Iszlám Állam – A katari emír szerint országa nem támogat terroristákat

Katar nem támogatja az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges dzsihadista szervezetet vagy más terrorista csoportokat – jelentette ki az arab ország államfője szerdán Berlinben a német kancellárral folytatott megbeszélése után.

 

Az Angela Merkellel közösen tartott sajtótájékoztatón Tamim bin Hamad ász-Száni hangsúlyozta, hogy országa “soha nem támogatott, és a jövőben sem támogat terrorista szervezeteket”. Ezt arra az újságírói kérdésre válaszolva mondta, hogy mi igaz azokból a hírekből, amelyek szerint Katar az IÁ egyik fő finanszírozója.

Angela Merkel kancellár a tájékoztatón elmondta, hogy partnerével nyílt megbeszélést folytatott, és kitértek a Katar és az IÁ kapcsolatáról a sajtóban megjelent beszámolókra is. “Nincsen okom arra, hogy ne higgyek az emírnek” – mondta a német kormányfő. Kiemelte, hogy Katar csatlakozott az IÁ ellen szervezett nemzetközi koalícióhoz.

A katari labdarúgó-világbajnokságra készülő beruházásokon dolgozó vendégmunkások embertelen kizsákmányolásáról szóló hírekkel kapcsolatban a kancellár azt mondta, “nagyon világossá” tette az államfő előtt, hogy a német kormány véleménye szerint Katarnak gazdag országként jobb munkakörülményeket kell biztosítania a külföldi foglalkoztatottaknak.

Tamim bin Hamad ász-Száni elismerte, hogy történtek mulasztások és hibák. Hangsúlyozta, hogy a hatóságok törekednek ezek kiküszöbölésére.

A kétoldalú gazdasági kapcsolatokról szólva Angela Merkel kiemelte, hogy Katar jelentős befektető Németországban, és méltatta, hogy hosszú távra tervezett, stratégiai befektetéseket hajt végre.

A következő években tovább bővülhet az együttműködés, mindenekelőtt az energiaszektorban – tette hozzá. A cseppfolyósított földgáz (LNG) kereskedelmében Katar fontos partnere lehet nemcsak Németországnak, hanem az egész Európai Uniónak – hangsúlyozta a német kancellár.

Katar elsősorban az állami befektetési alap révén jelenik meg a német gazdaságban. Katari adatok szerint eddig 13,9 milliárd euró értékben fektettek be, ezzel az alig 2 milliós ország a legjelentősebb befektető Németországban az arab világból. Katari befektetők eddig egyebek között a Volkswagenben, a Deutsche Bankban, a Siemensben és a Hochtiefben szereztek tulajdonrészt.

Katar a világ harmadik legnagyobb földgázkészletével rendelkezik, és nyugati befektetéseinek értéke becslések szerint eléri a 100 milliárd dollárt. Katari résztulajdon van például a londoni Harrods luxusáruházban, az LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton francia luxuscikk-konszernben és a Paris Saint-Germain labdarúgó klubban. Az energiahordozók mellett más pillérekre is támaszkodó gazdasági szerkezet kialakítását célzó törekvéseket jelzi az is, hogy az állami irányítású Qatar Airways a világ egyik leggyorsabban fejlődő légitársasága.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.