Steinmeier: Oroszország nem terjeszkedhet tovább

Oroszország a Krím félsziget megszerzése után nem terjeszkedhet tovább – hangsúlyozta a német külügyminiszter egy vasárnapi interjúban.

 

Frank-Walter Steinmeier a Welt am Sonntag című német lapban megjelent interjúban kijelentette: amennyiben Oroszország a Krímen kívül más területekre is “rácsap, határozott büntetőintézkedéseket hozunk Európában, akkor is, ha gazdasági hátrányokat kell elszenvednünk”.

Hozzátette: az Ukrajnához tartozó régió bekebelezése veszélyes precedenst teremthet, “a nemzetközi jog szabályaival ellentétes kísérlet a nemzetközileg elismert határok átrajzolására 25 évvel a hidegháború után kinyithatja Pandora szelencéjét”.

Steinmeier a hét végén Kijevben tárgyalt, és ellátogatott a kelet-ukrajnai Donyeckbe. A jelentős részben orosz ajkúak lakta térségében a helyzet “továbbra is rendkívül ingatag”. Ugyanakkor az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai megfigyelő missziója hozzájárulhat a stabilitás helyreállításához – mondta a német külügyminiszter.

Németország két hete sürgeti, hogy az EBESZ keretében küldjenek egy jelentős létszámú megfigyelő csoportot Ukrajnába. Ezt Oroszország kivételével valamennyi tagállam is támogatta. Moszkva végül pénteken járult hozzá a küldetés megindításához. Az EBESZ határozata alapján először száz megfigyelőt küldenének Ukrajnába hat hónapra. A megfigyelők a Krím kivételével az ország valamennyi térségét felkereshetnék. A misszió létszámát legfeljebb 400 főre bővíthetnék, és mandátumát további hat hónapra meghosszabbíthatnák, ha az EBESZ állandó tanácsa Ukrajna kérésére így dönt.

 

 

 

A Fehér Ház nem zárja ki a kelet-ukrajnai orosz invázió lehetőségét

 

A Fehér Ház nem zárja ki annak lehetőségét, hogy Oroszország Kelet-Ukrajnába is behatoljon és ezt még amerikai katonai támogatás is aligha tudná megakadályozni.

Tony Blinken amerikai helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó vélekedett így vasárnap, a CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva. Blinken szerint Moszkva Kijev megfélemlítésére törekszik azzal, hogy több ezres csapatösszevonást hajtott végre az ukrán határon.

“Lehetséges, hogy a behatolásra készülnek” – mondta.

Az orosz védelmi miniszter a hét folyamán arról biztosította amerikai partnerét, hogy Oroszország nem készül ilyen lépésre.

Blinken szerint az Egyesült Államok mérlegeli az Ukrajnának nyújtandó katonai segítséget, ám úgy vélekedett, nem valószínű, hogy az módosítaná az orosz számításokat és elejét venné egy inváziónak. A helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó másrészt úgy ítélte meg, hogy működnek az Oroszország elszigetelését célzó gazdasági büntetőintézkedések.

Mike Rogers, az amerikai képviselőház hírszerzési bizottságának republikánus elnöke az NBC televíziónak Tbilisziből nyilatkozva azt hangsúlyozta, hogy az ukránok szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök várhatóan továbbnyomul Ukrajnában, különösen az ország keleti területein. Rogers szerint az Egyesült Államoknak “egy kissé keményebben” kellene fellépnie Putyinnal szemben.

“Nagy Péterre gondolva fekszik és Sztálinra gondolva kel” – fogalmazott az orosz elnökkel kapcsolatban az amerikai képviselő.

Mitt Romney, a Republikánus Párt 2012-es elnökjelöltje a CBS televíziónak nyilatkozva visszavágott azért, hogy Barack Obama a kettejük párharca során kigúnyolta, és nem Oroszországot, hanem az al-Kaida terrorszervezetet nevezte meg az Egyesült Államok első számú geopolitikai ellenfeleként.

Romney naivnak nevezte az elnököt. Úgy vélekedett, hogy Obama rosszul ítélte meg Oroszországot, ami egy sor külpolitikai nehézséget támasztott. Véleménye szerint Washingtonnak a szövetségeseivel együtt már sokkal előbb világossá kellett volna tenniük, hogy Moszkva milyen büntetőintézkedésekre számíthat, ha behatol Ukrajnába.

Mitt Romney szerint egyedül ez akadályozhatta volna meg az inváziót.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.