Vers- és prózamondó verseny középdöntőjét tartották Budaörsön

(Budaörs – 2014. március 3., Budaörsi Infó/Adams) Március első napján kipörögtek a beköszönő tavasz verőfényére az Őze Lajos Vers- és Prózamondó Verseny középdöntőbe jutott középiskolás fiataljai. A helyszínt a Városi Ifjúsági Klub szolgáltatta, ezzel is hitelt adva nevének és szellemiségének, nomen est omen.

A budaörsi illetőségű Közhasznú Alapítvány a Dadogókért égisze alatt futó versenyrendezvény célja, hogy színvonalas kulturális esemény keretén belül – az érintettek bevonása és a versennyel kapcsolatos széleskörű felvilágosító munka révén – segítse a dadogók társadalmi integrációját, csökkentse a velük szemben gyakran tapasztalható negatív előítéleteket. Az ország határain is túlra nyúló szervezettségnek és merítésnek köszönhetően igen változatos küldő településekből származó megmérettetőkből álló, már egy előző stációban, ’szűrt’ szűk csoport felkészültsége és előadói színvonala jólesően döbbentette meg a kulturális és szellemi élet különböző területéről érkezett zsűri tagjait.

oze_lajos_vers_prozamondo_verseny_resztvevok_budaors2014marc1

A résztvevők

Üde színfoltjai és tanúi voltak ezen ifjúk ama közvélekedés megcáfolásának, miszerint a mai magyar fiatal korosztály valósággal kultúrigénytelen, és szellemi nívóját csakis a kacatrabló (giccses) populáris kultúra médiumain keresztül tölti fel, amely a szórakoztatásnál nem is nyújt sajnos egyebet. Viszont köztudott, hogy az embernek nem csupán fizikai táplálékra van szüksége, hanem szellemire is; a vers pedig a szellem legkalóriadúsabb tápláléka.

A budaörsi középdöntő minden résztvevője, a versenyzők, felkészítők, hozzátartozók, vendégek, zsűritagok, és a rendező is szellemileg jóllakottan fejezte be a napot, nem is beszélve az eredetileg tervezett tíz helyett tizenkettőre szaporodott továbbjutók megelégedéséről és öröméről, hiszen az alapos felkészültségnek köszönhetően a versenyzők szoros hajrát produkáltak, amely a zsűri pontozása szerint több azonos eredménnyel zárult.

Csak az eredményhirdetést követően jutott a zsűri tudomására az a különleges tény, hogy egy dadogó is továbbjutott. az mindenképpen az előadások minőségét bizonyítja, illetve hogy a (nye)remény hal meg utoljára.

A zsűri

A zsűri

A gyakran igen átszellemült versmondás olykor ösztönösen bontakozó színészi kvalitással ötvöződött, amely sejtetni engedte, hogy készülőben van a következő előadói generáció, és Budaörsön néhányuk próbálgatta szárnyait, eszméletre ébredeztek.

A továbbjutók

A továbbjutók

Április 26-án, szintén a Városi Ifjúsági Klubban megrendezésre kerülő döntőre, illetve az ezt követő gálaműsorra a szervezők országosan ismert előadóművészeket, költőket készülnek meginvitálni, hogy ezzel is emlékezetessé tegyék az Alapítvány a Dadogókért 20. születésnapját.

Adams

Fotók: Budai Ferenc

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.