Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség Merkel “mezei” mobilját figyelhette meg

Angela Merkel német kancellár egy viszonylag régi és nem a kormányfői munkához használt telefonját figyelhette meg az informatikai adatgyűjtésre szakosodott amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA).

 

 

 

A német kormány hivatalos közleményeiben a kancellár mobiltelefonjának feltételezett amerikai megfigyelésével kapcsolatban nincs szó arról, hogy milyen szervezetről és milyen készülékről lehet szó. Az ARD közszolgálati televízió szerint azonban kormányzati körökben az NSA-re gyanakodnak, és az ügynökség egy titkos minősítésű jelentése alapján gondolják azt, hogy a kancellár mobilja megfigyelési célpont lehetett.

Ezt támasztja alá, hogy a Németország és az Egyesült Államok viszonyát súlyosan megterhelő ügyet a Spiegel Online robbantotta ki, az a német hírportál, amelyhez eljutottak az NSA egykori munkatársa, Edward Snowden által kiszivárogtatott dokumentumok. A diplomáciai botrányhoz vezető ügy pedig azzal kezdődött, hogy a szerkesztőség felvilágosítást kért a kormányzattól egy oknyomozó cikkel kapcsolatban.

A német hatóságok feltételezése szerint a megfigyelt készülékről hivatalosan csak azt lehet tudni, hogy nem lehallgatásbiztos. Ezt a szövetségi informatikai biztonsági hivatal (BSI) közölte csütörtökön a Süddeutsche Zeitung online kiadásában megjelent beszámoló szerint.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) az online kiadásában arról írt, hogy Merkelnek legalább egy hivatali készüléke van, és a konzervatív CDU elnökeként, illetve magánemberként egy teljesen hétköznapi mobilszolgáltatói előfizetői szerződéssel használ egy elavult, úgynevezett csúsztatós Nokia mobilt is. A sokat telefonáló és még többet sms-ező kancellár “az egyszerű dolgokat kedveli”, a lassúságot pedig egyáltalán nem – mondták a FAZ kormányzati forrásai, hozzátéve, hogy a hivatali mobilok kezelése igen körülményes.

Olyan készülék nincs is a kormánytagok hivatali munkájához engedélyezett készülékek között, amellyel az okostelefonok valamennyi funkcióját lehet biztonságosan használni, ezért aki mindenben meg akar felelni a BSI előírásainak, kénytelen két készüléket használni, egyet telefonáláshoz, egyet pedig az adatátvitellel járó alkalmazásokhoz, például e-mailezéshez. “Egy minisztert sem láttam még, aki ezeket a hivatali mobilokat használta volna” – mondta a FAZ egyik forrása.

A Die Welt szerint azonban Merkelnek már egy újgenerációs hivatali készüléke is van, egy Blackberry Z10, amelyet a Secusmart nevű német cég SecuSuite nevű szoftverjével szereltek fel. Ennek legnagyobb előnye, hogy elkülöníti a hivatalos és a magáncélú felhasználásokat – írta a Die Welt online kiadása.

 

 

Merkel: súlyosan megrendült a bizalom

Súlyosan megrendült a bizalom az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) által végzett, tömeges, titkos adatgyűjtés miatt, és annak helyreállításához nem elegendőek a szavak, tettekre, radikális változásra van szükség – szögezte le Angela Merkel német kancellár az Európai Unió állam- és kormányfői tanácskozásának első napját követően péntek hajnalban.

Az arra vonatkozó kérdéseket, hogy pontosan melyik telefonján milyen beszélgetéseket hallgathatott le vagy figyelhetett meg az NSA, Angela Merkel annyit felelt, hogy mindig igyekezett szétválasztani a pártja nevében és a kormányfőként folytatott kommunikációt, ezért két telefonja is van, mert mindig is kerülni akarta a látszatát is annak, hogy a pártkommunikációt közpénzből finanszírozná. A kancellári mobil titkosítva van – közölte, valamint azt is tudatta: nincs konkrét bizonyíték a lehallgatásra, mindössze erre utaló nyomok vannak, és az, hogy a másik fél, az Egyesült Államok nem cáfolja az állításokat.
A kancellár beszámolt arról, hogy sikerült közös álláspontra jutnia a francia államfővel a kérdésben, tájékoztatták a többi vezetőt a lehetséges lehallgatásokról, és kifejezték aggodalmukat azzal kapcsolatban, hogy ez milyen következményekkel lehet az uniós polgárokra nézve.
“Az Európai Unió és az Egyesült Államok partnerek, de ennek a partnerségnek kölcsönös bizalmon és tiszteleten kell nyugodnia” – jelentette ki Merkel, majd aláhúzta: a hírszerzés szükséges a biztonság szavatolásához, de ha egyszer a bizalmatlanság magvát elvetetették, az nem segíti az együttműködést, sőt, éppen ellenkezőleg.
A Barack Obamával szerdán folytatott telefonhívás tartalmát firtató kérdést a kancellár azzal hárította el, hogy a beszélgetés bizalmas volt, az ilyenekről eddig sem nyilatkozott, s ezután sem fog. Angela Merkel az Európai Uniót, Németországot és az Egyesült Államokat igazi szövetségeseknek nevezte, ugyanakkor radikális változást sürgetett.
“Szövetségesek, szoros szövetségesek között, úgy értem, katonáink együtt estek el a közösen megvívott harcokban, az ember tudni akarja, hogy nem kell ilyen megfigyelés miatt aggódnia” – hangoztatta a német kancellár. Valamin változtatni kell, az amerikai-német-európai barátság nem lehet egyirányú utca – tette hozzá Angela Merkel.
A német kancellár arra a kérdésre is válaszolt, hogy változtatott-e a megfigyelés miatt telefonálási és kommunikációs szokásain: nem, aki velem beszél, az mind ugyanazt fogja hallani – közölte Merkel.

 

 

The Guardian: az NSA 35 vezető külföldi politikus telefonjait hallgatta le

Harmincöt vezető külföldi politikus telefonhívásait hallgatta le az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) – írta legújabb feltáró riportjában a The Guardian.

A vezető baloldali brit napilap online kiadásának csütörtök éjjel megjelent beszámolója szerint ez az értesülés is attól az egykori CIA- illetve NSA-alkalmazottól származik, aki az utóbbi hónapokban információkat szivárogtatott ki a The Guardiannek és amerikai lapoknak az NSA és a brit kormány hasonló profilú kommunikációs figyelőszolgálata, a GCHQ titkos adatgyűjtési tevékenységéről.
A 29 éves Edward Snowden hatalmas mennyiségű dokumentumot adott át az NSA és a GCHQ egymáshoz kapcsolódó, kiterjedt megfigyelési programjáról.
A The Guardian az általa csütörtök éjjel megszellőztetett újabb bizalmas iratok alapján azt írta, hogy Angela Merkel német kancellár mobiltelefonjának lehallgatása nem volt elszigetelt jelenség, sőt a most ismertetett újabb NSA-leirat tanúsága szerint a szolgálat “rutinszerűen” figyeli külföldi vezető politikusok telefonjait, és ehhez még segítséget is kér más amerikai hivatalok illetékeseitől.
A brit lap által közölt, 2006 októberében kelt dokumentum szerint az NSA “fogyasztói” – vagyis az amerikai kormányszervek, és olyan kormányilletékesek, akik megfordulnak külföldi politikusok társaságában – segíthetnék az ügynökség hírszerzési igazgatóságát “célba vehető” telefonszámok megszerzésében.
Az idézett leirat szerint például egy meg nem nevezett amerikai hivatalos személyiség nem sokkal a dokumentum kelte előtt 35 vezető politikus összesen kétszáz telefonszámát adta át az NSA-nek. Jóllehet ezek többsége valószínűleg nyíltan hozzáférhető forrásokból is beszerezhető, 43 telefonszám azonban addig ismeretlen volt az NSA számára – áll a bizalmas belső leiratban.
A dokumentumból kiderül az is, hogy az új telefonszámok figyelése révén az NSA még további telefonszámokhoz jutott hozzá, amelyeket szintén “munkába vett”.
A leirat azonban elismeri, hogy e számok lehallgatásából “nem sok jelentésre érdemes hírszerzési információ származott”.
A The Guardian az amerikai kormány véleményét kérte a legújabb leleplező dokumentumokról, washingtoni kormányilletékesek azonban a lap szerint nem fűztek érdemi megjegyzést az ügyhöz.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.