Tankó Anna karácsonyi gondolatai

Tankó Anna budaörsi népművész, tojásfestő, bunda készítő. Ezer arcú, sokoldalú  alkotni vágyó szakember. Karácsony közeledtével megosztotta a Budaörsi Infóval az ünnepekkel kapcsolatos gondolatait.

“Karácsonykor Jézus  születését ünnepeljük, aki úgy szerette az embert, hogy életét adta  a mi megváltásunkért. Bűneinket, betegségeinket felvitte a kereszt fára.
Sok hiedelem kapcsolódik a Szentesti ételfogyasztáshoz. Az ekkor keletkezett morzsát szent ételnek tartották, állatok gyógyítására használták, szentelménynek tartották a mézet, fokhagymát.
A karácsonyi asztal alá került a széna, a szalma, amelyet ünnep után az állatok alá szórtak, hogy megvédjék állataikat a betegségtől. Ide kerültek bizonyos szerszámok ekevas, ács szerszámok, olyanok amivel az ennivalót termelték meg.
Búzavetéskor  a Karácsonyi abroszba tették az elvetésre szánt búzát, Úgy tartották, hogy az elvetni való búza így meg szentül.

A régiségben az emberek életét végig kísérte a hit. Minden nap, minden munka előtt Isten segítségét kérték és a munka végeztével hálát adtak annak szerencsés befejezéséért. Nagy hiba, hogy mára ezeket elfelejtettük.”

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.