Botezatu Viktória: “A gyerekek elfelejtettek játszani!”

(Budaörs, 2014. május 23. – Budaörsi Infó) A Szélrózsa Fesztiválnak köszönhetően minden évben megismerhetünk egy kicsit a határon túl élő magyar táncosok és énekesek kultúrájából, gondolataiból és munkásságából. A Fesztivál ideje alatt volt lehetőségünk minden egyes Budaörsre látogató tánccsoport vezetőjével beszélni, és feltérképezni, hogy ők hogyan állnak a hagyományőrzéshez, és hogy mit gondolnak a tánc és a zene jelentőségéről. Kövessék figyelemmel cikksorozatunkat, és ismerjék meg a határon túl élő magyarok gondolait is. 

 

Botezatu Viktória Moldvából jött Budaörsre a Szélrózsa Fesztiválra a legkiválóbb moldvai énekesekkel. Lészpedről, Trunkról, Klézséről hozta el a legtehetségesebbeket a Fesztiválra.

Botezatu Viktória a Budaörsi Infónak elmondta, hogy Klézse-Budán tanítóként dolgozik, és hagyományápolással foglalkozik.

2014_szelrozsa_fesztival7

“A falusi gyermekek a lakásomhoz jönnek hozzám iskola után, és ott tartok nekik foglalkozásokat. Csángó éneket és táncot tanítok nekik és kézművességet, mindent ami a hagyományőrzéshez tartozik. Szövünk, varrunk és hímzünk, koszorúkat készítünk, tojást festünk.”

 

Kiket hozott magával a Szélrózsa Fesztiválra? 

“Négy gyereket hoztam, négy faluból. A Szélrózsa Fesztiválon való részvétel  jutalom nekik.

Minden évben szervezünk egy népdalvetélkedőt nálunk, ahová mindenki elhozza a falujából a legjobb népdalénekeseket. A falvak között szervezzük meg a moldvai népdal vetélkedőt, és akik itt győznek, ők jöhetnek el velem Budaörsre. A győzteseknek ez egy nagy megtiszteltetés, és nagyon sokat tanulnak a többi táncostól és énekestől.”

Botezatu_viktoria

Botezatu Viktória

 

Ön szerint miért fontos a hagyományőrzés?

 “Ez az identitásunk. A hová tartozás kérdéses nálunk Moldvában, hogy magyar vagy román. Ezért a gyerekeknek nagyon fontos hogy hová tartoznak. Kell, hogy tudják, hogy mi a hagyományuk, és mit kell tovább vinni.”

 

Önök hogyan tudják motiválni a gyerekeket, hogy a hagyományőrzést válasszák? 

“Jó pedagógusnak kell lenni, hogy meglehessen nyerni a gyerekeket, mivel ezt tevékenységet a gyerekek a szabad idejükben tudják csinálni.

Számítógép-rajongás nálunk is van, mint mindenhol máshol. Mi játékokon keresztül csinálunk mindent, hogy szeressenek eljönni hozzánk. Az a baj, hogy a gyerekek elfelejtettek játszani. Odaülnek egy számítógép elé, és nem mozognak, de ha ‘megfogjuk’ őket, akkor szívesen jönnek. Szóval csak segíteni kell nekik, és megmutatni, hogy is kell játszva tanulni.”

 

szelrozsa_Fesztival

Ön szerint miért fontos, hogy táncoljanak a fiatalok?

“A néptánc mozgást és örömet ad a gyerekeknek. Mellesleg nem csak őket, hanem engem is nagyon feltölt. Ha egész nap iskolában vannak – nem tudom máshol hogy van -,  nálunk nagyon ritka hogy megtartsák a testnevelés órákat.

Hiába van beírva, de matek órát tartanak helyette, vagy ha vissza vannak maradva az írással-olvasással, akkor olyan órát tartanak. A rajz óra is ilyen. Kézműves órák nincsenek nálunk. Ez hiányzik nekik. A mozgás nagyon kell a gyerekeknek, és mi ezen keresztül pótoljuk valahogy és tanítjuk őket  hagyományokra. Megtanulnak hímezni, gyöngyöt fűzni, szőni, és fegyelmet is tanulnak, és hogy egymásra is kell figyelni.” 

 

szelrozsa_Fesztiva2l

 

(Budaörsi Infó) 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.