Ónos eső – Piros riasztás

További megyékre és a fővárosra is kiterjesztette az ónos eső miatt kiadott legmagasabb fokú, piros riasztást a meteorológiai szolgálat szombat este.

 

Zala és Vas megye teljes területén, valamint Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Fejér, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun és Pest megye több járásában és Budapesten is piros riasztás van érvényben. Ezeken a területeken a következő órákban jelentős mennyiségű ónos eső eshet.

Emellett Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Békés megye kivételével a többi megyében is első, vagy másodfokú riasztások vannak érvényben az ónos eső miatt.

A katasztrófavédelem nyomatékosan kéri, hogy azokon a területeken, ahol ónos esőre lehet számítani, a fokozott balesetveszély miatt senki ne induljon útnak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kétlépcsős veszélyjelzési rendszere szerint először figyelmeztetést adnak ki azokra a megyékre, amelyekben a nap folyamán veszélyes időjárási események várhatók. A riasztás kiadása azt jelzi, hogy az adott területen már a következő órákban számítani kell a jelzett veszélyes időjárási jelenségekre.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott szombat éjfélig szóló veszélyjelzése szerint Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom, Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala és Pest  megyében, valamint Budapesten van érvényben a legmagasabb fokú figyelmeztetés. Ezeken a területeken több mint 5 milliméternyi ónos eső hullhat.

Ugyancsak tartós ónos esőre kell készülni, ezért narancssárga,  másodfokú figyelmeztetés van érvényben Nógrád megyében. Csongrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki az ónos eső veszélye miatt.

Mint írták: a Dunántúlon és a Duna-Tisza-közén a kiterjedt, intenzív ónos eső sokfelé erős jegesedést okoz, ezért több megyében a legmagasabb fokozatú (piros) riasztás van érvényben. Az ónos esőt főként a főváros térségében és az Észak-Dunántúlon a vasárnap hajnali órákban fagyott eső, majd havazás válthatja fel. A csapadék vasárnap délután nyugat felé hagyja el az országot –- írta a meteorológiai szolgálat.

Az FKF Zrt. a legmagasabb készültségi fokozatban látja el munkáját, 116 síkosságmentesítő célgép dolgozik Budapesten. A főutak még járhatóak, de a mellékutak jegesek, csúszósak, és a kiszórt síkosságmentesítő anyagok idővel már nem fejtik ki olvasztó hatásukat.

Az FKF munkagépei első ütemben az 1200 kilóméter hosszúságú főútvonal-hálózaton végzik a hó eltakarítását és a síkosságmentesítést. Sorrendben: hidak, felüljárók, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető út, a Budaörsi út (M1, M7), az M3-as, az M5-ös autópályák és a 2-es, 6-os, 10-es és 11-es főközlekedési utak fővárosi bevezető szakaszai, autóbuszvonalak hegyvidéki szakaszai, autóbusz- és fő közlekedési útvonalak, kórházakhoz, rendelőintézetekhez, illetve a lakossági ellátást biztosító logisztikai bázisokhoz kapcsolódó utak. A 2100 kilométer hosszúságú mellékútvonal-hálózaton csak a fő- és közösségi útvonalak rendbetétele után kezdődik meg a munkavégzés.

 

Újabb megyékben nem közlekedhetnek a teherautók és kamionok

 

Korlátozzák a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépjárművek forgalmát Somogy, Zala, Fejér és Tolna megyében az ónos eső okozta rendkívüli időjárási viszonyok miatt – költe a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság facebook-oldalán szombaton este.

A megyék területén valamennyi érintett járművet várakoztatja a rendőrség.

A rendkívüli időjárási körülmények között járhatatlanok Bács-Kiskun megyében az alábbi utak és útszakaszok: az 5501-es út Csikéria-Bácsalmás között, az 5504-es út Bácsbokod-Mátételke között, az 55101-es jelzésű Mátételke bekötő út. Az 5507-es út Bácsszőlősnél nehezen járható.

Az M7-es autópálya teljes somogyi szakaszán hatvan kilométeres sebességkorlátozás lépett életbe 19 órától a jegesedés miatt. Ausztria felől a 7,5 tonna össztömeget meghaladó járművek nem léphetnek be Magyarország területére.

Szerbiába egyetlen magyarországi határállomásnál sem lehet átkelni, egyedül Röszkénél térhetnek haza a határ közelében élő szerb állampolgárok.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.