“Királyi audienciával” népszerűsítették a többnyelvűséget Kolozsvár főterén

“Királyi audienciával” népszerűsítette a többnyelvűséget az Igen, Tessék! mozgalom Kolozsvár főterén kedd délután.

 

A Mátyás király kolozsvári lovas szobra előtt összegyűltek mikrofonba beszélve anyanyelvükön tehettek fel kérdéseket a királynak és a lovának, és a szobor mellé felállított hangfalakon azon a nyelven hallhatták a választ, amelyiken a kérdést megfogalmazták. A király és a ló magyarul, románul, angolul, németül, olaszul és franciául “válaszolt” a kérdésekre. Válaszaik többnyire diplomatikusak, néha tréfásak voltak.

A mintegy százfős hallgatóság megtudhatta, hogy Mátyás király színesnek látja 2014-ben szülővárosát, amely azonban lehetne színesebb is. Arra a kérdésre pedig, hogy milyen egyetemre iratkozna be, kijelentette: a világegyetem iránt érdeklődik.

Bethlendi András, az Igen, Tessék! mozgalomnak jogi támaszt nyújtó egyesület ügyvezetője, a rendezvény egyik szervezője az MTI-nek elmondta, a Kolozsváron született Mátyás király születésnapjának és az anyanyelv napjának közeledtével próbálták e performansszal felhívni a figyelmet a többnyelvűség fontosságára.

“Köztudott, hogy Mátyás király a kora nemzetközi használatú nyelveit és a Kolozsváron beszélt nyelveket is folyékonyan beszélte” – magyarázta Bethlendi András. Hozzátette, a performanszról kis videó készül, amelyet egy internetes megosztó portálon hoznak majd nyilvánosságra. Abból fog kiderülni, hogy ki volt a király és a ló hangja.

Az Igen, Tessék! mozgalom 2011-ben indult Kolozsváron, és azt tűzte ki célul, hogy a kisebbségek anyanyelvhasználatát bátorítsa elsősorban a kereskedelmi szférában. A mozgalomhoz csatlakozó kereskedelmi egységek Igen, tessék! feliratú matricával, kitűzővel jelzik ügyfeleik számára, hogy beszélnek magyarul. Általános jelenség ugyanis, hogy a kisebbségben élő magyarok az üzletekben, hivatalokban románul szólalnak meg, ha nem tudják, hogy a megszólított személy beszél-e magyarul.

A mozgalom azóta Maros, Szatmár és Bihar és Temes megyére is kiterjedt.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.