Sikeresen zárult a véradás a budaörsi Városházán

(Budaörs, 2014. július 21. – Budaörsi Infó) 2014. július 18-án a Városháza dísztermében véradásra várták a budaörsieket. A véradás sikeresen zárult, hisz 37-en vettek részt a csoportos „vérontáson”. Az esemény kiemelt meghívott vendége volt Marosi Károly, közismertebb nevén „Karcsi nővér”, akihez a félősebbek fordulhattak néhány nyugtató szóért.

A pénteki véradásra több mint 350 behívót küldött szét a Vöröskereszt a budaörsiek számára. A behívottak közül általában átlagosan 4-6%  szokott részt venni a véradásokon. Budaörs esetében a hétvégén ez a szám 10% volt, így büszkén elmondhatjuk, hogy mi aktív véradó város vagyunk.

A rendezvény díszvendége Marosi Károly volt, aki nemrégiben vette át Budaörs Város Képviselő-testületétől a Budaörs Egészségügyért Díjat.

veradas_varoshaza_nagy_Eva_karcsi_nover

Nagy Éva és Marosi Károly

 

Nagy Éva a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezete 1. számú Területi Szervezetének területi munkatársa a Budaörsi Infónak elmondta, hogy országos szinten alacsony a véradási hajlandóság, pedig nagyon fontos lenne, hogy minden állampolgár aki teheti éljen ezzel a lehetőséggel.

„A levett vérből vörösvérsejt-koncentrátum, plazmakészítmények és vérlemezke-koncentrátum készül, így egy egység teljes vér 3 beteg életén segíthet. Ez mellett a véradás szűrővizsgálat is egyben: a mintacsövekbe levett vért minden esetben kivizsgálják a vérellátó szolgálat munkatársai és ha esetleg valami rendellenességet találnak értesítik a véradót! HIV, Hepatitisz-B, Hepatitsz-C, szifilisz kimutatás és a vércsoport meghatározás is történik ilyenkor. Az egészségügyi szolgálatnak évente 400 000 (!) egység vérre, illetve az ezekből készített vérkészítményekre van szüksége ahhoz, hogy segíteni tudjon a rászoruló betegeken. Úgy gondolom, hogy már csak emiatt is fontos, hogy vért adjunk.”

 

veradas_varoshaza_nagy_Eva

Egy sikeres véradó

 

Budaörsön a következő véradás 2014. augusztus 1-jén lesz az Ifjúsági házban 15:30–18:30 között.

Fontos tudnunk, hogy a nők évente háromszor, a férfiak évente négyszer adhatnak vért. A véradás jelentőségét sokan alábecsülik. Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy nekünk is bármikor szükségünk lehet vérre, ezért döntsünk felelősségteljesen, ha véradásról van szó.

A Vöröskereszt minden hónapban szervez véradást, így aki nem tud majd elmenni az augusztus 1-jei véradásra, azt is sok szeretettel várják a következő alkalomra, mely augusztus 4-én lesz a budaörsi Auchanban 11.30–14.00 óra között.

 

veradas_varoshaza

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.