Ukrán válság – Timosenko: Ukrajnának azonnal be kell lépnie a NATO-ba és az EU-ba

Julija Timosenko volt ukrán miniszterelnök szerint Ukrajnának azonnal be kell lépnie a NATO-ba és az Európai Unióba, hogy megvédje magát az orosz agressziótól.

 

“Ha Ukrajna belépett volna a NATO-ba, akkor ilyen agresszió elvileg lehetetlen lett volna” – közölte a börtönből nemrég szabadult politikus vasárnap este az ukrán TSzN hírcsatornának nyilatkozva.

Timosenko szerint ezért Ukrajna számára az európai integrációnak kell lennie a legfontosabb célnak.

“Azonnal az európai közösség teljes jogú tagjává kell válnunk. Ez az egyetlen dolog, amely megmenthet minket az agressziótól” – idézte az UNIAN hírügynökség Timosenkót.

A politikus szerint Oroszországgal jelenleg lehetetlen tárgyalásokat folytatni.

“Oroszország durva erő alkalmazásával Ukrajnát teljes kapitulációra akarja kényszeríteni. Ezért a tárgyalások nem lehetnek sikeresek” – szögezte le Timosenko. Arra figyelmeztet, hogy amennyiben Viktor Janukovics megbuktatott államfő visszatérne Ukrajnába, akkor népszavazást rendezne, és “odaadná” Ukrajnát Oroszországnak.

“Azért indult el a katonai agresszió Ukrajna ellen, mert az európai forradalmunk eredményeképpen kiharcoltuk a teljes szabadságunkat, megnyitottuk az Európa felé vezető utat, és félreállítottuk az Oroszországnak alárendelt Janukovics-hatalmat. Oroszország ezzel nem békélt meg. Úgy döntöttek, hogy erővel foglalják el Ukrajnát” – mondta Timosenko.

“Most kemény ultimátumot adtak nekünk. Közölték, hogy csak abban az esetben vetnek véget a katonai agressziónak, ha mi visszatérünk Jaukovics Ukrajnájához, és teljes hatalomhoz juttatjuk az egész korrumpált véres bandáját” – mondta Timosenko, és leszögezte, hogy Moszkva ultimátumát határozottan el kell utasítani.

 

 

Felháborodást keltett Huszton, hogy zárva volt a hadkiegészítő parancsnokság

 

Felháborodást keltett a kárpátaljai Huszton, hogy az ukrajnai mozgósítás elrendelése ellenére vasárnap zárva volt a helyi hadkiegészítő parancsnokság – adta hírül a zakarpattya.net.ua kárpátaljai hírportál.

A Huszton élő Roman Kelemen azt közölte a híroldallal, hogy vasárnap, a mozgósításról szóló bejelentést hallva magához vette a katonakönyvét, és többedmagával elindult, hogy jelentkezzen a városi hadkiegészítő parancsnokságon. Ám ott megrökönyödve tapasztalta, hogy a katonai hivatal zárva van – tette hozzá.
A huszti önkéntes szerint meglehetősen furcsa az ukrán katonatisztek viselkedése, akik az elmúlt 23 év során olyan mélyre süllyedtek, hogy engedik a – mint fogalmazott – „ruszkiknak” ukrán katonai egységek, közte a tengerészgyalogos gárda blokád alá helyezését. Kelemen úgy vélte, haladéktalanul el kell kezdeni az ukrán hadsereg reformját NATO-szabványok szerint.
Kárpátalján vasárnap közel 600 önkéntes jelentkezett katonai szolgálatra a megyei hadkiegészítő parancsnokság és az ukrán radikális és nacionalista szervezetekből létrejött Jobboldali Szektor felhívása nyomán.

 

 

Főügyészség: hazaárulás a fegyverek és haditechnika átadása

Az ukrán főügyészség vasárnap arra figyelmeztette az ukrán fegyveres erők állományát, hogy hazaárulásnak tekintik a fegyverek, illetve a haditechnika átadását, a katonai körlet önkényes elhagyását.

“Az ukrán fegyveres erők katonáinak emlékezniük kell arra, hogy az ukrán népnek tettek hűségesküt! Ebből következik, hogy amennyiben teljesítik a fegyverek, a haditechnika átadására, az állomásoztatási körlet elhagyására vonatkozó követeléseket, azt hazaárulásnak fogják tekinteni annak jogi következményeivel” – áll a főügyészség felhívásában, amelyet az Interfax-Ukraina hírügynökség ismertetett.
Az ukrán főügyészség emellett kiemeli, hogy közös és elsőrendű feladat az igazságügyi és önkormányzati dolgozók számára a szuverenitás, a területi épség, az ország és valamennyi állampolgára biztonságának megőrzése. A felhívás végül kitartásra és nyugalomra, a törvények tiszteletére szólítja fel az ukrán polgárokat, emlékeztetve arra, hogy “ettől függ Ukrajnánk jövője”.

 

Ukrán főügyész: Oroszország régóta készítette a krími forgatókönyvet

Az ukrán főügyész szerint Oroszország régóta készítette azt a forgatókönyvet, amely alapján zajlanak jelenleg a krími események, és az elmúlt években az ukrán biztonsági szolgálatnál (SZBU) dolgoztak ezzel a céllal az orosz titkosszolgálat ügynökei.

Oleh Mahnickij egy kijevi tévének vasárnap este nyilatkozott erről.
“Mára megállapítottuk, hogy néhány éven át folytak az előkészületek a különleges akcióra. A SZBU-nál nemcsak külföldi országok, hanem az FSZB (az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat) és más orosz szakszolgálatok ügynökei is dolgoztak, és jó előre készült ez a forgatókönyvet” – mondta a főügyész. Szerinte az ukrán hatalom négy éven át adta fel a nemzeti érdekeket, és olyan bűncselekményeket követett el, amelyek fokozatosan megsemmisítették az ukrán hadsereget és az SZBU-t is.
Mahnickij szerint az ügyészség kiértékeli ezeket a dolgokat, és felelősségre vonja a vétkeseket.
A főügyész bejelentette azt is: az ukrán ügyészség úgy döntött Viktor Janukovics megbuktatott államfő múlt pénteki rosztovi sajtótájékoztatója után, hogy újabb bűnvádi eljárást indít ellene az ukrán alkotmányos rend megdöntésére való kísérlet és felbujtás címén. Emlékeztetett arra, hogy Janukovics ellen az ügyészség már két büntetőjogi eljárást indított a tüntetők meggyilkolása miatt.

 

 

 

A Nyugat Oroszország-ellenességét bírálja a kínai hírügynökség

A Nyugatnak nem Oroszország ellen, hanem Moszkvával együtt kellene az ukrán válság kezelésén munkálkodnia – írta a Hszinhua kínai állami hírügynökség hétfői kommentárjában, amelyben a feszültség fokozódását vetíti előre.

A nyugati hatalmaknak el kell ismerniük Oroszország és Ukrajna mély kulturális, történelmi és gazdasági kötődését egymáshoz, fel kellene számolniuk hidegháborús gondolkodásukat és fel kellene hagyniuk azon szándékukkal, hogy Moszkvát kizárják a válság rendezéséből, miután ők maguk kudarcot vallottak – jegyzi meg a cikkíró.
Az írás emlékeztet arra, hogy a válság gócpontja a többnemzetiségű Krím félsziget lett, amely Ukrajna 1991-es önállósága óta autonómiát élvező köztársaság. Hozzáfűzi, a 2001-es ukrán népszámlálás megállapította, hogy a terület lakosságának 58,3 százaléka orosz, és az ő többségük orosz útlevél birtokosa. Oroszországnak a krími Szevasztopolban van egyedül fekete-tengeri flottája – jegyzi meg a Hszinhua.
Teljes mértékben érthető, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, országa fenntartja a jogot érdekei és az Ukrajnában élő oroszul beszélők védelmére – állapítja meg a szerző.
A Nyugatnak jobban el kellene ismernie Oroszország szerepét, hiszen a Kreml e politikai sakkjátszma megkerülhetetlen szereplője. Egyúttal őszintén el kellene ismernie, hogy előítéletekkel terhelt közvetítésével csak kiélezte az ukrán helyzetet, rosszabbá téve azt – fogalmaz az írás.
A jegyzetíró szerint az ukrán gazdasági helyzetre nem fognak gyógyírt hozni nyugati szomszédjai, hiszen az EU a maga nehézségeivel igyekszik megküzdeni. Az orosz gazdasági együttműködés és támogatás Ukrajna számára életbevágó – vonja le a következtetést a Hszinhua, és azt tanácsolja, az ukránok gondolják át, mi a legjobb a számukra, és politikai párbeszéd, tárgyalások útján oldják meg problémáikat.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.