Folyamatosan érkeznek a gratulációk Orbán Viktornak

Folyamatosan érkeznek Orbán Viktor hivatalába az állam- és kormányfők valamint a legnagyobb cégek vezetőinek gratulációi – tájékoztatta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője hétfőn az az MTI-t.

 

Ismertetése szerint a Fidesz elnökének, Magyarország kormányfőjének írt levelében Abe Sindzó japán miniszterelnök szívből gratulált a választási győzelemhez, egyben örömét fejezte ki, hogy tovább mélyült a két ország barátsága, és erősödnek a gazdasági kapcsolatok is.

Matteo Renzi olasz miniszterelnök azt írta: “a legőszintébben gratulálok a tegnapi országgyűlési választásokon elért nagyarányú győzelmedhez, amely tanúsítja, hogy a magyar állampolgárok határozottan támogatják a növekedés ösztönzése érdekében és a munkanélküliség ellen folytatott politikád”.

Telefonon gratulált Orbán Viktornak a moldáv miniszterelnök, a kazah kormányfő, levelet írt Azerbajdzsán elnöke, illetve Aleksandar Vucic, a Szerb Haladó Párt elnöke, I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka, valamint Rudolf Schuster volt szlovák államfő is.

Gratulációját fejezte ki Orbán Viktornak Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke, Joseph Daul az Európai Néppárt elnöke, valamint Hans-Gert Pöttering, az EP volt elnöke, a Konrad Adenauer Alapítvány elnöke is, akik külön kiemelte, hogy a Fidesz győzelme az Európai Néppárt tagpártjai számára “erős hátszelet” jelent a közeledő májusi európai választásokon.

Havasi Bertalan tájékoztatása szerint gratulált a választási győzelemhez és az ismételt kormányalakításhoz több multinacionális cég – így az RWE, az Audi és a GE – vezetősége is.

 

 

Gajdos István gratulált a Fidesz-KDNP pártszövetségnek a választási győzelemhez

 

Gajdos István, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnöke, az ukrán parlament képviselője hétfőn levélben gratulált Orbán Viktornak, a Fidesz és Semjén Zsoltnak, a KDNP elnökének abból az alkalomból, hogy pártszövetségük magabiztos fölénnyel győzött a 2014. évi országgyűlési választáson.

Az MTI-hez is eljuttatott levelében a honatya hangsúlyozta: reméli, e siker egy olyan új fejezetet nyit majd a budapesti vezetés és az UMDSZ kapcsolatában, amelyre nem nyomják rá bélyegüket a korábbi, vélt vagy valós sérelmek, s amely hozzájárul az ukrajnai, ezen belül a kárpátaljai magyar egység megteremtéséhez.

“Legyen ez, a világ magyarságát először egyesítő választás egy új kezdet első lépése azon az úton, amelyik fő célként a leghányatottabb sorsú nemzetrész, az ukrajnai magyar közösség egészét szolgálja, s amely elősegíti, hogy hitben és lélekben megerősödve tudjunk szembenézni a mindennapok aggasztó kihívásaival” – zárta levelét Gajdos István.

 

 

Traian Basescu román államfő gratulált Orbán Viktornak

 

Traian Basescu román államfő gratulált Orbán Viktor miniszterelnöknek az országgyűlési választáson aratott győzelméhez, és sikert kívánt számára újabb mandátuma célkitűzéseinek megvalósításához – közölte hétfőn a román elnöki hivatal.

“Kihasználom ezt az alkalmat, hogy őszintén gratuláljak a magyar népnek. Kifejezem mély meggyőződésemet, hogy a népeink közötti hagyományos barátságra alapuló kétoldalú kapcsolataink minden szinten megerősödnek, a román és a magyar polgárok javát szolgálva” – írta a román államfő Orbán Viktorhoz intézett üzenetében.

A román sajtó folyamatosan tudósított arról, hogy idén első ízben romániai magyarok tízezrei szavaztak a magyarországi parlamenti választáson, miután a budapesti kormány könnyített eljárással lehetővé tette számukra a magyar állampolgárság megszerzését.

A szavazás napján Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete az MTI-nek elmondta: a választási procedúrát a román hatóságok semmiben sem akadályozták, mindössze információt kértek arról, hogyan szervezte meg Magyarország a levélben való szavazást a Romániában élő magyar állampolgárok számára.

Zsigmond Barna csíkszeredai magyar főkonzul kiemelte: a román hatóságok példásan viszonyultak a külképviseleten zajló választáshoz, amiért köszönet illeti őket.

 

 

 

A német parlament konzervatív frakciója gratulált Orbán Viktornak és a Fidesznek

 

A német konzervatív CDU/CSU pártszövetség parlamenti (Bundestag-) frakciója hétfőn gratulált Orbán Viktor miniszterelnöknek és a Fidesznek a választási győzelemhez.

A Bundestag CDU/CSU-frakciójának képviselői “szívből gratulálnak Orbán Viktornak és kormányzó pártjának, a Fidesznek az országgyűlési választáson aratott egyértelmű győzelemhez” – közölte Hans-Peter Friedrich frakcióvezető-helyettes.

Hangsúlyozta: “nagyhatású” volt, ahogyan Orbán Viktor ismét elnyerte széles választói rétegek bizalmát.

A győzelem következtében Magyarországnak “továbbra is stabil kormánya lesz”, és “a Fidesz egyértelmű többsége révén a jobboldali radikális Jobbiknak semmi esélye nem lesz szélsőséges eszméinek megvalósítására” – írta közleményében a CDU/CSU frakcióvezető-helyettese.

 

 

 

Az Európai Tanács elnöke gratulált Orbán Viktornak

 

Rövid közleményben és a Twitteren keresztül gratulált Orbán Viktornak a választás eredményéhez hétfő este Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke.

A belga politikus meggyőződését fejezi ki a közleményben, hogy a magyar miniszterelnök átvezeti majd Magyarországot a rá váró kihívásokon, a közös európai célok felé. Végezetül Van Rompuy sok sikert kíván Orbán Viktornak, és közölte: alig várja, hogy folytassák az együttműködést az Európai Unió állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanácsban.

Nem sokkal Van Rompuyt követően a Silvio Berlusconi nevével fémjelzett Hajrá Olaszország (Forza Italia) pártból érkező Antonio Tajani, az Európai Bizottság ipar- és vállalkozáspolitikáért felelős alelnöke is külön üzenetben gratulált Orbán Viktornak a Twitteren a választási győzelemhez.

 

 

 

Amerikai képviselők gratuláltak Orbán Viktornak a győzelemhez

 

Az amerikai képviselőház magyar ügyeket támogató csoportjának (caucus) társelnökei és a szövetségi alsóház más tagjai is gratuláltak hétfőn Orbán Viktor miniszterelnöknek és a Fidesznek a parlamenti választáson elért győzelemhez.

Andy Harris és Dave Joyce republikánus, valamint Marcy Kaptur demokrata képviselők, a magyar caucus társelnökei közös közleményükben megemlékeztek arról, hogy 1989-ben Magyarország élen járt a vasfüggöny lebontásában és abban, hogy szabad és igazságos választásokat sürgetett. A politikusok szerint a magyarok, ugyanúgy, mint az amerikai alapító atyák, “a nép kormányára, a nép által és a népért választott kormányra” vágytak a kommunista diktatúra évtizedei alatt.

Rámutattak, hogy 25 évvel később Magyarország az Európai Unió tagja, erős NATO-szövetséges, és lakosai megtapasztalták a demokratikus önkormányzás felvirágzását. Arra is kitértek, hogy 1990 óta a magyarok immár hetedik alkalommal szabad és tisztességes szavazáson választották meg képviselőiket.

A cacucus három társelnöke az ukrajnai és a krími eseményekre hivatkozva leszögezte, hogy a szabad és tisztességes választások a térségben nem tekinthetők maguktól értetődőknek.

Hangsúlyozták: együtt kívánnak dolgozni a kormánnyal a befogadás és a minden embernek járó emberi jogok közös eszméinek előmozdítása érdekében.

A társelnökök kifejezték reményüket, hogy az amerikai képviselőház és az Országgyűlés továbbra is együttműködik a közös érdeklődésre számot tartó ügyekben, és az új magyar parlament tagjait Washingtonban üdvözölhetik.

Mario Diaz-Balart republikánus és Albio Sires demokrata képviselő közös levélben fejezték ki “mély megelégedésüket”, amiért rendkívüli újraválasztási győzelme alkalmából gratulálhatnak a magyar kormányfőnek. Szavaik szerint “a magyarok világosan beszéltek” azzal, hogy elismerték Orbán Viktor vezető szerepét abban, hogy az ország “a gazdaság virágzásának magasabb szintjeit” érte el, és megszilárdult a demokrácia Magyarországon.

A két kubai származású politikus felidézte, hogy 2007 augusztusában felkeresték Magyarországot, Orbán Viktor pedig személyes védnökséget vállalt Óscar Elías Biscet volt kubai politikai fogoly felett. Arra is utaltak, hogy a miniszterelnök támogatja a kubaiak szabadságért vívott harcát.

Diaz-Balart és Sires képviselő a személyes jókívánságaik mellet megfogadták, hogy mindent megtesznek, ami tőlük telik az Egyesült Államok és Magyarország barátságának további erősítése érdekében.

 

 

 

Martin Schulz gratulált Orbán Viktornak

 

Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke hétfőn gratulált Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek az általa vezetett Fidesz országgyűlési választási győzelméhez.

Az erről szóló rövid brüsszeli közlemény szerint a német szociáldemokrata politikus azt kívánta Orbán Viktornak: “használja fel bölcsen az ismét megkapott felhatalmazást” arra, hogy megfeleljen a polgárok belé vetett bizalmának, és hogy eleget tegyen Magyarország európai kötelezettségeinek.

Előzőleg Hannes Swoboda, az EP szocialista frakcióvezetője tett nyilatkozatot a magyar választás eredményéről, és abban azt hangsúlyozta, hogy az Orbán Viktor vezette kormányzatnak tiszteletben kell tartani az EU jogát és értékeit.

A vasárnap éjjel ismertté vált választási adatok fényében Joseph Daul, a Fidesz politikai családjának számító Európai Néppárt vezetője már gratulált Orbán Viktornak.

 

 

 

Levélben gratulált Orbán Viktornak a Mazsihisz

 

Levélben gratulált Orbán Viktor miniszterelnöknek a parlamenti választáson aratott győzelemhez a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) hétfőn.

Az MTI-hez is eljuttatott, Heisler András elnök, Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgató és Tordai Péter elnökhelyettes, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke által aláírt levélben úgy fogalmaztak: “engedje meg, hogy a magyarországi zsidóság, a zsidó közösség nevében őszintén gratuláljunk ahhoz, hogy (…) a választók akaratából ismételten Ön alakíthatja meg Magyarország Kormányát”.

A levélben annak a meggyőződésüknek adtak hangot, hogy a zsidóság félelem nélkül élhet, szabadon gyakorolhatja vallását és vallhatja meg ősei hitét Magyarországon.

Mint írták: “hisszük, hogy Ön és kormányzata fellép majd az emberi egyenlőség eszméje mellett, fellép az antiszemitizmus, a rasszizmus, a xenofóbia minden formájával szemben, különös tekintettel a Holokauszt 70. évfordulójának megemlékezéseire”.

Reményüket fejezték ki, hogy “az évszázados hagyományoknak megfelelően” közjogi státuszuk változatlan marad, és “a parlamentben nem hoznak a jövőben sem olyan döntést, amely megzavarná azt a harmonikus viszonyt, amely biztosította minden itt élő zsidónak az identitásválasztás szabadságát”.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.