Tankó Anna – Hagyományőrzés hittel

(Budaörs – 2013. december 19., Budaörsi Infó)  Tankó Anna népművészt sokan ismerik a városból, hiszen rendszeresen tanít tojásfestést és népi játékok készítését. Építész technikusnak tanult, majd pedig köztisztviselőként dolgozott Budaörsön. Több díjjal és elismeréssel jutalmazták már művészetét. Bundakészítéssel, tojásírással, hímzéssel foglalkozik. Egy-egy bunda, amit ő készít, 80-100 ezer forint értékkel bír.

 

tanko_anna“Erdélyben Gyimes völgyében születtem, ott is nőttem fel és 1972 –ben jöttem át ide Magyarországra, azóta Budaörsön élek. Itt is dolgoztam Budaörsön hosszú éveken keresztül. Az utóbbi 15 évet a közigazgatásban dolgoztam, mint köztisztviselő és másfél éve vagyok nyugdíjas. Nagymamám mindig azt mondta nekem, hogy: fiam egy fehérnépnek szégyen munka nélkül élni!

Ez egész életre vonatkozólag meghatározta az életemet. Nagyon korán bevontak minket a szülők, nagyszülők a munkába. Amióta nyugdíjas vagyok azóta végre minden időmet, azzal tölthetem amit igazán nagyon szeretek, ami a tojásírás, szövés, fonás és a gyimesi csángós bunda készítés.”

 

Elmondása szerint bárki mehet hozzá tanulni, ő nem kér ezért pénzt, csak szólni kell neki, és ő segít annak, akit tényleg érdekel a hagyományőrzés. Úgy gondolja, hogy fontos hogy a gyerekek megtanulják, elődeik hogyan éltek, hogy készítették a játékokat, milyen népviseleteket hordtak, hogy megismerjék a gyökereiket.

Többek között arról is beszéltünk, hogy milyen nehéz helyzetben lesz akkor a világ, ha valamilyen úton-módon megszűnik az áramszolgáltatás, és ismét önmagunkra hagyatkozhatunk csak. Akkor újra meg kell majd tanulnunk, hogy hogyan kell élni.

Nyugdíjasként, számára most a legfontosabb és legjobb dolog az alkotás öröme, mert úgy érzi, hogy ebben ki tud teljesedni.

„Sok nyugdíjas nem találja a helyét, unatkoznak, és azt mondják nekem, hogy „könnyű neked, mert neked olyan sok jó dolgod van”.  De miből telik ezt nekik is kialakítani. Én ezt fiatal korom óta úgy alakítottam, hogy mostanra beérett. Valahogy most bármibe fogok olyan jól esik, olyan boldog vagyok. Az eddigi életem során életem ezen szakasza a legtermékenyebb. Nagyon örülök, hogy ezzel foglalkozhatok. Tényleg számomra öröm élni.”

 

tanko_anna_angyalka

A népművész elmondta nekünk, hogy a hagyományőrzés mellett, még a hitet tartja nagyon fontosnak, mert meggyőződése, hogy hit nélkül nem lehet élni.

„Úgy gondolom, hogy az embernek, hittel a saját útját kell hogy járja, mert amikor ide le születünk, akkor mindenki kap talentumot. Tehát megkapja az élethez való azokat a tehetségeket, amit ha idejekorán felfedez saját magában és rájön, hogy mire született, mire képes, akkor a kapuk úgy nyílnak meg az emberek előtt, hogyha az egyik kapu becsukódik akkor a másik kinyílik.

Az ember kap egy vezetést az életébe, hogy ez az-az út amerre menni kell, és ha erre nem jön rá, akkor boldogtalan lehet egész életében.”

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

1 Komment

  1. […] A Budaörsi Infónak már többször adott interjút Tankó Anna a tojásra írt hagyományokról, a karácsonyról, vagy a hitről. […]

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.