“Lengyel ‘Ütés’ Kijevre” – Orosz kormánylap éles támadást intézett lengyel és EU-politikusok ellen

Élesen támadta az Ukrajnával kapcsolatos lengyel és európai uniós politikát és diplomáciát keddi, “Lengyel ‘Ütés’ Kijevre” című cikkében a Rosszijszkaja Gazeta című orosz kormánylap.

 

 

A Jevgenyij Sesztakov orosz külpolitikai újságíró által jegyzett írás szerint az EU az Ukrajnával fennálló kapcsolataiban “alapvető hibát” követett el azzal, hogy lengyelekre bízta a Kijevvel kötendő társulási megállapodás előkészítését.

“A történelmi ellentétek a szomszédok között soha nem párologtak el, ahogyan egymással szembeni nyílt vagy rejtett területi igényeik és az +úr-szolga+ formulájú viszonyuk sem” – írta a szerző.

A Bronislaw Komorowski lengyel elnök által összehívott lengyel nemzetbiztonsági tanács Ukrajnával foglalkozó ülését az orosz lap “egy szuverén állam belügyeibe való nyílt beavatkozásnak”, “az ukrán hatóságok elleni közvetlen fenyegetésnek”, az “ukrán ellenzék törvénytelen akciói folytatására való buzdításnak” minősítette.

Aleksander Kwasniewskit, az Európai Parlament ukrajnai közvetítőjét az orosz lap azzal vádolja, hogy az ukrán ellenzéket államcsíny végrehajtására ösztönzi. “Amikor a volt lengyel államfő kijelenti, hogy Varsó nem hagyhatja magára az ukrán társadalmat, hogy segítenie kell a diákokat és a nem kormányzati szervezeteket, azt mi egyébnek lehet nevezni, mint az ellenzék felhívását államcsíny végrehajtására Ukrajnában a lengyel hatóságok jóváhagyásával?” – folytatódik a cikk.

A lap élesen támadja Jaroslaw Kaczynski lengyel ellenzéki vezetőt is, aki vasárnap Vitalij Klicsko ukrán ellenzéki vezető oldalán részt vett a kijevi kormányellenes tüntetésen. “Amikor (…) Kaczynski varsói támogatást ígér a kijevi kormányépületekre támadó tüntetőknek, mi más ez, mint agresszió Ukrajna ellen?” – kérdezi.

Az orosz lap hangsúlyozza: “a varsói politikusok ilyen provokációinak célja nyilvánvaló – a Majdan (Kijev főtere) segítségével hatalomátvételre törő maroknyi politikus biztosítása afelől, hogy Európa támogatja akcióikat”.

“A Kijevbe látogató európai parlamenti képviselők, volt kelet-európai politikusok, köztük Jerzy Buzek korábbi EP-elnök és Jaroslaw Kaczynski volt lengyel kormányfő (…) zsarolják az ukrán hatóságokat, zajos nyilatkozatokat tesznek az ukrán vezetés elleni EU-szankciók lehetőségéről, ezen belül a bankszámlák befagyasztásáról” – írja a lap, amely azzal vádolja a nyugat politikusokat, hogy miközben megengedhetetlen orosz zsarolásról beszélnek, maguk “szégyentelenül zsarolják az ukrán hatóságokat”.

A lap megemlíti, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) külügyminiszteri tanácsa december 5-6-án Kijevben tartja ülését, amit Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter megpróbált meghiúsítani. Az ülésen a Szergej Lavrov külügyminiszter vezette orosz küldöttség fel fogja vetni “az emberi jogok brutális megsértését Európában és az Egyesült Államokban” – írta. Az Atlanti-óceán mindkét oldalán a rendőrség sűrűn használja a kormányaik gazdaságpolitikájával elégedetlen tüntetők ellen a vízágyúkat és gumibotokat – folytatódik a cikk. “Akik Londonban vagy Párizsban kormányépületeket foglalnak el, azokkal nem sokat teketóriáznak, rács mögé kerülnek. A Nyugaton bűncselekménynek tekintett akciókat azonban egészen másként ítélik meg az európai politikusok, amikor Ukrajnáról van szó” – írja a Rosszijszkaja Gazeta cikkírója.

ukrajnai_zavargasok2_2013dec

http://www.rg.ru/2013/12/02/kiev-site.html

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.