Modern politikusi arculatépítés Kínában: megrajzolták a pártfőtitkárt

Rajzfiguraként jelenítették meg egy hivatalos internetes portálon a kínai államelnök-pártfőtitkárt, hogy a “modern kor követelményei szerint” népszerűsítsék. Az új jelenségről a Global Times című lap közölt jegyzetet csütörtökön.

 

A pekingi pártbizottság hírportálján, a qianlong.com-on Hszi Csin-ping tevékenységét foglalták össze, amelyek 2012 novemberi pártfőtitkárrá választása óta a nevéhez köthetők. A középen cipzáras zakóban és kék nadrágban megjelenített Hszi figuráját kétszer három különböző témakör veszi körül.

Ezekre kattintva megtudható például, hogy az ország első embere tizenkét, összesen 39 napon át tartó szemleútja során 11 tartományi körzetet keresett fel. A véletlen úgy hozta, hogy öt kontinens 14 országban szintén éppen 39 napot töltött.

A Hszi hobbijára kíváncsiak megtudhatják, hogy szabadidejében szeret olvasni, focizni és úszni, hegyet mászni, kosarazni, teniszezni, de a küzdősportokat is kedveli.

A Global Times emlékeztet arra, hogy tavaly októberben már volt egy hasonló kísérlet, amikor egy animációs videó terjedt el az interneten arról, hogy hogyan, milyen folyamat révén kerülnek a nagy kínai vezetők beosztásaikba.

A lap szerint a legújabb kezdeményezés egy koncepció része, a modern politikai nyilvánosságot reprezentálja, és a vezetőkről alkotott képet igyekszik befolyásolni egyszerű, de feltűnő módon. Megjegyzi azt is, hogy bár külföldön a politikusok megjelenítése karikatúrában gyakori, egy kínai vezető rajzfigurája rendkívül ritkán tűnik fel. Elsősorban – teszik hozzá – mert a műfaj, a szatirikus kifejezésmód révén, leginkább társadalmi problémák kifejezését szolgálja.

1986-ban egy sanghaji kiállításon különös feltűnést keltett három rajz, amelyen a még aktív Teng Hsziao-ping, néhai kínai vezető bridzsel, Hu Jao-pang pártfőtitkár, amint egy kórust vezényel és Csiang Cö-min akkori sanghaji polgármester, aki könyvet olvas. Az eredeti rajzok a Csiefang Zsipao című lapban jelentek meg ugyanabban az évben.

A következő emlékezetes rajzolt kínai politikusportré 2006 szeptemberében jelenhetett meg Hu Csin-tao exelnökről, amint éppen levelet ír, a kantoni New Express című lapban. 2009 és 2011 között két művész ugyancsak készített rajzokat a kínai vezetőkről, de ezek nem keltettek különösebb feltűnést.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.