Két keréken – VIII. Budaörsi Kerékpáros Felvonulás

(Budaörs, 2014. május 16. – Budaörsi Infó) Május 16-án lesz a VIII. Budaörsi Kerékpáros Felvonulás Budaörsön. 18 órakor a Városházától indulnak a lelkes biciklisták. Bárki csatlakozhat a mozgalomhoz aki rendelkezik legalább két kerékkel és egy óra szabadidővel. A rendezvényen a  BULAKE (Buda-környéki Látássérültek Közhasznú Egyesülete) is részt vesz, és tandem biciklik segítségével ők is teljesítik a távot.

A május 10-ei hétvégén a Fillari Team Budaörs Mountain Bike Sportegyesület kicsit megmutatta egy másik oldalát is. Szombaton délben kosztümökbe öltözve vonultak fel a Szabadság utcán biciklivel, hogy hirdessék a sport fontosságát, összetartó erejét, és a VIII. Budaörsi Kerékpáros Felvonulást.

 

budaors_fesztival_fillari_team

budaors_fesztival_fillari_team2

budaors_fesztival_fillari_team5

budaors_fesztival_fillari_team7

kerekparos_felvonulas_budaors_fesztival

kerekparos_felvonulas_budaors_fesztival3

 

A kerékpáros felvonulás szervezője a Fillari Team Budaörs Mountain Bike Sportegyesületoperatív igazgatója Bölcsföldi Csaba szerkesztőségünkben járt, és megtudtuk tőle, hogy a május 16-ai  felvonulás a Városházától indul, a Puskás Tivadar utcán, megkerülve a lakótelepet, majd hátul a bicikli úton mennek majd a biciklisek.

A kerékpárúton az uszoda mögött a Kesjár Általános Iskola környékén haladnak majd tovább a Felső határ utcán, Budaörs északi részére, majd a Farkasréti úton mennek tovább, a Farkasréti Óvoda mellett fognak vissza jönni a főútra, és a Polgárok Házának a parkolójában lesz a vége, ahol egy leülős beszélgetős programmal zárul.

“Időben körülbelül egy órán át fog tartani a felvonulás. Olyan útvonalat választottunk, ahová a gyerekes szülők is velünk tarthatnak. Természetesen rendőrségi felvezetéssel fogunk haladni. Amikor a főúton megyünk át, akkor pedig meg fogják állítani a forgalmat. Így teljesen biztonságosan közlekedhetünk”

kerekparos_felvonulas_budaors_fesztival2

Bölcsföldi Csaba a Budaörs Fesztiválon

 

 

Bölcsföldi Csaba a Budaörsi Infónak elmondta, hogy az első felvonulás még csak nagyon családias hangulatban telt, viszont a tavalyi rendezvényen már több mint százan részt vettek.

“Azért indítottuk el ezt a felvonulást, hogy összefogjuk a civil szervezeteket és a kerékpáros embereket. Az a lényeg, hogy találkozzanak azok az emberek,  akik a bringázást és Budaörsöt is szeretik. Egy jó társaságot szeretnénk összehozni, és hogy olyan emberek is találkozzanak egymással, akik máskor csak intenek amikor elhaladnak egymás mellet az utakon. Nagyon fontos, hogy népszerűsítsük a kerékpározást, hogy lássa mindenki, hogy két keréken is jól lehet haladni, és még egészséges is.” 

 

Mit kell hozniuk a bicikliseknek az útra? 

“Egy kulacs vízen és a biciklijükön kívül másra nem lesz szükségük a résztvevőknek.”

 

A biciklik felszereltségét illetően mire érdemes odafigyelniük a felvonuláson résztvevőknek? 

“Lámpával, prizmával, csengővel felszerelve  – a Kresznek megfelelően – kell részt venniük a bicikliseknek. Előre fehéret, hátulra pedig piros lámpát kell elhelyezni a jól láthatóság érdekében. Láthatósági mellény és kerékpár-bukósisak viselése nem kötelező. Lesz nálunk egy szerszámos láda, ha bárkinek műszaki problémája lesz, akkor tudunk segíteni.”

 

Fillari Team Budaörs Mountain Bike Sportegyesül segítségével a  BULAKE (Buda-környéki Látássérültek Közhasznú Egyesülete) is részt tud venni a felvonuláson. Tandem biciklik segítségével a látássérültek is kerékpárra pattanhatnak és élvezhetik a sportot.

 

 

A látássérültek is ott lesznek

 

Jenei András, a BULÁKE alelnöke a Budaörsi Infónak elmondta, hogy a Buláke már évek óta részt vesz a felvonulás programjain.

“A szolgáltatásaink közül az egyik legkedveltebb a gyógymasszázs, s mivel itt sportról van szó, ahol igen jó helye van a masszírozásnak (frissítésre, lazításra és melegítésre is alkalmas), ott volt, és van a helyünk. Tavaly már gyakorlatba tudtuk váltani azt is, hogy tekerjünk a többi bringással. Akkor még kölcsönkerékpárral és a Fillarisoktól segítővel az első nyeregben. Most a vezetőm is az egyesülettől lesz; ő gyengénlátóként navigál, én pedig „vigyázok rá” a hátsó ülésről.  Tehát egyesületi szinten megyünk és lesz masszírozás is, meg tekerés, mindezt a Buláke saját pólójában. Tehát tessék nekünk szurkolni!”  

jenei_andras_budaors_bulake_2013

Jenei András

 

 

 

Hány masszőr és hány biciklis vesz részt a felvonuláson?

“A masszőrök általában ketten vannak, s mindig kedvelt része az alkalomnak, hogy kezeikkel előre, vagy utólag „segítenek” annak, aki ott lehet. Bringásként – már az egyesület saját tandemjével – ketten leszünk kollégámmal. Ő amúgy az egyik gyógymasszőrünk, de most ő lesz a bringapárom.”

 

Hogyan készültök a nagy megmérettetésre? 

“A tekerés, mint sport bizony akkor is felkészülést igényel, ha „csak” kis távról van szó és akkor is, ha az ember a hátsó nyeregben „utazik”.  A kollégám időnként igen aktívan teker maga is, és mellette a LÁSS-ban (Látássérültek Sport Egyesülete) is mint tandemes, de együtt még nem bringáztunk. Ehhez némileg kissé össze kell szokni, hogy még simábban gurulhassunk majd. Hozzáteszem ez nem feltétel, csak erősíti a közös élményt és a vak emberben a bizalmat és a biztonságérzetet.

 Most egy héttel előtte tervezünk egy kis „edzést” a Margit-szigeten. Finomítjuk majd az egyensúlyt, a kanyarodásokat, s azt, hogy mikor mire és hogyan reagáljak majd a felvonuláson egy-egy helyzetben.”

 

Miért jó két kerékre pattanni a látássérültek számára is?

“A látássérülteknek erősíti az önbizalmát, az önkifejezést, és azt, hogy  ezzel is részei a társadalomnak még a fogyatékukkal is. Ők is képesek biciklizni, mégha segítséggel is. Mit adhat még nekik? A szabadságot, a szelet, ami éri őket ahogy gurulnak; a napot, ami süt rájuk. A mozgás örömét, s mindezt olyanokkal, akik szintén szeretnek mozogni, tekerni.

A látóknak pedig azt, hogy láthatják: ezt is tudnak a látássérültek, képesek rá, hogy ne csak otthon üljenek, s ne csak csörgőlabdázzanak, vagy ússzanak…”

 

A sport nagyon fontos a látássérültek számára is az egészségmegőrzés szempontjából. Milyen más sportolási lehetőségek vannak, amelyeket biztonsággal űzhetnek a látássérültek?

“Sokkal több, mint gondolnák a látók. A leginkább ismert a csörgőlabda, de ott van a ‘vak’ ping-pong (ez olyasmi, mint a léghoki), a futás, testkontaktos küzdősportok, hangos jelzőrendszerrel ellátott kosárlabda, csipogós darts. Folytathatom a lovaglással, focival, de a különféle evezéses sportokkal is. Nem említettem még a tekét, s ugye ha végiggondoljuk, azért van még lehetőség?

 

Ki szervezi részetekről a hétvégi kerékpáros felvonulást?

Szikoráné Sivák Irén-nek hívják a szervezőnket, és csoportjával mindig azon van, hogy aki lát minket, vagy tanulhat tőlünk, az elégedett legyen és velünk „lásson”.

 

 Más bringás rendezvényen is részt szoktatok venni?

“Az idén jár le az a hároméves pályázat, amiben három nemzetközi (Horvátország, Szlovénia és mi magyarok képviseletében a Buláke) társszervezet vesz részt. Ez a program a tanulási kapcsolatokat erősíti, s ebben az egyik külföldi társegyesület ( Horvátország) éppen a látássérült sport-tandem tevékenységét oktatta nekünk. Hát már eredményként lehet megmutatni, hogy alakul az aktív tandemes kis csoportunk, részt veszünk bringás eseményeken – közösen a látókkal -, s ehhez már beszereztünk egy tandem biciklit és egy másikat. Ezeket a tagok bármikor kikölcsönözhetik is. Külön köszönet annak a cégnek és szerviznek, akiktől kedvezményesen tudtuk megvásárolni a kerékpárokat, és akik előkészítették a kétkerekűeket.”

 

 Jó tekerést kívánunk mindenkinek!

 

kerekparos_felvonulas

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.