NGM: 483,3 milliárd forint államháztartási hiány az első két hónapban

A kormány várakozásainak megfelelően alakult az idei első kéthavi egyenleg, az államháztartás központi alrendszerének január-februári hiánya 483,3 milliárd forint lett, ami 49,1 százaléka az éves előirányzatnak – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a kormány.hu honlapon csütörtökön.

 

Az NGM közlése szerint ezen belül a központi költségvetés 582,0 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 64,9 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 33,8 milliárd forintos szufficittel zártak az első két hónapban.

2013 első két hónapjában az államháztartás központi alrendszerének deficitje 339,5 milliárd forint volt.

A végleges adatok megegyeznek az előzetes számokkal.

A nemzetgazdasági tárca közlése szerint a két év első kéthavi egyenlegének eltérő alakulásában a központi költségvetési szervek kiadásainak, valamint a fejezeti kezelésű előirányzatok bevételeinek és kiadásainak eltérései játszottak döntő szerepet.

Az NGM szerint az érintett időszakok kiadásai közötti eltérést egyrészt a 2013 szeptemberétől megvalósuló pedagógus-béremelés hatásai, másrészt a 2013. április 1-jétől költségvetési szervként működő volt nonprofit egészségügyi gazdasági társaságok kiadásai magyarázzák.

A tárca közleménye szerint jelentős mértékben meghaladták a tavalyi azonos időszaki kiadásokat a helyi önkormányzatok támogatásai is, ez utóbbi részben az idei évi magasabb előirányzatból, részben a nettó finanszírozás körében folyósított utalások magasabb mértékéből fakad.

A közlemény szerint rontotta a központi alrendszer egyenlegét a tavalyi év azonos időszakához képest a helyi önkormányzatok adósságkonszolidációja keretében a 2014. február végéig kifizetett 68,1 milliárd forint összegű törlesztési célú támogatás, ez ugyanakkor javítja az önkormányzati alrendszer egyenlegét.

A pénzforgalmi hiány összege a várakozásoknak megfelelően alakult. A kiadások és bevételek teljesülésének időben eltérő eloszlása miatt a hiány nagyságának lefutása nem időarányos, az idei év elején a kiadások – a korábbi éveknél nagyobb mértékben – meghaladják a bevételeket.

A központi költségvetés február végi bevételei az előző év azonos időszakához képest 74,0 milliárd forinttal nagyobbak voltak. A magasabb teljesülést – többek között – a pénzügyi tranzakciós illetékből, illetve a 2013. július elsejével bevezetett elektronikus útdíjból származó többletbevétel magyarázza.

A központi költségvetés február végi kiadásai 205,0 milliárd forinttal teljesültek magasabb összegben, mint az elmúlt év azonos időszakában, amely elsősorban a központi költségvetési szervek és szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásainak idei nagyobb összegű kifizetéseivel függ össze.

A központi költségvetési szervek kiadásai a 2013 áprilisától átvett volt egészségügyi nonprofit szervezetek kiadásai folytán, valamint a tavalyi év szeptemberétől végrehajtott pedagógus-béremelések miatt voltak magasabbak az előző évinél. Emellett jelentős mértékben meghaladták az elmúlt év azonos időszakának kiadásait a helyi önkormányzatok támogatásai, ideértve az adósságuk törlesztéséhez nyújtott támogatásokat is.

A közlemény szerint a kamatkiadások 2014. február végéig 288,4 milliárd forintot tettek ki, 48,5 milliárd forinttal kevesebbet, mint az előző év megfelelő időszakában, a kamatbevételek pedig 20,2 milliárd forintot értek el, 7,9 milliárd forinttal többet az előző évi értéknél. A nettó kamatkiadás így összességében 56,4 milliárd forinttal lett kevesebb az előző év azonos időszakához képest, amely elsősorban a kamatfizetések éven belüli eltérő lefutásával magyarázható.

A társadalombiztosítási alapok 2014. január-februári 64,9 milliárd forintos szufficitje a Nyugdíjbiztosítási Alap 26,7 milliárd forintos, valamint az Egészségbiztosítási Alap 38,2 milliárd forintos többletéből adódik. Az elmúlt év február végén a tb-alapok együttes többlete 62,0 milliárd forintot tett ki. A különbség elsősorban bevételi oldalon jelentkezett, az előző évinél magasabb összegben teljesültek többek között a szociális hozzájárulási adó- és járulékbevételek, valamint az egészségügyi hozzájárulások.

Az elkülönített állami pénzalapok ez év február végi 33,8 milliárd forintos többlete az előző év azonos időszakához képest kisebb lett. Az elkülönített állami pénzalapok összes bevételei 0,7 milliárd forinttal, kiadásai pedig 16,5 milliárd forinttal teljesültek magasabban, mint a tavalyi évben.

Az idei év első két hónapjában az általános forgalmi adóból 428,5 milliárd forint bevétele keletkezett a költségvetésnek, ami az egy évvel korábbi bevételtől 12,9 milliárd forinttal maradt el. A befizetések 6,5 százalékkal, míg a kiutalások 19,4 százalékkal magasabban alakultak az előző évinél.

A közlés szerint a pénzügyi tranzakciós illetékből a költségvetésnek az év első két hónapjában 52,1 milliárd forint bevétele keletkezett, mely az előző év azonos időszakát 38,7 milliárd forinttal haladta meg. A növekedés hátterének oka egyrészt, hogy a 2013. januárjától hatályos új adónem után első alkalommal a tavaly februárban keletkezett adófizetési kötelezettség, másrészt 2013. augusztusától az illeték mértéke emelkedett, és készpénzfelvétel esetén eltörölték a tranzakciónként fizetendő 6000 forintos felső határt.

A személyi jövedelemadó államháztartási szintű bevétele az idei év első két hónapjában 287,5 milliárd forint volt, amely a 291,0 milliárd forintos bruttó befizetés és a 3,5 milliárd forintos kiutalás egyenlegeként képződött. Ez a bevétel 4,0 milliárd forinttal magasabb az egy évvel korábbi összegnél.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.