Debrődi Gábor: A Mentőmúzeum egy zseniális kis hely

(Budaörs, 2014. június 19. – Budaörsi Infó) A hétvégén lesz a Múzeumok éjszakája, amelynek rendezvényein a 2013-as évben 356 ezren vettek részt. Idén a vendégeket 313 vidéki és 133 budapesti múzeum, kiállítóhely mintegy négyezer programja várja. A programhoz csatlakozó múzeumok közt szerepel az Országos Mentőszolgálat Kresz Géza Mentőmúzeuma (Budapest, V. kerület, Markó utca 22. ). A Budaörsi Infó ebben az évben ezt a múzeumot ajánlja az érdeklődőknek megtekintésre.

 

Debrődi Gábor, a Országos Mentőszolgálat Kresz Géza Mentőmúzeum igazgatójával a Kéklámpás Nap alkalmával volt lehetőségünk beszélgetni, aki szoros kapcsolatot ápol a Budaörsi Mentőállomással is. Megtudhattuk tőle, hogy az általa vezetett múzeum is becsatlakozott a Múzeumok éjszakája programsorozatba.

„A Mentőmúzeum egy zseniális kis hely. A Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület alapítójának, Kresz Gézának támadt az az ötlete a 19. század végén, hogy a mentők által használt, de már a szolgálatból kivont eszközök bemutatására hozzanak létre egy kis múzeumot.”

A Mentőmúzeumban több mint egy évszázada zajlik a gyűjtés. Az 50-es évektől a napjainkig működött, és még ma is működő mentőjárművek, és Mária Terézia korától kezdve, a napjainkban is használt rengeteg mentéstechnikai eszköz is megtekinthető itt.

 

debrodi_gabor_mento_muzeum

Debrődi Gábor, múzeumigazgató Budaörsön

 

Mi a Mentőmúzeum legfőbb feladata?

„A Mentőmúzeumnak az a küldetése, hogy a mentők rendívül színes életét bemutassa az érdeklődőknek, hogy láthassák, milyen hatalmas különbségek vannak a korok között technikai felszereltségben is. Én úgy érzem, a küldetésünk célja az, hogy a látogatók megismerjék ennek a rendkívül gazdag történetnek valamennyi elemét, résztvevőjét, tudományos múltját, és ez egy nagyon gazdag történet.”

mentomuzeum_kresz_geza5

 

mentomuzeum_kresz_geza

Milyen kuriózumokat lehet megtalálni az önök múzeumában?

„Az első EKG-készüléket például, vagy az első rohamkocsit, ami hungarikum is egyben, mert először Magyarországon a Markó utcában kezdte meg működését 1954-ben. Van egy veterán garázsunk is az alsó szinten, ez is nagy érdeklődésre tart számot. Viszont a legérdekesebb talán mégis a pince kórházunk, amit 2012 áprilisában nyitottunk meg. Ez az a része a tárlatunknak, amely a kórházi körülményeket teremtő mentődolgozók 1956-os hősies helytállásáról tanúskodik.”

 

pincekorhaz-02

Pince kórház

mentomuzeum_kresz_geza4

 

Debrődi Gábor nagy lelkesedéssel beszélt a múzeumról. Mint egy élő történelemkönyv úgy sorolta a különböző korszakokat, és fontos fejlesztéseket a mentők életében. Minden szavából érződött, hogy ez számára korántsem munka, hanem hivatás. Arról mesélt, hogy minden reggel boldogan kel fel, és úgy indul el a munkába, hisz minden nap örömet okoz számára. Ezek után természetesen egyértelmű volt, hogy azt kérdeztük tőle, hogy mi az, amit a legjobban szeret  munkájában? 

„Nekem a munkámban az okozza a legnagyobb megelégedést, amikor látom a látogatók arcán az örömöt, a felismerést, a rácsodálkozást, hogy mi magyarok milyen gazdagok is vagyunk.

Bizony: amikor Lengyel Árpád kapcsán a Titanic-ról, vagy amikor az első mentőautóról beszélünk, ami 1902-ben kezdte el a működését. Nekem óriási öröm, hogy ‘megfertőzhetem’ a látogatókat a mentőkkel, mikor felismerik milyen klassz világ ez, és hogy ide érdemes visszajönni.

Ez egy igazi küldetés számomra. Minden nap szeretettel kelek fel és úgy megyek be!” – mondta el nagy lelkesedéssel Debrődi Gábor a Budaörsi Infónak.

 

keklapmas_nap9

Kéklámpás Nap Budaörsön – felvonulás
2014. június 14.

 

Amit még érdekességként megtudhattunk Debrődi Gábortól, hogy elsősegély tanfolyamokat is tartanak, viszont nem a felnőtt korosztálynak, hanem a kicsiknek: az óvodásoknak és a kisiskolásoknak. Ez követendő példa lehetne más területeken is, mert vannak dolgok, amiket nem lehet elég korán elkezdeni. 

„A kicsiknek szóló elsősegély-oktatás alkalmával elmeséljük a gyerekeknek, hogy ha valaki rosszul lesz például a játszótéren, és nincs a közelben felnőtt, akkor hogyan cselekedjenek, hogy hívjanak segítséget. Önmagukért és másokért is felelősen gondolkodó embereket próbálunk nevelni, hogy az embert lássuk a másikban, aki bármikor segítségre szorulhat.” 

 

keklapmas_nap12

Kéklámpás Nap 
Budaörs, 2014. június 14.

 

A Múzeumok éjszakája alkalmával éljenek a lehetőséggel, és látogassanak el minél több múzeumba, hogy megismerkedhessenek történelmünkkel, kincseinkkel és csodáinkkal. Vannak dolgok, amiket megéri megnézni! Ne hagyják ki a Mentőmúzeumot sem!

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.