Fazekas: a rezsicsökkentés folyamatos segítség a kispénzűeknek

A vidéken élő, kiskeresetű embereknek nincsenek millióik energetikai korszerűsítésre, a rezsicsökkentésből eredő megtakarítást viszont hónapról-hónapra a saját pénztárcájukon keresztül is érzékelik – jelentette ki a vidékfejlesztési miniszter egy szerda esti fórumon a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Abádszalókon.

 

Fazekas Sándor a helyi Kovács Mihály Általános Iskola tornatermében mintegy 120 fős hallgatóság előtt azt mondta: a közszolgáltatók privatizációja Magyarország vértelen, fegyverek nélküli gyarmatosítását jelentette.

Ezért a kormány célja az elmúlt másfél évben “az európai szinten is kiugró kizsákmányolás” megszüntetése volt – tette hozzá.

A rezsicsökkentés elleni baloldali érveket idézve úgy fogalmazott: “ettől a csapattól semmi jóra nem lehet számítani”.

Az elmúlt időszak többi “támadását” felidézve az uniós akácvitára is kitért. Kijelentette: a paprika sem őshonos nálunk, néhány tízezer éve pedig még jégkorszak volt Magyarországon, így egyetlen mai növényünk sem az. Az akácfát 300 éve azért kezdték telepíteni eleink, mert szükségünk volt rá – mondta a miniszter.     Az osztrák-magyar földvita kapcsán úgy fogalmazott: “az egy dolog, hogy az osztrákok feljelentettek bennünket Brüsszelben, ám Gyurcsányék a bizonytalan hátterű gazdasági társaságok földhöz jutását lehetővé téve megnyitnák a külföldiek előtt a földvásárlást, pedig azt gondolnánk, ez olyan fontos nemzeti ügy, melyben egyetértünk”.

Fazekas Sándor szerint eközben a Jobbik 10 millió embertől venné el a földet azzal, hogy a Szent Korona tulajdonába adná, bérlővé téve a mai tulajdonosokat. Kijelentette: a legfontosabb, hogy a magyar föld a magyar embereké legyen. Ez az az út, melyről nem szabad letérnünk ahhoz, hogy az ország hosszú távon boldoguljon, a kiszámítható jövő érdekében fontos, hogy a kormány által megkezdett munka folytatódhasson – hangsúlyozta.

Kérdésre válaszolva a tárcavezető “országfelszámolásnak és vidékrombolásnak” nevezte a devizahitelezést.     Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő, a rezsicsökkentésért felelős munkacsoport vezetője a fórumon rámutatott: amikor a szocialistáktól átvették a kormányzást, nagyon nagy bajban volt az ország, melyből “nem lehetett hagyományos módon kirángatni”.     A gazdasági szabadságharc megvívásának feltétele az IMF-kölcsön visszafizetése volt, melyet határidő előtt teljesített a kormány – emlékeztetett a politikus, aki szerint a konfliktusok felvállalására az 1848-ban megfogalmazott 12 pont egyike, a közös teherviselés megvalósítása érdekében volt szükség.     Közölte: mára hazánk stabil országgá vált, ahol látszik az összefogás. Utóbbi jelentőségét méltatva azt mondta: “ha jó irányba mennek a dolgok és ennek van támogatása, akkor nem lehet Magyarországgal szórakozni”.     Kérdésre válaszolva megjegyezte: nem könnyű a rezsicsökkentést fenntartani, de az a cél, hogy a háztartási és az ipari energia ára egyaránt Magyarországon legyen a legolcsóbb Európában. “Mi nem államosítunk: szabadpiaci eszközökkel vásároljuk vissza a közszolgáltatókat” – tette hozzá.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.