A város legprofibb rendezvénye – Kéklámpás Nap Budaörsön (képes riport)

(Budaörs, 2014. június 16. – Budaörsi Infó) 2014. június 14-én tartották Budaörsön a Kéklámpás Napot. Tűzoltó-, mentő-, és rendőrautókból álló felvonulással kezdődött, így a későn kelők egyedi ébresztőt kaptak „reggel” kilenckor Budaörsön. Most csak egy tiszteletkört tettek a hivatalos szervek régi és új járműveikkel a városban, szó sem volt vészhelyzetről. Retro és modern mentési gyakorlat, tűzoltás és rendőrkutya bemutató. A hétvégén, aki kilátogatott a mentőállomásra, az biztosan nem unatkozott. Rég volt már Budaörsön ilyen pörgős, látványos és hasznos program. Ha egy tizes skálán kellene értékelni a rendezvényt 10 pontot kapna, hisz mint szervezésben, mint lebonyolításban jeleskedtek a rendezők.

 

Reggel kilenckor indult el a nyílt nap. Minden menetrendszerűen haladt, egyedül az egészségügyi verseny maradt el idén, mert nagyon kevés jelentkező volt.

 

keklapmas_nap8

 

Mordavszky Viktor, a Budaörsi Mentőállomás mentőtisztje a Budaörsi Infónak elmondta, hogy azért tartják fontosnak, hogy minél több ehhez hasonló program legyen a városban, hogy a helyiek megismerkedjenek a mentők, tűzoltók és rendőrök munkájával, eszközeivel, és hogy ha olyan szituációba kerülnek, amikor segítségre van szükségük, akkor tudják, hogy mit kell tenni.

 

keklapmas_nap20

Mordavszky Viktor

 

Szeretnénk tudatosítani az emberekben, hogy mikor kell hívni mentőt, mert ez nem csak a gyerekekben, hanem a felnőttekben sem mindig tudatosult. Úgy gondoljuk, hogy a veszélyhelyzetekre való felkészítést már gyerekkorban el kell kezdeni, hisz néhány egyszerű gyakorlat is életet menthet.  Szeptembertől havonta elsősegélynyújtó esteket fogunk tartani a budaörsiek számára, hogy fejlesszük a helyiek egészségkultúráját.”

 

keklapmas_nap7

 

keklapmas_nap9

Kéklámpás Napon a szülők igen nehéz helyzetbe kerültek, hisz a gyerekek minden autóra fel akartak ülni, és mindent ki szerettek volna próbálni. Ez mellett még színesítette a palettát az arcfestés, a lufibohóc és a különböző játékok. Mondhatni a hétvégén a gyerekek számára igazi „Kánaán” volt a budaörsi Mentőállomáson.

 

keklapmas_nap28

keklapmas_nap18

keklapmas_nap34

 

Azért a szülők sem érezték rosszul magukat, sőt! Volt vérnyomás- és vércukor-ellenőrzést is. Érdekesebbnél érdekesebb programok váltották egymást. Katonás rendben indult minden, sehol nem volt csúszás, vagy késés. A színvonal pedig bőven átlagon feletti volt.

 

keklapmas_nap26

keklapmas_nap25

keklapmas_nap23

keklapmas_nap27

keklapmas_nap24

keklapmas_nap22

 

A felvonulást követően kezdődtek a mentési bemutatók. Először a retro-mentés, korhű ruhában, majd pedig egy modern mentési folyamat került lemodellezésre. Az eljátszott szituációban egy személygépjármű két sérültjét kellett ellátnia a kiérkező mentőknek.

 

keklapmas_nap4

keklapmas_nap2

 

Természetesen a sérült „vérzett” is rendesen, így teljesen élethűre sikeredett a bemutató. A helyszínre érkező mentősök ellátták a sérülteket, és kórházba szállították őket, de természetesen ez mind csak illusztráció volt.

 

keklapmas_nap3

keklapmas_nap19

 

A modern mentési bemutató szituációja szerint egy személygépjárművet vezető sofőr elütött egy gyalogost, majd pedig oszlopnak csapódott és beszorult az autóra. Szerencsére ide is időben megérkeztek a mentők, és elhárították a veszélyt. A gyerekek és felnőttek persze tátott szájjal nézték a szakszerű ellátást.

 

keklapmas_nap17

keklapmas_nap16

keklapmas_nap15

keklapmas_nap14

keklapmas_nap13

keklapmas_nap10

 

Sajnos sok esetben, ha balesetet észlelünk, nem tudjuk hirtelen, hogy mit kell tennünk. Ezekkel a bemutatókkal a rendezők legfőbb célja az volt, hogy megmutassák, hogy a pánik nem segít. Meg kell nyugodni, segítséget kell hívni, és meg kell vizsgálni a balesetet elszenvedő állapotát.

 

keklapmas_nap12

 

A mentési bemutatókat követően a budaörsi tűzoltók fel is gyújtották azt az autót, amiből korábban a mentősök már kimentették a baleset „túlélőit”.

 

keklapmas_nap38

keklapmas_nap37

keklapmas_nap36

keklapmas_nap35

 

Miután mindenkit kimentettek a szimulált balesetből és a tűzet is eloltották, rendőrkutyás bemutató következett.

 

keklapmas_nap31

keklapmas_nap30

keklapmas_nap29

 

Ezekkel a kutyákkal nem jó újjat húzni, hisz vezényszóra cselekszenek. Láthattuk, hogy miként kap el egy bűnelkövetőt az ember legjobb barátja, vagy éppen, hogyan találja meg a táskák közé elrejtett drogot.

A programot Ratkai Gyula, a Budaörsi Önkéntes Tűzoltóság munkatársának bográcsgulyása, és DrSzegeczky Dezső 50 év a mentőknél című önéletrajzi ihletésű könyv írójának előadása zárta.

DrSzegeczky Dezsővel készült interjúnkat is hamarosan megtekinthetik hírportálunkon.

A rendezvényen részt vett még Debrődi Gábor, az Országos Mentőszolgálat Kresz Géza Mentőmúzeumának igazgatója, akivel a mentők jelenéről, múltjáról és jövőjéről beszélgettünk. Hamarosan erről is megtudhatnak többet portálunkon.

 

keklapmas_nap33

Ratkai Gyula

keklapmas_nap32

Mordavszky Viktor, a Budaörsi Mentőállomás mentőtisztje a Budaörsi Infónak elmondta még, hogy jövőre még színesebb és nagyobbszabású rendezvényre készülnek, hisz akkor lesz 10 éves a mentőállomás. Kiváncsian várjuk, hogy miként tudják majd fokozni ezt a már amúgy is remek hangulatot a következő évben.

keklapmas_nap11

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

2 hozzászólás

  1. […] Gábor, a Országos Mentőszolgálat Kresz Géza Mentőmúzeum igazgatójával a Kéklámpás Nap alkalmával volt lehetőségünk beszélgetni, aki szoros kapcsolatot ápol a Budaörsi […]

  2. […] 2014. június 20. – Budaörsi Infó) A Kéklámpás Nap alkalmával 2014. június 14-én, Budaörsön járt Dr. Szegeczky Dezső, aki a Mentőállomáson […]

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.