Kerry: folytatódnak az intenzív egyeztetések Kijevvel és Moszkvával

Megállapodás született Párizsban arról, hogy folytatódnak az intenzív egyeztetések Oroszországgal és Ukrajnával az ukrán válságról – mondta szerda este John Kerry amerikai külügyminiszter, miután egész nap az orosz, a francia, a német, a brit, az uniós és az ukrán diplomácia vezetőjével tárgyalt a francia fővárosban.

 

    “Ma elkezdtünk egy folyamatot, és reméljük, hogy megoldáshoz fog vezetni” a válságban – hangsúlyozta Kerry. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Andrij Descsica ideiglenes ukrán külügyminiszter elmaradt találkozóját illetően az amerikai tárcavezető azt mondta, hogy ezzel kapcsolatban nem volt “semmilyen elvárása”.

    Az ukrán minisztert egyébként Kerry maga hozta Párizsba Kijevből kedden este.

    Az amerikai és a brit diplomácia egész nap megpróbált nyomás gyakorolni Lavrovra, hogy közvetlenül egyeztessen ukrán kollegájával. Mivel erre már délután sem volt hajlandó, Descsica először bejelentette, hogy elutazik, de aztán mégis Párizsban maradt, s a francia külügyminisztériumba is elment, hogy találkozzon Lavrovval. De a találkozóra végül nem kerül sor, s mindketten külön-külön tárgyaltak Laurent Fabius hivatalában John Kerry amerikai, Frank-Walter Steinmeier német és William Hague brit külügyminiszterrel, valamint Catherine Ashtonnal, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével.

    “Nagyon elmélyült egyeztetéseket folytattunk ma. Ez nem könnyű ügy, nehéz” – mondta Kerry.

    Megerősítette, hogy tárgyalt orosz kollegájával az ukrán válság rendezéséről, mégpedig a február 21-én Kijevben az időközben leváltott ukrán elnök, Viktor Janukovics és az akkori ellenzék között a francia, a német és a lengyel külügyminiszter közreműködésével megkötött megállapodás alapján. “De nem született megállapodás” Moszkva és Washington között – tette hozzá Kerry.

    Az orosz és az amerikai külügyminiszter csütörtökön Rómában találkozik ismét, ahol a líbiai helyzetről fognak egyeztetni.

    Kerry megismételte, hogy elképzelhető szankciók bevezetése Moszkva ellen, de “szívesebben találnák egy megfelelő diplomáciai megoldást” – hangsúlyozta az amerikai külügyminiszter.

 

orosz_katonak_laktanya_ukrajna_2014

 

Értesülések szerint az orosz katonák feloldják a laktanyák zárlatát

Kijevi értesülések szerint az orosz katonák feloldják az ukrán laktanyák blokádját szerte a Krím félszigeten – jelentette szerda éjszaka az UNIAN hírügynökség.

Először Vladiszlav Szeleznev, a védelmi minisztérium krimi sajtóközpontjának vezetője közölte, hogy orosz katonák 35 katonai és páncélozott járművel távoztak a Szimferopol melletti Perevalnoje falunál állomásozó dandár közeléből.
“Mindnyájan távoztak. Hova? Egyelőre ez nyitott kérdés” – mondta Szeleznev.
Néhány perccel később Dmitro Timcsuk, a kijevi katonapolitikai kutatóintézet vezetője azt írta a Fecebook közösségi portálon, hogy hasonló a helyzet Feodoszijában és Bahcsiszarajban is. Timcsuk szerint az orosz katonát szerte a Krímben feloldják az ukrán laktanyák blokádját.
“Az orosz katonák beülnek járműveikbe, és távoznak az ukrán laktanyák közeléből” – közölte Timcsuk. Szerinte egyes értesülések szerint távozásuk “megszállók orosz egységek rotációjával” magyarázható. Hozzátette, hogy jelenleg ellenőrzik ezeknek a híreknek a hitelességét.

 

 

A Pentagon megkétszerezi a Baltikumban járőröző harci gépeinek számát

A Pentagon több mint kétszeresére emeli azoknak az amerikai harci gépeknek a számát, amelyek a balti államoknak a NATO által biztosított légtérellenőrzésében vesznek részt – közölte szerdán az amerikai kormány egyik illetékese.

Az ukrajnai válságra adott amerikai válaszlépések keretében az Egyesült Államok egy légi utántöltő gépet is küld a misszió megerősítésére.
A névtelenül nyilatkozó amerikai illetékes szerint az Egyesült Államok a Baltikumban jelen lévő, eddig négy F-15-ös vadászgépből álló köteléket további hat F-15-össel és egy KC-135-ös légi tankerrel erősíti meg.
Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter a nap folyamán korábban bejelentette, hogy a Pentagon intenzívebbé fogja tenni a lengyel légierővel folytatott közös kiképzést, és megerősíti az amerikai szerepvállalást a balti államoknak a NATO által egy évtizede biztosított légtérvédelmében.
Az Egyesült Államok januárban vette át a litván, a lett és az észt légtér ellenőrzését. A tervek szerint négy magyar Gripen vadászgép pedig jövő januártól járőrözik majd a balti államok felett.
Szenátusi meghallgatásán a Pentagon vezetője az is elmondta, hogy Washington megerősíti a közép- és kelet-európai NATO-szövetségeseinek védelme iránti elkötelezettségét, válaszul az ukrajnai Krími félsziget orosz megszállására.

 

 

Elfogatóparancs a krími miniszterelnök és parlamenti elnök ellen

Elfogatóparancsot adott ki egy kijevi bíróság a Krími Autonóm Köztársaság Moszkva-barát miniszterelnöke és parlamenti elnöke ellen.

Az UNIAN ukrán hírügynökség szerint a törvényszék az ügyészség kérésére adott ki elfogató parancsot Szerhij Akszjonov krími miniszterelnök és Volodimir Konsztantinov parlamenti elnök ellen. Az ügyészség az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására vagy megdöntésére irányuló kísérlet, illetve államhatalom megszerzésére irányuló cselekmények miatt folytat ellenük büntetőjogi eljárást.
A krími parlament többségi, orosz ajkú képviselői a múlt pénteken hagyták jóvá a dél-ukrajnai autonóm terület új kormányának összetételét. A parlament előző napon menesztette a korábbi kormányt, és Akszjonovot, az Orosz Egység pártjának vezetőjét választotta a minisztertanács elnökévé. A parlament emellett május 25-re – az ukrán elnökválasztással azonos napra – népszavazást írt ki a köztársaság autonóm státusáról és jogköreinek kibővítéséről, majd két napra rá a referendum időpontját előre hozta március 30-ra.
A kijevi kerületi közigazgatási bíróság a minap törvénytelennek minősítette a krími parlament döntéseit.

 

 

 Ötszáz orosz deszantos érkezett Szevasztopolba

Közel ötven haditechnikai egységet és ötszáz deszantost szállítottak partra az orosz Fekete-tengeri Flotta deszantos hajói Szevasztopolban – jelentette csütörtökre virradóra egy helyi internetes kiadvány.

A Grazsdanszkaja Oborona (Polgári Védelem) című honlap közlése szerint a szevasztopoli Kozák-öbölben (Kozacsa buhta), az orosz flotta tengerészgyalogsági dandárjának közelében szállították partra a deszantosokat és a haditechnikát.
A katonák bementek a tengerészgyalogsági támaszpont területére. Külsejükből ítélve az Oroszország területén élő kisebbségekhez tartoznak. A Interfax-Ukraina hírügynökség megszólaltatott ezzel összefüggésben egy katonai szakértőt, aki szerint az, hogy a katonák a kisebbségekhez tartoznak, megnehezíti annak a moszkvai állításnak az alátámasztást, hogy a Krímben nincsenek orosz katonák, hanem csak helyi önvédelmi egységek.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.