Elrendelték Mubarak nevének eltávolítását az egyiptomi közterületekről

A kairói közigazgatási bíróság kedden elrendelte Hoszni Mubarak megbuktatott egyiptomi elnök és felesége, Suzanne nevének eltávolítását minden közterületről és közintézményről – adta hírül az al-Ahrám című napilap.

 

A keddi döntést egy három éve folyó jogi vita előzte meg. A pert röviddel azután indították, hogy Mubarak három évtizedes autokratikus elnökségének véget vetett az országban uralkodó rendőri erőszak és korrupció miatt 2011 januárjában kirobbant felkelés.

A törvényszék épülete előtt összegyűlt egy, az exelnököt támogatók csoportja, a tiltakozók először indulatos szavakkal illették a tárgyalásra tartó tisztviselőket, majd összetűzésbe kerültek a bíróságot őrző biztonságiakkal.

Az exelnök neve valójában már korábban lekerült a legtöbb utcatábláról. Pár hete nagy port kavart fel, hogy a kairói metrót üzemeltetető vállalat hivatalos internetes oldalán megjelent metrótérképen a főváros legforgalmasabb állomása mellett Mubarak neve állt, noha azt korábban “A Mártírokra” változtatták a tizennyolc napos felkelés több száz halottjának tiszteletére.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.