppen a színkombináció miatt. A zászló kék sávját zöldre cserélték, és egészen 1949-ig ez így is maradt – tette hozzá.

 

A főpolgármester-helyettes közleményében arra reagált, hogy Falus Ferenc, az Együtt-PM – az MSZP és a DK által is támogatott – főpolgármester-jelöltje csütörtöki sajtótájékoztatóján arról beszélt: megválasztása esetén visszaállítaná Budapest korábbi zászlaját, ezzel is jelezve: Tarlós István városvezetése egy “kisiklás” volt.

Úgy fogalmazott, semmiképpen nem enged a régi zászló visszaállításából, mert a “sokat vitatott piros, sárga, kék zászló már akkor Budapest lobogója volt, amikor Románia még nem is létezett független államként”.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.