Brit belügyminiszter: módosítani kell a személyek szabad mozgásának EU-szabályait

A brit belügyminiszter szerint Nagy-Britannia a személyek szabad mozgását szabályozó EU-előírások módosítását akarja.

 

 

Theresa May a BBC beszámolója szerint az uniós tagállamok igazságügyi és belügyminisztereinek brüsszeli tanácskozásán veti fel hivatalosan a brit kormány szabálymódosítási igényét, azzal az indokkal, hogy a korlátozás nélküli munkapiaci hozzáférés nem eredményezhet “tömeges vándorlást”.

A brüsszeli beszédét ismertető előzetes közleményében Theresa May felteszi azt a kérdést, hogy a tagállamok kormányainak miért nincs lehetőségük határt szabni a bevándorlásnak, ha az meghalad egy meghatározott szintet.

A brit belügyminiszter közölte: a brüsszeli tanácskozáson egyértelművé akarja tenni, hogy London szerint meg kell változtatni az unión belüli szabad munkaerőmozgás szabályozásának módját.

Theresa May szerint a jövőbeni csatlakozási szerződéseknek lehetővé kell tenniük, hogy a tagállamok lassíthassák a hozzáférést munkapiacukhoz, egészen addig, amíg nem biztosak abban, hogy e hozzáférés nem vezet tömeges migrációhoz.

A BBC ugyanakkor név nélkül idéz egy kelet-európai EU-diplomatát, aki szerint senki nem fogadná el, hogy egyes tagországok polgárait másodosztályú EU-polgárokként kezeljék.

Nagy-Britanniában – főleg a román és a bolgár állampolgárokkal szembeni korlátozások januári lejártának közeledtével – egyre fajsúlyosabb belpolitikai vitatémává válik az uniós társállamokból érkezők bevándorlásának szabályozása.

A kormányzó brit Konzervatív Párt számos képviselője aláírt egy törvénymódosító indítványt, amely a román és a bolgár munkavállalókkal szembeni korlátozások további ötéves, egyoldalú meghosszabbítását célozza.

A Downing Street jelezte, hogy az EU-előírások miatt a brit kormánynak erre nincs lehetősége. David Cameron miniszterelnök azonban a minap a Financial Timesnak írt cikkében bejelentette, hogy a brit kormány jelentősen szigorítja a külföldi EU-munkavállalók szociális ellátásának szabályait.

Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős EU-biztos a cikk megjelenése után a BBC-nek nyilatkozva sajnálatos túlreagálásának nevezte a szigorítási terveket. Hozzátette: a brit közvéleménnyel nem ismertették a teljes igazságot a munkaerő-áramlással kapcsolatban, ezért “a valóság pontosabb bemutatására volna szükség, nem olyan nyomás alatt és nem olyan hisztériával, ahogy az néha az Egyesült Királyságban történik”.

A magyar EU-biztos nyilatkozatát brit kormánypárti és ellenzéki politikusok, valamint a brit sajtó EU-szkeptikus lapjai is bírálták.

 

 

Andor László: “sajnálatos túlreagálás”

“Sajnálatos túlreagálásnak” nevezte a brit kormányfő által a külföldi EU-munkavállalók szociális ellátásának szigorítására bejelentett terveket Andor László.

A foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős EU-biztos a BBC rádiónak nyilatkozva szerdán kijelentette: az Európai Bizottság mindig tényekre alapozott vitát szorgalmaz a munkaerő-áramlás ügyében. Hozzátette: az unió nem bevándorlásról, hanem a munkavállalók szabad mozgásáról beszél, amely minden tagországra érvényes, az új uniós tagokra pedig csak átmeneti időszakok után. Ennek szabályozását az EU-tagállamok együtt dolgozták ki, beleértve Nagy-Britanniát.
“Ha elkezdjük lebontani az egységes piac egyes szabályait, akkor mások más ötletekkel állhatnak elő, és akkor csúszós lejtőn találjuk magunkat” – fogalmazott Andor László.
David Cameron konzervatív párti brit miniszterelnök a Financial Times című londoni gazdasági napilap szerdai kiadásában közölt írásában annak a véleményének adott hangot, hogy új alapokra kell helyezni a munkaerő szabad mozgását az Európai Unión belül, mivel a közép- és kelet-európai EU-tagállamokból érkező hatalmas tömeg megmutatta, hogy a jelenlegi szabályozás rossz.
Cameron “monumentális hibának” nevezte, hogy a Munkáspárt vezette előző brit kormány nem élt az átmeneti bevándorlási korlátozások lehetőségével az EU 2004-es keleti bővítése után.
A miniszterelnök a cikkben terveket jelentett be a más EU-országokból érkezők szociális ellátásának jelentős szigorítására. Közölte emellett, hogy aki nem dolgozik, hanem koldul, vagy az utcán alszik, azt “eltávolítják”, és tizenkét hónapon belül nem térhet vissza Nagy-Britanniába.
Andor László a brit kormányfő által ismertetett szigorítási tervekre reagálva a BBC rádióban kijelentette: a brit közvéleménnyel “nem ismertették a teljes igazságot” a munkaerő-áramlással kapcsolatban. Példaként említette, hogy Cameron szerdai cikke összekapcsolja az EU-bővítést és a migránsok számát, jóllehet köztudott, hogy a Nagy-Britanniában letelepülők hozzávetőleg kétharmada nem európai országokból érkezik. Mindemellett sokkal többen mennek Nagy-Britanniába például Olaszországból és Spanyolországból, mint Romániából vagy Bulgáriából – tette hozzá.
“A valóság pontosabb bemutatására lenne szükség, nem olyan nyomás alatt, és nem olyan hisztériával, ahogy az néha az Egyesült Királyságban történik” – mondta Andor László.
Az uniós biztos szerint tény, hogy például a Lengyelországból Nagy-Britanniába érkezők száma az elmúlt évtizedben sokkal magasabb volt a vártnál, ez azonban nem okozott kárt, sőt, hozzájárult a brit gazdaság növekedéséhez és javította növekedési potenciálját is.
Andor László kijelentette: ha bármely EU-szabályozással kapcsolatban problémák merülnek fel, azokra együtt kell megoldást keresni, mivel az egyoldalú fellépés és az egyoldalú retorika nem igazán segíti ezt, és azzal a kockázattal jár, hogy Nagy-Britanniát az EU “utálatos országának színében tünteti fel”. “Ezt nem akarjuk, ennél vannak sokkal jobb megoldások, a helyzetet kollektív módon kell megvizsgálni, és ha valós gondok adódnak, arra nem így, hanem arányosan kell reagálni” – tette hozzá a BBC rádiónak adott szerdai interjúban az EU-biztos.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.