Zéró toleranciát hirdet az egyház a prostitúcióval szemben

Ferenc pápának a világméretű emberkereskedelemmel és prostitúcióval szemben tervezett lépéseiről számoltak be a Pápai Társadalomtudományi Akadémia tagjai a hétfőn tartott vatikáni sajtótájékoztatójukon. A katolikus egyház állásfoglalása szerint zéró tolerancia szükséges a prostitúcióval szemben.

 

 

Az orvosokból, szociológusokból, továbbá nemzetközi szervezetek képviselőiből álló pápai akadémia két napon át tanácskozott az emberkereskedelem és a modernkori rabszolgaság problémájáról.

 

A vatikáni találkozót Ferenc pápa kezdeményezte, mivel argentin papként és főleg Buenos Aires érsekeként közelről szembesült az ember- és szervkereskedelemnek, valamint a prostitúciónak a Dél-Amerikában és az egész világon súlyos méreteket öltött jelenségével – mondta el Marcelo Sánchez Sorondo argentin püspök, a Pápai Társadalomtudományi Akadémia kancellárja.

 

Sánchez Sorondo beszámolt arról, hogy az ENSZ legfrissebb adatai szerint a világon 20,9 millió áldozata van az emberkereskedelemnek. Többségüket azért adják el, hogy kényszermunkát végezzenek vagy prostituáltakká váljanak. A szexuális célú emberkereskedelem áldozatainak száma minden évben kétmillióval emelkedik, és a prostitúcióra kényszerítettek hatvan százaléka gyermek. Az emberkereskedelem áldozatainak egy százaléka a szervkereskedelem hálójába kerül.

 

Az aggasztó jelenség felszámolására a Pápai Társadalomtudományi Akadémia 49 javaslatot dolgozott ki. Jövőre és 2015-ben is a Vatikánban újabb nemzetközi találkozót tartanak az emberkereskedelemmel szembeni fellépésről.

 

Ferenc pápa ezzel egy időben “személyes és jelentős kezdeményezéssel” fog előlépni – jelentette be Sánchez Sorondo. Hozzátette: a pápa szerint magatartásváltásra van szükség, mert az egyház eddig nem volt tudatában a probléma súlyosságának és keveset tett az emberkereskedelem megfékezésére.

 

Az egyház állásfoglalása szerint zéró toleranciát kell alkalmazni a prostitúcióval szemben – hangoztatta a sajtótájékoztatón José María Simón Castellvi, a katolikus orvosok nemzetközi szövetségének elnöke. Utalt arra, hogy a prostitúció mostanáig a világ majdnem minden országában a “kisebb rossznak” számított, de nem az, mivel erőszak, drogkereskedelem, pénzmosás, adócsalás és számos más bűncselekmény kíséri e jelenséget.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.