Új helytörténeti kiállítás Budaörsön – Kék harisnya és bársonycipő

A budaörsi német asszonyok legjellegzetesebb ruhadarabjait mutatja be a budaörsi Bleyer Jakab Helytörténeti Gyűjtemény kedden nyíló új időszaki kiállítása.

 

 

A kék színű harisnya és a fekete bársonycipő a budaörsi német nők egyértelmű ismertető jegye volt. Ezekről a darabokról nemcsak a fővárosban ismerték fel a piacokon árusító asszonyokat, de még külföldön is – mondta Csendes Krisztina, a tárlat rendezője az MTI-nek.

Az élénk kék színű kötött harisnya, amelyet pánttal rögzítettek, azért is számított különlegesnek, mert az itt élők viseletét a sötét színek jellemezték. A rumburgi vászonkötény olyan mélykék volt, hogy szinte már feketének hatott, a jellegzetes női felsőviselet, a janker pedig fekete posztóból készült. A textileket Budapesten boltban vásárolták, és bár változatosak voltak, a sötétebb tónus jellemezte őket: a kék mellett a barnában és a zöldben is a mélyebb színeket kedvelték, és csak nyáron hordtak kékfestőt vagy világosabb felsőket.

Másik jellegzetes viseletük a fekete bársonycipő volt, lábfején bőrbetéttel, aminek nagyon sokféle változata készült – idézte fel a tárlat rendezője.

A kiállításon hat női és két férfi bábun mutatják be a viseleteket, amelyek az 1930-as, 1940-es éveket idézik. “A háború előtti időszak volt a budaörsi viselet utolsó virágzása” – jegyezte meg Csendes Krisztina. Hozzátette: tablókon mutatják be a történeti hátteret, illetve elmagyarázzák egy-egy különlegesebb darab használatát. A tájház gazdag fotógyűjteményéből válogatott anyag egészen a századfordulóig repít vissza az időben.

Az egykor mindennapi használatra szolgáló ruhákat ma már csak a helyi dalkör vagy a hagyományőrző tánccsoport tagjai hordják ünnepekkor, fellépésekkor.

A kiállítás jövő év szeptember végéig látható.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.