Plágium miatt beperelik a Led Zeppelint

Plágium miatt be fogják perelni a Led Zeppelint az egykori Spirit együttes elhunyt gitárosának ügyvédei – adta hírül kedden internetes kiadásában a USA Today című amerikai napilap.

 

A jogászok eredetileg a Bloomberg Businessweek amerikai magazinnak nyilatkozva állították azt, hogy a Led Zeppelin a Stairway to Heaven című számának nyitódallamát a Spirit 1968-ban kiadott, Taurus című hangszeres szerzeményéről másolta. A zeneszám állítólagos eredeti komponistája, Randy California először 1997-ben, a Listener magazinban panaszkodott arról, hogy a legendás brit rock banda ellopta az általa alkotott szólamot.

“Ezek a fickók több millió dollárt kerestek vele, de sohasem mondták azt, hogy +köszönöm+, és sohasem mondták azt, hogy +fizethetünk neked némi pénzt ezért?+. Fájó pont ez nekem. Egy nap a lelkiismeretük talán ráveszi majd őket, hogy tegyenek valamit” – nyilatkozott California.

led_zeppelin_1

A felperesek célja az, hogy a bíróság elismerje: megsértették California szerzői jogait a Starway to Heavennel kapcsolatban. A Spirit és az elhunyt gitáros-komponista szülei a Rolling Stone magazin szerint azért vártak ilyen sokáig a pereskedéssel, mert nem volt pénzük megfizetni a jogi képviselőket.

A panaszosok megpróbálják megakadályozni a Led Zeppelinnek a vitatott számot is tartalmazó albumának újbóli kiadását.

A Rolling Stone úgy tudja, hogy a Led Zeppelinnek és a Spiritnek 1968-ban és 1969-ben négy közös fellépése volt.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.