Mesterházy: az MSZP elnöksége felajánlja lemondását

Az MSZP elnöksége felajánlja lemondását a párt szombaton ülésező választmányának – jelentette be a vasárnapi EP-választás előzetes eredményének ismeretében Mesterházy Attila pártelnök.

 

A politikus az MSZP budapesti székházában elmondott sajtónyilatkozatában kijelentette: a választás végeredményét szomorúan veszik tudomásul, csalódottak, hiszen rosszabbul szerepeltek, mint ahogy várták, kevesebb képviselőt tudnak küldeni az EP-be, mint tervezték.

Azt mondta, az eredmények újabb leckét adnak az MSZP-nek. Még akkor is igaz ez, ha egész Európában a vártnál rosszabbul szerepelt a baloldal – fűzte hozzá, megjegyezve: ez nem menti azt a helyzetet, hogy Magyarországon rosszabb eredményt ért el az MSZP, mint amit magának kitűzött.

Mesterházy Attila közölte, az eredményeket elemezni kell, azok újabb stratégia meghatározására kötelezik a pártot; ezt a feladatot a következő hetekben, hónapokban el kell végezniük.

A konzekvenciákat is le kell vonni, egyet már este is le lehetett vonni: az MSZP elnöksége testületileg felajánlja lemondását a választmánynak – közölte. Mint mondta, szombaton megvitatják, hogyan tovább, milyen stratégiával kell az MSZP-nek folytatnia útját. Megjegyezte, ez hatással lesz arra, hogy az önkormányzati választáson milyen stratégiát követnek.

Mindazonáltal Mesterházy Attila megköszönte azoknak a választóknak a részvételt, akik elmentek és szavaztak; külön köszönetet mondott azoknak, akik az MSZP-t támogatták.

Gratulált a Fidesznek, amely megnyerte a választást, valamint azon pártoknak is, amelyek képviselőt tudnak küldeni az EP-be.

Úgy fogalmazott, fontos az, hogy Magyarország erősen, határozottan és színesen tudja képviselni a nemzeti érdekeket.

Hozzátette: azzal a mandátummal küldik a szocialista EP-képviselőket Brüsszelbe, hogy a nemzeti érdeket tartsák szem előtt, és ha ennek az érdeknek a hatékony képviselete úgy kívánja, akkor ne a pártpolitikát, hanem a nemzeti érdeket vegyék figyelembe, és a demokratikus pártokkal mindenkor működjenek együtt.

Mesterházy Attila az alacsony részvételt értékelve azt mondta, ez a vasárnap biztos, hogy nem a demokrácia ünnepe volt, hiszen az eddigi legalacsonyabb választási részvétel volt Magyarországon. Ebben mindegyik pártnak van felelőssége, mivel nem tudták elmagyarázni a választóknak, hogy komoly tétje van egy ilyen választásnak akkor is, ha nem egyéni jelöltekre, hanem listákra kell szavazni – érvelt.

Hozzátette: ma már sok olyan döntést hoz az EP, amely a magyar emberek hétköznapi életet azonnal érinti.

A sajtónyilatkozat ideje alatt Mesterházy Attila mögött álltak a párt elnökségének tagjai.

 

 

 

Szanyi: pusztán személycserékkel nem tud boldogulni az MSZP

 

Szanyi Tibor szerint az MSZP-ben változásokra van szükség, de pusztán személycserékkel nem tud boldogulni a párt. A szocialisták  európai parlamenti (EP-) listavezetője, a vasárnapi eredmények alapján EP-mandátumot szerző képviselője erről hétfő reggel, a Kossuth Rádió Ma reggel című műsorában beszélt.

Mesterházy Attila pártelnök vasárnap este, az EP-választás előzetes eredményének ismeretében jelentette be, hogy az MSZP elnöksége felajánlja lemondását a párt szombaton ülésező választmányának.

Szanyi Tibor, aki tagja az elnökségnek, a hétfő reggeli műsorban elmondta, fél órával a sajtótájékoztató előtt ült össze az elnökség, és mindenki számára egyértelmű volt, hogy le kell mondani.

Soha ilyen rossz eredménye nem volt az MSZP-nek – mondta, ugyanakkor hozzátette, hogy a demokratikus oldalon továbbra is az MSZP a legerősebb ellenzéki párt.

Azt mondta: a következő napokban azon lesznek, hogy elemezzék, mi történt, szombaton pedig a hogyan továbbról döntenek. A tisztújítás mértéke és időpontja még kérdés – jegyezte meg. Egyelőre nem lát jelentkezőket, de “biztosan lesznek” – mondta.

A Kossuth Rádiónak szintén hétfő reggel nyilatkozva Szanyi Tibor arra is kitért, már délután látni lehetett, hogy “normális eredmény” nem fog születni, nemcsak az MSZP-re nézve, hanem egyáltalán. Ilyen alacsony részvételnél torz eredmény született – tette hozzá.

Az MSZP-s képviselő szerint a 28 százalékos részvétel azt jelenti, hogy “a kutya sem tudta aktivizálni a szavazókat”. Az eredmény pedig azt mutatja, hogy két párt – a Fidesz és az MSZP – vesztett mandátumokat, míg a Jobbik ugyanazon a szinten maradt, ahol volt.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.