Maratoni rejtvényfejtőverseny kezdődött Budapesten

Tizenegy ország 30 rejtvényfejtőjének részvételével maratoni, 24 órás rejtvényfejtő verseny kezdődött szombat délelőtt a fővárosban. Az idei verseny rangját emeli, hogy a feladványokat a 2006-os rejtvényfejtő világbajnok, Madarassy Pál állította össze – közölte a Rejtvényfejtők Országos Egyesülete (ROE).

 

István György, a ROE elnökségi tagja elmondta: a versenyzők szombat 10 órától vasárnap 10 óráig összesen 13, egyenként 100 perces feladatsort oldanak meg, két-két feladatsor között pedig mindössze tízperces szünetet tartanak.

Ez nemcsak a szellemi, hanem a fizikai képességüket is próbára teszi – tette hozzá.

A verseny tíztagú zsűrijétől a résztvevők folyamatosan kapják a részeredményeket.

A feladatsorok közös jellemzője, hogy matematikai-logikai jellegűek, hiszen a világversenyen is nyelv- és kultúrasemleges feladatokat kell megfejteni. A másik fontos ismérve a feladatsoroknak, hogy jó részüket egy átlagos IQ-jú ember is meg tudja fejteni – bár ami a világbajnoknak 1 percig tart, az átlagembernek akár 10-15 percig is. Az egyik ilyen közismert logikai rejtvénytípus a szudoku, ahol egy 9×9-es hálózatba kell 1 és 9 közötti számokat írni számismétlődés nélkül – magyarázta István György.

A maratoni rejtvényfejtő versenyre a versenyzők nagy része Európából érkezik (Ausztriából, Németországból, Törökországból, Finnországból, Nagy-Britanniából, Csehországból, Szlovákiából, Romániából, Szerbiából), de idén egy thaiföldi versenyző is benevezett a rejtvénymaratonra.

Nem meglepő a nagyszámú külföldi résztvevő, mert ilyen, 24 órás rejtvényfejtőversenyt a világon csak a magyarok szerveznek – mondta István György.

Hozzátette: a versenyen természetesen indulnak a legjobb magyar rejtvényfejtők is, akik már készülnek az idei válogató versenyre, hogy eldőljön, kik indulhatnak magyar színekben az augusztusi, londoni rejtvényfejtő-világbajnokságon. A korábbi években a magyar válogatott csapatban már négyszer is bronzérmet szerzett.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.