Rendezvényről rendezvényre – Dunapataj – Pataji Ősz

(Budaörs-Dunapataj, 2013. szeptember 19., Budaörsi Infó) A rettegett szeptember nem csak a rossz időt, és az iskolakezdés mámorát hozza magával minden évben, hanem jobbnál jobb rendezvényekre van lehetőségünk ellátogatni. Íme a Budaörsi Infó riportsorozatának újabb darabja (legutóbb Bácsalmáson “vidámparkoztunk”), amelyben az ország különböző rendezvényeire látogatunk el és számolunk be okulásul vagy nem. Ötleteket, és főként jókedvet meríthetünk belőle még a mogorva hétfőkön is.

 

 

 

 

Rendezvény megnevezése: Pataji Ősz (Pacalfőző fesztivál)

Helyszín: Dunapataj

Időpont: 2013. szeptember 13-14-15 (péntek, szombat, vasárnap)

A Pataji Ősz elnevezésű rendezvénynek már hagyománya van Dunapatajon. Fő eleme a Pacalfőző verseny, amit már 16.-szorra rendeznek meg. Ez a szokás Pataj híres hentes mesteréhez köthető, Gyimesi Józsefhez. Egy olyan rendezvény indult el 16 évvel ezelőtt, ami egy civil szervezet udvarából nőtte ki magát falusi rendezvénnyé. Ez idő alatt nem hogy megszűnt volna, hanem olyannyira megerősödött, hogy már országos szinten is jegyzik és beszélnek róla.

 

Dusnoki Csaba, Dunapataj polgármestere a következőképpen nyilatkozott a rendezvényről a Budaörsi Infónak:

„A mai rendezvény az összefogásért, az együttműködésért volt jó. Akik részt vettek ennek a programnak a megszervezésében, egytől egyig mind barátaim, és vannak, akiket gyermekkorom óta ismerek. Úgy érzem, hogy ez a program Dunapataj meghatározó rendezvénye, ahol értékeljük az elvégzetteket, és lezárunk egy időszakot. Majd mérleget vonunk, hogy ki mit tett, és látjuk, hogy hogyan tovább. Nem csak a rendezvényre vonatkozólag, hanem egyéb teendőinkre is. Szerettünk volna egy programot, ahol le tudjuk egymás mellé ültetni az embereket, és ez úgy érzem sikerült is!”

Bár a rendezvény három napos, mégis a második napra érkeznek a legtöbben. Az idei pacalfőzőn megközelítőleg 2014-en vettek részt. Ez a szám a főzőcsapatok meghívottait és az önkormányzat saját vendégeinek számát tükrözi. Azonban sokan érkeztek a programok, vagy az esti koncertek, esetleg a tűzijáték miatt.

A szombati nap sajnos esővel indított, azonban a látogatókat ez nem tántorította el. A szervezők elővették a „B”-tervet, és a rendezvényt a focipályáról a mellette lévő kultúrházba költözött.

„Elkezdett szakadni az eső, de nem ijedt meg senki ettől, az emberek úgy érezték hogy itt kell lenniük és ezért nem ment senki haza. Nem azt mondták a meghívott vendégek, hogy miért késnek a programok, hanem azt, hogy milyen jó hogy együtt vagyunk” – mondta a polgármester.

A meghívottak között több prominens személyiség is szerepelt, mint például a kormányzat helyettes államtitkára, a minisztériumból két vezető beosztásban lévő képviselő, Magyarország nyugalmazott legfőbb ügyésze, Kovács Tamás úr és dr. Kiss László alkotmánybíró. A Munkaügyi Hivatal országos vezetőjének a helyettese, és még sorolhatnánk, de hosszú a lista.

„A Pataji Ősszel egy időben tartották a Kalocsai Paprika Fesztivált, amiről tudjuk, hogy sokkal nagyobb költségvetéssel dolgozik, mint Dunapataj, azonban a meghívott vendégeink mégis ide jöttek el, mert úgy érezték hogy itt a helyük. Ez jó érzéssel tölt el bennünket. A pacalfőzésnek van hagyománya, és talán fontos is sokaknak. Nem azt akarom mondani, hogy működik, de azt igen, hogy TALÁN működik, és erre büszke vagyok. Tíz óra után nem biztos, hogy máshol megkérdezik a polgármestert hogy milyen volt a mai nap, de engem megkérdeztek és én ennek örülök.” – tette hozzá Dusnoki Csaba.

 

Voltak gyerekprogramok, mesejáték, gyereknéptánc, Vidámpark az összes kellékével, Márió, Zumba és Badár Sándor is pattogtatta a humor petárdáit. Majd miután kilőtte mindet, átment a céllövöldéhez és ott próbált szerencsét. Elmondása szerint lelkes volt a közönség a rossz idő ellenére is.

 

 

A napot az esti tűzijáték koronázta meg.

 

 

 

Foglaljuk össze, hogy milyen is volt ez a rendezvény.

Napsütés szempontjából egy ötös skálán csak egy kettes, de sajnos ezt még nem tudjuk befolyásolni. Az esőt szívesen kispadra ültettük volna, azonban a szombat délelőtt folyamán ő került pályára. Délutánra viszont egy lendületes pörgős kis programot nyújtottak a vendégeknek. A megszokott reggeli ingyen lángos még mindig vékony, de sok rajta a tejföl és a sajt.

Kreativitásból Dunapatajnak mindenképpen csillagos ötöst adnánk, ezt a lenti képeket megnézve gondolom mindenki egyetért velünk. Ebből lehetne egy kis ihletet meríteni más rendezvények szervezőinek is.

Bár a program háromnapos, de akivülállóknak a második nap az, amiért mindenképpen érdemes Dunapatajra látogatni. Volt zene, tánc, este pedig a Popszegecs együttes koncertje. Mivel a közönség elég vegyes volt a legkisebbektől a szépkorúakig, talán hívhattak volna egy kicsit populárisabb zenekart is, de talán jövőre megörvendeztetnek minket a rendezők vele.

Köszönjük, hogy részt vehettünk. Jövőre ismét ugyanitt!

 

Dusnoki Csaba polgármester, Dunapataj

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.