Díszdoktorrá avatta a brit trónörököst a bukaresti tudományegyetem

Románia kulturális, építészeti örökségét méltatta és a vidéki élettel kapcsolatos hagyományok megőrzésének fontosságát hangsúlyozta szombaton Károly herceg, amikor a bukaresti tudományegyetem jogi karán díszdoktori címmel tüntették ki.

 

Az ünnepség előtt a brit trónörökös Traian Basescu államfővel folytatott megbeszélést a román elnöki hivatalban.

Károly herceg kedden érkezett magánlátogatásra Romániába, ahol egyebek mellett felkereste Erdélyben vásárolt falusi házait, a brassói szászok által épített Fekete-templomot és a székelyföldi Zalánpatakot (Valea Zalanului), ahol a falusiak pityókás kenyérrel, vaddisznópörkölttel és túrós puliszkával vendégelték meg egy szabadtéri ünnepségen. A trónörökös korábbi erdélyi látogatásaihoz hasonlóan Kálnoky Tibor gróf miklósvári (Miclosoara) rezidenciáján szállt meg.

A román hírtévék tudni vélik, hogy mostani látogatása alkalmával Károly herceg megtekintette azt a székelyföldi virágos rétet is, amelyet Kálnoky Tibor gróf családjától kapott ajándékba októberben keresztelőjére György herceg, a brit uralkodói család legifjabb tagja.

Károly herceg visszajáró vendégnek számít Romániában: többször is lelkesen nyilatkozott az ember és a környezet sajátos erdélyi viszonyáról, amelyet szerinte Európa más tájain már alig lehet megtalálni.

A brit királyi család erdélyi magyar gyökerekkel is rendelkezik: II. Erzsébet királynő ükanyja, Rhédey Klaudia a Maros megyei Erdőszentgyörgyön született 1812-ben és az ottani Rhédey-kastélyban nevelkedett.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.