A Schwarzenborn-i 1. Vadászezred katonái dolgoznak a budaörsi német katonai temetőben

Évről évre visszatérő vendégek Budaörsön, a Német Szövetségi Köztársaság hadseregének, a Bundeswehrnek kisebb egységei. A feladatra önként jelentkező alakulatok tagjai a budaörsi német katonai temetőben az elesettek sírjait gondozzák, ebben az évben május 20-29. között. 

 

A Budaörsi Békeparkban karbantartási munkát végző katonák az 1. Vadászezred, 5. százada állományából jelentkeztek a feladatra. Az 5. század egy nehézfegyverekkel felszerelt vadász század, amely a harci eszközeivel, a tűztámogatástól kezdve, a felderítésen át, a helikopteres bevetésig számos feladatot képes végrehajtani önállóan.

Az 1. Vadászezred az 1. páncélos hadosztály légi mozgékony lövész köteléke. Az ezred törzse az alárendeltségében tevékenykedő hat századdal a schwarzenborni KNÜLL-laktanyában állomásozik. Az ezred további századai, úgy, mint a 4. vadász század, a 6. nehéz vadász század valamint a 9. ellátó század HAMMELBURG településen állomásoznak. Az 1. Vadászezred a vadászegységek alkalmazási elveinek megfelelően harci tevékenység folytatására képes lakott területeken és nehezen járható terepen éppúgy, mint különleges éghajlati viszonyok között. Az egység képes mind stabilizáló, mind harccselekményeket folytató erők keretén belül tartósan és eredményesen tevékenykedni. Az ezred képes kulcsfontosságú körleteket birtokba venni, azokat megtartani, valamint onnan kiindulva támadásokat végrehajtani. Saját felszereltségével képes önállóan 48 óra időtartamban harctevékenységet folytatni, kivételes esetekben harcjárművek alkalmazása nélkül is. A harci mozgékonysága megteremtéséhez rugalmas és modul felszereltséggel rendelkezik. Az 1. Vadászezred kiképzése és gyakorlatai során nagy súlyt helyeznek arra, hogy a legkülönbözőbb harcászati helyzetekben is hatékony és gördülékeny együttműködésben oldja meg feladatait a szárazföldi erők légierejével. Ennek elérését a magas harckészültségi szinttel és a gyors szállíthatósággal biztosítják.

Az 1. Vadászezred felállítása a jelenleg meglévő szervezeti keretei között 2013 januárjában került kialakításra, amikor is az addigi 1. Légimozgékony dandártól a páncélos hadosztály kötelékébe került át. A szervezeti kerete teljes feltöltését követően 10 különböző felszereltségű és rendeltetésű század erejére támaszkodva oldja meg tervezett feladatait.

Az ezred jelenlegi szervezeti keretei feltöltését mintegy 1100 katona, valamint számos polgári személy által betöltött munkakör biztosítja. A KNÜLL-laktanya folyamatos korszerűsítésével elérik, hogy 2020-ra a schwarzenborni helyőrségben lesz a Bundeswehr legmodernebb objektuma, amely optimális körülményeket biztosít az 1. Vadászezrednek mind az elhelyezéshez, mind az eredményes harcmegvíváshoz szükséges kiképzéshez.

SCHWARZENBORN település a Schwalm-Eder térségben található, ahol Schwalmstadt, Bad Hersfeld és Homberg (Elze) települések a szomszédai. A kisvárosnak mintegy 1100 lakosa van és ezzel az NSZK legkisebb lélekszámú városa. A Bundeswehr az 1100 fő egyenruhás és 300 fő polgári munkahelyével a település legnagyobb munkáltatója. A KNÜLL-laktanya, nevét a kistérségben található vulkáni eredetű KNÜLL magaslatról kapta, amelynek tengerszint feletti magassága 633 m.

Az 1. Vadászezred eddigi külföldi missziói:

-2007 KFOR/ Koszovó

-2009 ISAF Quick Reaction Force/QRF Afganisztán

-2009 ISAF QRF-3. Afganisztán

-2009-2010 ISAF Operational Mentoring Liasson Team, Afganisztán

– 2012 ISAF kiképző zászlóalj Afganisztán

-2014 KFOR Operational Reaction Force/Koszovó

(forrás: budaors.hu)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.