Vasárnap pedagógusnap

Vasárnap lesz a pedagógusnap: hagyományosan e napon köszöntik a köz- és felsőoktatásban dolgozókat.

 

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere pénteken a pedagógusnap alkalmából tartott díjátadón azt mondta: az állam, a kormány feladata, hogy megteremtse a feltételeket, amelyek mellett a pedagógusok a hivatásukra koncentrálhatnak, figyelemmel kísérje munkájukat és visszajelzést adjon róla. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke ismét kijelentette: indokolatlannak tartja a Nemzeti Pedagóguskar felállítását.

Balog Zoltán kiemelte: a pedagógusoknak bízniuk kell abban, hogy a kormány döntései a jó oktatás ügyét szolgálják.

Kifejtette: közösen kell gondolkodni az oktatásról, a nevelésről, az iskoláról, arról, hogy ezek milyen helyet foglalnak el az életben, milyen hatásuk van, mit tanul meg a diák és mit nem, és hogyan lehet együttműködni a családdal. Fontos, hogy ezek ne csak szűk szakmai kérdések legyenek, hanem társadalmi konszenzus alakuljon ki – tette hozzá.

Hangsúlyozta: 2010-ben felhatalmazást kapott a kormány a választóktól, hogy a rendszerváltozás óta érintetlenül hagyott vagy alig reformált, rosszul működő rendszereket megváltoztassa. Az átalakítás mára lezárult. Most itt az ideje komolyan beszélni a szakmai és tartalmi kérdésekről – tette hozzá a miniszter.

Galló Istvánné PSZ-elnök a Nemzeti Pedagóguskart kritizálva csütörtökön sajtótájékoztatón kiemelte: nem lehet tudni, hogy a küldöttgyűlés egy-egy jelöltje hány ajánlást kapott, ahogy azt sem, hogy a 151 ezer pedagógusból hányan vettek részt a jelölésben, ami nem volt kötelező. Az érdekvédő szerint a hatalom döntésének megfelelően jön létre a kar, megalakításának előkészítésébe nem vonták be a pedagógustársadalmat, illetve nem nyilvános a küldöttek választása sem, a tisztségre jelölteket pedig nem ismerik. Ebből következően a pedagóguskar nem független, nem autonóm szervezet, mert létrejöttének előkészítése és a kivitelezés azt sugallja, hogy a központi hatalom akarata érvényesül – jegyezte meg.

Galló Istvánné utalt arra, hogy a kormány összetételének véglegessé válása után a PSZ a köznevelési törvénnyel kapcsolatban tárgyalást kezdeményez, szakmai javaslataikat először a kormánnyal ismertetik. Ezután részletesen közlik majd a szakmai javaslataikat a sajtóval is – mondta.

Magyarországon a pedagógusokat 1952 júniusa óta köszöntik, akkor adták át először a kiváló tanítói és tanári okleveleket az ország legjobb oktatóinak. Pénteken a miniszter Eötvös József-, Szent-Györgyi Albert-, Apáczai Csere János-, Brunszvik Teréz- és Németh László-díjakat adott át kiemelkedő munkájukért több mint 170 pedagógusnak.

A köznevelésben mintegy 170 ezren, a felsőoktatásban csaknem 20 ezren dolgoznak.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.