Karizma – a határtalan játéköröm és életérzés

Új sport született a margitszigeti Palatinus Strandon újságírók jelenlétében! A Mexikói Carisma Szövetség jóvoltából Magyarországra érkezett az egyik legnépszerűbb mexikói fallabdajáték, a karizma. A karizma többek között a baszk, francia és spanyol fallabdajátékok hagyományaira épül, könnyen megtanulható, lendületes, vidám és mozgalmas szórakozást ígér az érdeklődőknek. Az egzotikus sportjáték – nevének jelentéséhez híven – örömöt, igazi élményt, temperamentumos kikapcsolódást ígér.

 

 

 

A karizma egyik alapja a fronton baszk eredetű labdajáték, melynek különböző változatait a világ számos országában ismerik és játsszák eltérő megnevezéssel, saját hagyományokkal: jai alai (Spanyolország), trinquete (Franciaország), frontenis (Mexikó). Az egy- vagy kétfalú sportpályán a játékosok kézzel vagy különböző formájú ütővel tartják mozgásban a labdát.

A Fronton Universal Carisma az előbb említett sportágak baszkföldi változata, melyet pelota vasca néven Európában (főleg Spanyolországban és Franciaországban), valamint számos latin-amerikai országban is játszanak. A Mexikói Carisma Szövetség a fronton egy új pályatípusba foglalt változatát népszerűsíti, amely hasonló alapelveken működik.

A több évtizedes múltra visszatekintő fallabdajátékot ütőkkel és speciális gumilabdával játsszák. Az életérzést sugalló sportjáték ránézésre hasonlónak tűnik a squash-hoz, ám ebben a játékban négy fal helyett csak hármat használnak. Míg a squash-ban a hátsó falat is használják, itt csak az oldalsó falak mellett a frontist, a szemben lévő falat. A karizma rendkívül egyszerű, élvezetes, a nyitott tér szabadságot és lendületet sugall.

(Budaörsi Infó, Mag László)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.