A Budaörsi médiaBUSÓkommandó Mohácson járt (Fotógaléria)

A galéria megtekintéséhez kattintson a képekre!
Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet! Kattintson, ha szeretné látni a többi képet!

(Budaörs – 2014. március 03., Budaörsi Infó) A Budaörsi Infó MédiaKommandósai a hétvégén a mohácsi busójáráson lendültek akcióba. Küldetésük célja az volt, hogy felkutassák, hogy mi kell ahhoz, hogy egy  rendezvény híressé tegyen egy várost. A recept igen egyszerű, kipróbálása Budaörs számára is ajánlott.

A hétvégén tartották Mohácson a busójárást, ami már kevésbé szól az eredeti hagyományokról, ám turisztikai látványosságként így is egyre népszerűbb. A busójárás a Kóló téren kezdődik, a beöltözött busók, jankelék, maskarák itt gyülekeznek, majd innen indulnak el a Tél koporsójával, hogy a Dunába engedjék azt.  Szürkületkor pedig visszatérnek a főtérre és a meggyújtott óriási máglya körül táncolnak, és ünneplik a tavasz érkezését. 

busojaras_mohacs_2014_12b

Mohács messze földön híres farsangi fesztiválját egy 1783-as feljegyzés említi először. A legenda szerint a helyi sokácok furfangos ősei a török megszállás elől a Duna túlsó partján lévő Mohács-szigetre menekültek. Álruhákat öltve tértek vissza a folyón átkelve és rajtaütöttek a babonás törökökön, akik az ijesztő maskarásoktól megrémülve fejvesztve menekültek a városból.

Idén a rendezvényen 70-80 ezer látogató vett részt, és köztük voltak a budaörsi MédiaKommandósok is. Azonban kivételesen nem ők voltak a sztárvendégek, hanem Áder János köztársasági elnök, akit tiszteletbeli busóvá avattak a főtéren.

busojaras_mohacs_2014_7

A kérdés már csak az, hogy mennyibe is kerül nekünk egy ilyen rendezvényen a részvétel? Az ottlét semmiképp sem mondható olcsó mulatságnak. Sem a szervezők, sem pedig a résztvevők számára.

Budaörsről Mohácsig 200 kilométer az út. Egy félliteres üdítő átlagosan 500 Ft-ba kerül a helyszínen, egy forralt bor bögréstől pedig 1000 Ft. Ha megéhezne a család, akkor kínálatban biztos nem lesz hiány, a választéknak csupán a pénztárca szabhat határt. 1000-2000 Ft körüli összegért kapubk hurkát, kolbászt, sűlthúst vagy gyrost. Tehát ha családostul szeretnénk kirándulni, akkor ajánljuk, hogy jövőre is „öltözködjenek fel rendesen” a családfők, mert a kirakodóvásáron az édességgel és ajándéktárgyakkal tömött sorok csábításának nagyon nehéz ellenállni.

A MédiaKommandósaink megállapították a nap végeztével, hogy az ilyen felkapott rendezvények receptjei sem különböznek sokban a budaörsi megszokott programjainktól. Kell hozzá egy adag hagyomány, fűszerezd meg egy kis modern korral, tegyél bele sok helyi összefogást és rendszeresen kevergesd.

A mohácsi busójárásnak nagy múltja van, azonban ne felejtsük el azt sem, hogy Budaörs sem szűkölködik népi szokásokban, talán érdemes lenne nagyobb hírverést keríteni ezeknek is.

Délceg kommandós kollégáink továbbra is járják majd az országot, és gyűjtik a jó ötleteket a különféle rendezvényeken, és egyedi kreatív terveikbe beleépítik  a már jól bevált rendezvények receptjeit is.

Reszkess Mohács!

busojaras_mohacs_2014_29

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.