A Szabadság téren tiltakozott az ellenzék az emlékmű ellen

A német megszállási emlékmű terve ellen tiltakozott az ötpárti ellenzéki szövetség a budapesti Szabadság téren szerda este. Elhangzott: ha győznek a választáson, nem valósul meg a szerintük történelemhamisító emlékmű.

 

   A demonstráción a “kormányváltó erők” politikusai arról beszéltek: a tervezett szobor nem tesz különbséget bűnösök és áldozatok között, és azt a hamis látszatot kelti, hogy a magyarországi zsidók üldözése, deportálása kizárólag a náci Németország bűne volt.

    A Demokratikus Koalícióhoz tartozó Kerék-Bárczy Szabolcs, aki az V. kerületben képviselőjelölt, úgy fogalmazott: a mostani kormánypártok kérkednek hitükkel, de az istenhittel összeegyeztethetetlen a “gyalázatos emlékmű” felállítása.

    Horváth Csaba, az MSZP alelnöke azt mondta: céljuk, hogy a Szabadság tér ne legyen Magyarország szégyenfoltja, de a tüntetés azt is jelzi, hogy nem kérnek “Orbán puha vagy félkemény diktatúrájából”, abból, hogy a kormány a nyilasok bűneit is megpróbálja a németekre fogni. Szerinte ez holokauszttagadással ér fel.

    A szocialisták fővárosi frakcióvezetője szerint ha Tarlós István főpolgármester “tisztességes ember lenne”, ő is eljött volna tüntetni a kormány tervei szerint május végére megvalósuló megszállási emlékmű ellen.

    Hangsúlyozta: azért is van szükség kormányváltásra, hogy ne álljon ott a szobor, ne gyalázzák meg az áldozatok és hozzátartozóik emlékét.

    Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke arról beszélt: nem a németek küldték a Don-kanyarba a magyar katonákat, munkaszolgálatra a magyar zsidókat.

    Ezt magyarok tették magyarok ellen – mondta, kiemelve, hogy a hetven évvel ezelőtti német megszállást jogfosztások és tragédiák sora előzte meg.

emlekmu_ellen_tiltakozas_ellenzek_fodor_gabor_2014marc19

    Bírálta a Fideszt, amiért gesztusokat tesz a szélsőjobboldali szavazóknak. Szerinte a kormányoldal nem tudja megszelídíteni a radikálisokat, ellenkezőleg, gesztusaival hozzájárul a Jobbik erősödéséhez, és felszámolja a demokratikus pártok közötti konszenzust.

    Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért politikusa arról beszélt: Magyarországon mindenki tudja, hogy Radnóti Miklóst nem németek lőtték agyon, és a kormány nem használhatja a magyar állam és politikusok bűneit elrejtő paravánként a Szabadság térre tervezett emlékművet.

    Azt mondta: számára felfoghatatlan, hogy a jobboldal Márai Sándor helyett Nyirő Józsefet, Márton Áron püspök és az embermentő Sztehlo Gábor és Schlachta Margit helyett Prohászka Ottokárt magasztalja.

    Kormányváltásra van szükség ahhoz, hogy véget érjen a megosztottság, és a német megszállás évfordulóján a bal- és a jobboldal közösen emlékezhessen – jelentette ki.

    Szelényi Zsuzsanna az Együtt – a Korszakváltók Pártja nevében arról beszélt: egyetlen népet sem gyengít az, ha szembenéz múltjával. Szerinte a kormány ehelyett “világbotrányt” okozva a sunnyogást választotta a megszállási emlékmű tervével, noha – folytatta – a magyar állam nem áldozat, hanem bűnrészes volt, ami azonban nem jelent kollektív bűnösséget.

    A fáklyás tüntetésen több százan vettek részt, a demonstrálók a Szabadság tér parkosított részének nagyjából egyharmadát töltötték meg. A tömegben a baloldali pártok több politikusa is ott volt.

 

 

MSZP: soha nem épülhet meg a bűnösöket felmentő szobor

 

Az MSZP elnöke szerint a német megszállás ürügyén nem épülhet meg a magyar bűnösöket felmentő emlékmű.

Mesterházy Attila szerdán, a német megszállás hetvenedik évfordulója alkalmából közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben azt írta: a magyar kormány megpróbálja meghamisítani a történelmet.

A “kormányváltó erők” miniszterelnök-jelöltje közleményében emlékeztetett a hetven évvel ezelőtti eseményekre: miután a hitleri Németország csapatai megszállták Magyarországot, Horthy Miklós kormányzó maradt; az ekkor kinevezett kormány kiszolgálta a megszállókat és kiszolgáltatta nekik az egész nemzetet; a magyar állam folytatta a háborút a náci Németország oldalán. Az MSZP-s politikus szerint az állam emiatt történelmének legnagyobb veszteségét szenvedte el, és ez vezetett a nemzet legnagyobb tragédiájához, a magyarországi zsidóság legnagyobb részének kiirtásához is.

Úgy folytatta: a magyarországi zsidóüldözés nem a megszállás napján kezdődött, csak ezen a napon vett minden korábbinál nagyobb lendületet és nyert külső bátorítást. Hozzátette: a magyar hatóságok aktív közreműködésével zajlott a magyar zsidóság kifosztása, szervezett összegyűjtése és deportálása.

A magyar állam vezetői szerinte gyávák, mert nem mernek szembenézni az állam egykori felelősségével, és hazugok, mert felmentenék az egykori bűnösöket. “Ezért próbálják meghamisítani a történelmünket. Ezért lett a szemükben zsidók tömeges meggyilkolásából idegenrendészeti eljárás. És ezért akarnak a német megszállás ürügyén a magyar bűnösöket felmentő emlékművet állítani” – olvasható közleményében.

Szóvá tette, hogy a zsidó szervezetek képviselői, “számos józan, bátor demokrata, a történelmi igazság őrzői” sem tudták elérni, hogy Orbán Viktor miniszterelnök megváltoztassa szándékát.

Nyomatékosította: a miniszterelnök által “továbbra is erőszakkal fölállítani tervezett emlékmű” nem valósulhat meg soha, mert megsérti zsidó honfitársainkat, meggyalázza az áldozatok emlékét és megakadályozza a szembenézést a múlttal.

Közleményét úgy zárta: a közelgő választás ezért a magyarság egész múltjáról és hosszú távú jövőjéről is szól, ezért szerinte a történelemhamisítás megakadályozása érdekében le kell váltani a kormányt.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.