FT: Ironikus módon Putyin Oroszországa jó kapcsolatokat ápol Magyarországgal

A történelem átírására irányuló magyarországi és nemzetközi törekvéseket vetette egybe összehasonlító elemzésében a Financial Times.

 

A londoni gazdasági napilap vezető politikai szemleírója, Gideon Rachman a “Hogyan vezethetnek háborúkhoz a történelemkönyvek” című írásában megállapítja, hogy “ha a politikusok elkezdik átírni a múltat, félni kell a jövőtől”.

Januárban Vlagyimir Putyin orosz államfő elnökölt egy értekezleten, amelynek célja az egységesített iskolai történelemkönyv kidolgozása volt. Putyin “ideológiai hulladéknak” minősített számos jelenlegi történelemkönyvet, amelyek szerinte befeketítik a szovjet nép szerepét a fasizmus elleni küzdelemben, és nem szereti azt sem, ha azt mondják, hogy a Szovjetunió 1945-ben megszállta a kelet-európai országokat. A orosz elnök azt a történelmi nézetet részesíti előnyben, amely szerint a Szovjetunió a fasizmustól mentette meg ezeket az országokat.

Ironikus módon Putyin Oroszországa jó kapcsolatokat ápol Magyarországgal, az egykori szovjet tömb azon országával, amelyet jogosan érhet a vád, hogy “veszélyesen kétértelmű” módon áll hozzá a szélsőjobb történetéhez. Az Orbán Viktor vezette magyar kormány a jelek szerint ösztönzi Horthy Miklósnak, Magyarország egykori autoriter, antiszemita vezetőjének rehabilitációját. Országszerte több Horthy-szobrot emeltek, Budapesten emléktáblája is van, és erőfeszítések történnek az iskolai történelemkönyvek átírására, annak érdekében, hogy “hazafiasabb” alaphangot kapjanak – olvasható a Financial Times írásában.

A szerző szerint – csakúgy, mint Oroszország esetében – Magyarország szomszédainak is van okuk az aggodalomra a történelmi revizionizmus e járványa miatt. Horthyt egyebek mellett azért kedvelik a magyarországi jobbosok, mert a kormányzó hitt “Nagy-Magyarországban”, amely egy nap visszaszerzi elvesztett területeit. Ez a modernkori magyar nacionalistáknak is szívügyük – írta a brit lap.

http://www.ft.com/cms/s/0/d3f9eeb6-ab7e-11e3-aad9-00144feab7de.html?siteedition=uk#axzz2wIuPTU1i

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.