Jenei András: Sokkal többen segítenek mintha látnék

(Budaörs – 2013. október 8., Budaörsi Infó) A látássérültek napja, vagyis a fehér bot világnapja október 15-én lesz, aminek alkalmából Budaörsön október 12-én fellép a Republic együttes, hogy a belépők díjából a Buda-Környéki Látássérültek Közhasznú Egyesületének munkáját támogassa. Jenei András az egyesület alelnöke látogatott el szerkesztőségünkbe.

 

 

 

A fehér bot világnapja kiváló alkalmat nyújt arra, hogy megálljunk egy percre és gondolkodjunk. Csukjuk be a szemünket.

Én megtettem ezt és amikor megkérdezte tőlem Jenei András, hogy mi történik körülöttem én természetesen azonnal rávágtam, hogy semmi. Gondolom többen így vagyunk ezzel. Ő azonban kijavított.

– Nem hallod az óra ketyegését? Nem hallod a számítógép zúgását? Nem érzékeled, hogy itt ül veled szemben egy ember és veled beszélget?

Természetesen az összes kérdésre igen lett volna a válasz, de ezek a dolgok, számunkra “látóknak” – ahogyan ő nevez minket, már fel sem tűnik.

“Az emberek rátámaszkodnak 90%ban a szemükre, és azt hiszik hogy vége a világnak ha nem látnak, pedig ott a fülük az orruk a bőrük.

Bemész a konyhába és nekiállsz szendvicset csinálni a reggelihez. Benyúlsz a hűtőbe, félkézzel vajazol, a telefonod megcsörren közben, még azt is a füledhez teszed, és ezalatt kinézel még az ablakon is, mert valami történik kint. Oda se nézel. Nem használod a szemed, ez mind rutinból történik. Tehát nincs feltétlenül szükség a szemedre. Minden fejben dől el.” – mondta el András, aki már több könyvet is írt ebben a témában.

Én nem tudom elképzelni, hogy milyen lenne látássérültként élni. Ugyanúgy a látássérültek közül sokan nem tudják, hogy milyen “látóként” élni.

Azonban nekünk lesz lehetőségünk néhány perc erejéig megtapasztalni a fehér bot világnapján, hogy milyen lenne ha elveszítenénk a szemünk világát.

Láthatatlan mini labirintus és a tapintható arckép kiállítás várja a budörsieket a Városi Uszoda és Sportcsarnokban október 12-én.

A nap főeseménye pedig egy kétórás Republic koncert.

A belépőjegy 1900 Ft-ba kerül.

A támogatói jegy pedig 5000 Ft.

Minden jegy mellé jár egy ingyen masszázs, amit a Buda-Környéki Látássérültek Közhasznú Egyesületében lehet beváltani.

Ez az egyesület 2005-ben alakult, és 2008 tól van foglalkoztatás is. Az egyesületet támogatja Budaörs Város Önkormányzata is. A helyi lakosok számára kedvezményes áron kínálnak masszázst.

 

 

És, hogy miért jöjjenek el a hétvégi Republic koncertre?

 

Mert szórakozhatnak egy jót, és a szórakozás mellett egy nemes célt is szolgálnak, támogathatják a látássérülteket. 

 

 

(Budaörsi Infó)

 

 

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.