Obama felavatta a Szeptember 11. Nemzeti Emlékmúzeumot New Yorkban

A terror nem törheti meg az amerikaiakat és egységüket – hangoztatta beszédében Barack Obama amerikai elnök csütörtökön New Yorkban a Szeptember 11. Nemzeti Emlékmúzeum avatási szertartásán.

 

“Senki soha nem törhet meg bennünket. Senki soha nem változtathatja meg, hogy amerikaiként kik vagyunk” – hangsúlyozta az elnök.

“Egyetlen terrortámadás sem érhet fel hazánk erejéhez és karakteréhez” – mondta.

Obama a terrortámadás borzalmait és a mentők hősiességét felidéző beszédében kijelentette, hogy a múzeum, amely a jövő nemzedékeinek mondja el szeptember 11. történetét, a béke és a megbékélés helye lesz, amelyet az amerikaiak büszkén, egységesen és a terrortól nem félve kereshetnek majd fel.

obama_szeptember_11_emlekmuzeum3_new_york_2014

George W. Bush, aki a tragédia napján az Egyesült Államok elnöke volt, közleményben szögezte le, hogy a múzeum “segít majd annak biztosításában, hogy nemzetünk emlékezzen szeptember 11. tanulságaira”.

A 2001. szeptember 11-i terrortámadások által ledöntött Világkereskedelmi Központ (WTC) alapjainál megépített, részben föld alatti múzeumot szerdán nyitják meg a nagyközönség előtt. Addig, a hivatalos avatást követő hat napon át az áldozatok hozzátartozói, a mentés és a helyreállítás részvevői, valamint Alsó-Manhattan lakói látogathatják a 700 millió dolláros költséggel létrehozott intézményt.

obama_szeptember_11_emlekmuzeum4_new_york_2014

A WTC ikertornyainak helyén létesített szökőkutakat is magában foglaló 9/11 emléktér alatt létesített múzeum megnyitása egy több mint egy évtizedes vitát zár le, amely egyebek között arról folyt hogy az emlékhely szólhat-e egyszerre a gyilkosokról és az áldozatokról. A kiállításon a látogatók mintegy 10 ezer tárgy, valamint hang- és videofelvételek segítségével élhetik át újból a terrorakció borzalmait, valamint ismerkedhetnek meg elkövetők, áldozatok és túlélők történeteivel, valamint azokkal a változásokkal, amelyek a támadások hatására mentek végbe a világban.

Egy olyan különteremben, amelybe kegyeleti okokból kizárólag a hozzátartozók léphetnek be, az áldozatok mintegy 8 ezer, eddig azonosítatlan maradványdarabját őrzik. A múzeum legalacsonyabb szintje 21 méter mélyen található.

A múzeum évi 63 millió dolláros költséggel járó működtetésének anyagi feltételei még mindig bizonytalanok. Az intézmény vezetése azért lobbizik, hogy a szövetségi kongresszus is járuljon hozzá a büdzséhez. Az üzemeltetés kiadásainak kétharmadát a 24 dolláros belépőkből kívánja finanszírozni a nonprofit intézmény, a többire a fedezetet magánadományokból várja.

obama_szeptember_11_emlekmuzeum2_new_york_2014

Az avatási szertartáson jelen volt a Clinton-házaspár, valamint New York város volt és jelenlegi polgármesterei, Rudy Giuliani, Michael Bloomberg és Bill de Blasio, továbbá New York állam jelenlegi és volt kormányzója, Andrew Cuomo és George Pataki is. Az eseményen felszólalt több túlélő, és mások mellett fellépett New York város ifjúsági kórusa és szimfonikus zenekara is.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.