Vérfrissítés a budaörsi cégeknél

(Budaörs, 2014. július 3. – Budaörsi Infó) A Vöröskereszt az adománygyűjtés és adományosztás mellett rendszeresen véradásokat is szervez. Különböző rendezvényeken, és céges véradásokon van lehetősége az önkéntes véradóknak egy kis vérfrissítésre.

 

Budaörsön több cég is van, amelyek – társadalmi felelősség vállalásuk részeként – részt vesznek a céges véradás programban. Egy ilyen vállalkozáshoz látogattunk el, és kérdeztük a HR vezetőt, és az ott dolgozó munkatársakat arról, hogy miért tartják fontosnak a véradást.

Szánti Emese HR vezető, miután kiszállt a székből elmondta, hogy ő már sok éve véradó, és számára ez természetes, hogy ha tud, akkor segít másoknak.

szanti_emese

Szánti Emese

„Én nagyon régen kezdtem a véradást. Tizenévesen ültem először ilyen véradó székben, és egyáltalán nem esik nehezemre, hisz megtehetem, akkor meg miért ne segítenék.”

 

Sokan azt gondolhatják, hogy a véradás egy hosszadalmas és bonyolult folyamat, azonban ez egyáltalán nem így van.

Először felveszik a véradó személyes adatait, majd pedig egy rövid orvosi vizsgálat következik.

Mintát vesznek a jelentkező véréből, amin lefuttatnak egy gyors tesztet, hogy alkalmas-e donornak, majd pedig jöhet az utolsó lépés, illetve szúrás, amikor vért vesznek.

30 perc alatt megvan az egész, és ez idő alatt, ezzel a kis energiabefektetéssel, akár három ember életét is megmenthettük. Az sem elhanyagolandó tény, hogy a szűrővizsgálatnak köszönhetően, ha bármilyen problémája van a véradónak, az kiderülhet, és így időben lehet segíteni a bajon.

 

De vajon mennyire terheli ez meg a szervezetünket? Erre a kérdésre első kézből kaptunk választ, hisz a helyszínen lévő véradókat kérdeztük, hogy befolyásolja e őket a munkában az, ha vért adnak.

Szánti Emese  miután vért vettek tőle azt mondta, hogy: „Ugyanúgy megy a napi munka. Enni, inni kapunk utána, így az elvesztett energiák gyorsan pótlásra kerülnek. Sok folyadékot iszunk, és én tényleg azt érzem a véradás után, hogy nem hogy fáradtabb leszek, hanem inkább élénkít. Nekem az első szó, ami eszembe jut a véradással kapcsolatban az a felfrissülés.

 

Zakar Tamás – szoftverfejlesztő:

„Nekem ez a 27. véradásom, szóval gyakorlott és tapasztalt véradó vagyok. Nem fájdalmas, nem vészes. Nem okoz semmilyen problémát, még talán kicsit fel is dobja az embert. Ugyanúgy megy tovább utána a munka.”

zakar_tamas

Zakar Tamás

 

Cservenyák Krisztián – rendszermérnök

„Nekem ez az ötödik véradásom. Érzek egy viszonylag kicsi szúrást, aztán pedig csak ülni kell. Nem befolyásolja a munkát, főleg az enyémet, mert én számítógép előtt dolgozom, ahol nincs fizikai erőkifejtés. Vezetni is lehet ugyanúgy annak, aki vért adott.”

veradas6

Fonyogáb Attila – kereskedelmi támogató mérnök

„Szokásos volt. Ez nekem már a sokadik véradásom. Semmi borzalmas nincs benne. Megszúrtak, pumpáltam egy kicsit, 10 perc alatt kész lehet lenni vele. Szerintem többet pihenek utána, mint ameddig tart.

FonyogabAttila

Fonyogáb Attila

 

Novák Zsolt – hangátvitel-technikai rendszermérnök

„Bemegy az ember, van egy irodai herce-hurca, aztán megszúrják. Semmivel nem rosszabb, mint egy laborvizsgálat.”

veradas

Ha a véradók oldaláról nézzük ezeket a céges véradásokat, akkor látjuk, hogy milyen előnyei vannak. „Házhoz” jön a vérvétel, és felfrissülést is biztosít. Viszont a cégek számára miért jó egy ilyen véradás, erről Szánti Emesét kérdeztük. 

„Nálunk régi hagyományai vannak a véradásnak. Nagyon gondoskodó maga a cég is. Tudjuk azt, hogy néha egy élet múlhat egy tasak véren.

Mindenképpen a gondoskodás és a segíteni akarás áll mögötte. Kollégáink is kerültek már olyan helyzetbe, amikor nekik kellett adni vért, és egyöntetűen önkéntesen mentek a többiek, és adtak a kórházban vért.

Nálunk a cégnél, ez egy természetes folyamat, egy magától működő dolog.

Ezt mindenki maga miatt teszi, hisz plusz juttatást nem kapnak érte. Azt gondolom, hogy ez is egyfajta közösségerősítő dolog. Nálunk nagyon jó a közösség, és szeretünk olyan dolgokban részt venni, amivel segíthetünk, vagy akár a mi kis csapatunkat építhetjük. Ez is formálja a közösség tudatát, olyan irányba hogy segítsünk.

 veradas4

A cég munkatársait is megkérdeztük, hogy őket vajon mi motiválja, miért adnak rendszeresen vért.

 

Novák Zsolt – hangátvitel-technikai rendszermérnök

„Nekem pluszos vércsoportom van, ami bárkinek adható, nem túl ritka, de erre is szükség van. Úgy gondolom, hogy ha adok vért, azzal nekem nem lesz rosszabb, de a szervezetemnek jobb. Ezt a fél órát pedig rá tudom szánni az időmből. Nem leszek tőle se több, se kevesebb, hogy adtam, de én úgy gondolom, hogy ha megtehetem, akkor miért ne tegyem meg.

Ez mellett még azért is adok vért, mert szeretnék még gyereket, és amikor majd az asszony bent lesz a kórházban, kelleni fog a vér, reméljük nem lesz rá szükség, de ha kell, akkor legyen, illetve nagyon sok motoros ismerősöm van, tehát inkább legyen mint ne legyen.”

novak_zsolt

Novák Zsolt

 

Fonyogáb Attila – kereskedelmi támogató mérnök

„Én 21 éves korom óta háromhavonta, vagy félévente vért adok. ARH pozitív vagyok. Két dolog motivál, az egyik az, hogy segíthetek vele, a másik pedig, hogy magas a vérnyomásom, és fixa ideám az, hogy ha elmegyek vért adni, akkor utána rendben vagyok. Tudom, hogy butaság, mert nincs benne semmi, de én így érzem. Ez mellett meg jól esik segíteni másoknak. Nem adtam igazából túlzottan semmit se, mert újra termelődik.”

 

veradas2

Cservenyák Krisztián – rendszermérnök

„Nekem „Joker-vérem” van, 0 negatív. Szerintem azért fontos vért adni, mert bárkinek szüksége lehet rá, sose lehet tudni… Lehet hogy holnap nekem vagy neked! Nem lehet tudni mit hoz az élet.

CservenyakKrisztian

Cservenyák Krisztián

 

Zakar Tamás – szoftverfejlesztő

„Nekem AB negatív a vércsoportom, ami az egyik legritkább. Én így próbálok segíteni. Édesapám is vért adott mindig, és ez olyan hagyomány nálunk, amit büszkén folytatok. Bárkit érhet baleset, akár engem is, és olyankor jó tudni, hogy van vérkészlet, amivel tudnak segíteni.”

 

 

Nagy Éva a budaörsi Vöröskereszt munkatársa elmondta, hogy nagyon jók az ilyen céges véradások, hisz így a véradók – ott, ahol napközben a legtöbb ideig tartózkodnak –, a munkahelyükön adhatnak vért, így munka után már nem kell elmenniük sehová.

 

nagyeva_veradas

Nagy Éva

 

„Nagyon sok véradót tesznek hozzá az éves véradó-tervünkhöz a céges véradások. A véradók a cégeknél sokkal jobban szervezettek, összetartók, és egymást húzzák a véradásra. Ez egy olyan szegmense a véradásnak, ami a legjobban szervezett.”

 

Mint ahogy mi is megtapasztalhattuk vért adni nem egy nagy ördöngösség. Nem fáj, és életeket menthetünk vele. Ha tehetik Önök is legyenek véradók!

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.