Jobbik: az egyszerűsített honosítás a kormány egyetlen eredménye a nemzetpolitikában

A Jobbik szerint az egyszerűsített honosításon kívül nem tud más eredményt felmutatni a kormány a nemzetpolitika területén, az elmúlt egy évben sem történt meg az a fordulat, amit a Fidesz 2010-ben ígért. Ezt Szávay István, a párt országgyűlési képviselője, a Jobbik nemzetpolitikai kabinetjének elnöke mondta szerdán Budapesten.

 

Az ellenzéki politikus sajtótájékoztatón bírálta Martonyi János külügyminiszternek és Németh Zsoltnak, a Külügyminisztérium politikai államtitkárának tavaly év végi nyilatkozatait.

Szávay István úgy értékelte, a szomszédos országokkal való vitákat a miniszter állításával ellentétben a kormány igenis szőnyeg alá söpri, nem a környező országokban élő magyar közösségek érdeke az elsődleges fontosságú, hanem a jó szomszédi viszony és a párbeszéd. Hozzátette: az elmúlt egy évben minden külhoni magyar közösség helyzete romlott, újabb és újabb jogsértések történetek.

Felvidékkel összefüggésben azt mondta, a kétoldalú miniszteri találkozókon nem sikerült előrelépni a problémás és botrányos ügyekben. Szerbiával felemásnak tartotta a történelmi megbékélést, mert a szerbek nem kértek bocsánatot a délvidéki népirtásért. Ukrajna euroatlanti integrációjakor a magyar kormánynak lehetősége lenne a magyar közösség érdekében lépéseket tenni, de Orbán Viktor miniszterelnök közlése szerint sem a szerb, sem az ukrán euroatlanti integrációkor nem kíván a kormány nemzetpolitikai szempontokat érvényesíteni – közölte.

Szávay István azt mondta, számos visszásságról lehet hallani a kedvezményes honosítás kapcsán, a környező országokban egész maffiaipar alakult arra, hogy a jogosultsággal nem rendelkezőknek magyar állampolgárságot szerezzenek. Úgy fogalmazott, a magyar kormány beengedte az EU-ba az ukrán és a szerb maffiát.

Az ellenzéki politikus azt is kifogásolta, hogy úgy alkották meg a választójogi törvényt, hogy a Nyugat-Európába gazdasági okok, vagyis “részben a Fidesz politikája miatt” elmenekült magyaroknak több száz kilométert kell megtenniük, hogy szavazatukat leadhassák.

Bírálta azt is, hogy az elmúlt három évben a külhoni támogatási összegek érdemben nem emelkedtek, a 2013-as összeg reálértéken megegyezik azzal, amelyet a Bajnai-kormány fordított erre a célra.

Azt is mondta: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a nemzeti jelentőségű intézményekkel összefüggő kérdésére nem válaszolt, ezért közérdekű adatigényléssel fordul a közigazgatási tárcához, hogy megtudja, kik tettek javaslatot ezekre a szervezetekre és milyen egyéb javaslatok voltak még.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.