Házhoz jön a vidámság – VIDÁMPARKOZUNK – Bácsalmás

(Budaörs, Bácsalmás – 2013. szeptember 17., Budaörsi Infó)  Szeptember 30-án sajnos a Budapesti Vidámpark végleg bezárja kapuit. A Budaörsi Infó megpróbált egy olyan alternatív megoldást keresni, amivel kicsit visszahozhatjuk a hétköznapjainkba a régmúlt idők vidámparkjának gondolatát. Egy utazó vidámparkhoz csatlakoztunk és a vattacukor édes illatára ébredve rájöttünk, hogy van még remény.  A vidámpark kifejezést hallván szinte minden emberben megjelenik egy kép. Színes luftballonokat látunk magunk előtt és a vattacukor édes ízét véljük szánkban érezni. Még talán a szél süvítését is halljuk, ahogyan hajunkba kap a hatalmas hullámvasúton.

 

 

 

A Budapesti Vidámparkban nem megfelelő a kihasználtság, ezért sajnos a továbbiakban nem áll a szórakozni vágyók szolgálatára októbertől. Bár néhány játék eredeti helyén marad, de a terület nagy részét átveszi az állatkert.

 

Vidámpark törtéNET

A vidámparkoknak hagyományuk és történetük van. A legrégebbi vidámpark az 1583-ban nyílt  meg Dyrehavsbakken (Bakken) Klampenborgben, Koppenhága (Dánia) északi részén. A legtöbb vidámpark helyhez kötött, de léteznek utazó vidámparkok is. Ez utóbbiak néhány napig vagy hétig működnek egy-egy helyen, majd továbbköltöznek.

Egy ilyen utazó vidámparkhoz csatlakoztunk és számolunk be rendszeresen a továbbiakban a működéséről, egyúttal betekintést biztosítva olvasóinknak más települések szórakoztató rendezvényeibe is!

 

 

Búcsú. Mikor? Hol? Miért?

Először is a legfontosabb tudnivalókat kell tisztáznunk, hogy hol és mikor is találkozhatunk utazó vidámparkkal. Ezek a berendezések országszerte és külföldön is megtalálhatóak. Rendezvényeken, vagy búcsúkon üzemelnek. Az időszakos vásárok, mint például az 1543-ban Angliában indult Bartholomew Fair voltak a mai modern vidámparkok ősei.

Régen a falvakban a búcsú volt a legnagyobb templomi ünnep, ahol az emberek új ruhát húztak, és úgy járultak az Isten színe elé. Napjainkra ez a szép szokás már megfakult.

Bácsalmási búcsú

Minden város és falu templomának felszentelésének megvan az ünnepe, ezt nevezzük búcsúnak. Tavasztól őszig, minden hét vasárnapján kerül megrendezésre abban a faluban vagy városban, ahol éppen a templom felszentelésének napja van. Azonban egyszerre több helyen is tartható, és előfordul, hogy egy településen több búcsút is tartanak, hiszen vannak olyan helyek, ahol a lakosság több nemzetiségű. Tehát ez alapvetően vallási ünnep, de ettől függetlenül minden korosztálynak szórakozási lehetőséget nyújt.

Bácsalmási búcsú

Azt, hogy mikor és hol lesz búcsú, könnyű számon tartani, csupán egy katolikus naptárra van hozzá szükség, mert abban fel vannak tüntetve a szentek nevei. Azonban tudnunk kell, hogy melyik templomnak ki a szentje, és amikor a szent ünnepének napjához érünk, azon a héten vasárnap tartják meg a búcsút.

Ha felidézzük magunkban a Körhinta című filmet 1955-ből Törőcsík Marival, átélhetjük újra gyermekkorunk vidámparkos emlékeit. Egy ilyen gyermekek mennyországába kalauzoljuk most el Önöket.

Bácsalmási búcsú

 

A magyarországi utazó vidámparkosok elődei szlovák ajkú emberek voltak, akik Magyarországra telepedtek a tatárjárás után. Mára már teljesen beilleszkedtek a társadalomba és hétről hétre járják az országot, hogy jókedvet vigyenek a településekre. Azonban a régi búcsú-élmény napjainkra megváltozott. Az egyszerű kézzel hajtott vurslikat felváltották a hipermodern technikával működő eszközök. A legkeresettebb körhinták, a gyors és félelmetes berendezések. Azok az eszközök amelyekre felülve megemelkedik az adrenalinszintünk és a sikításon kívül más nem jut eszünkbe. Természetesen vannak az állandó slágerek is, mint a gyermek körhinták és a dodgem, és persze a céllövölde.

Bácsalmási búcsú - Dodgem

 

Bácsalmási búcsú 2013

Az általunk nyomon kísért vidámpark szeptember 15-én Bácsalmásra hozta el a jókedvet. Ezen a héten volt a Szent Kereszt Felmagasztalásának ünnepe. Néhány fotóval kalauzoljuk el Önöket a búcsús forgatagába.

A hétvégi rendezvény kísérő programok nélkül zajlott, tehát nem volt nagyszínpad, zenekarok vagy bármi. Csak vidámparkosok és a nélkülözhetetlen bazárosok.

Jól tudjuk, hogy egy búcsú nem búcsú gumicukor és kakasos nyalóka nélkül. Természetesen a csattogós lepke még mindig sláger, és a már létszükségletnek számító 122-dik játék, amit még megveszünk a gyereknek, mert olyan még persze hogy nincs otthon, csak kettő. A hét játékának a tűzoltó autó bizonyult.

Bácsalmási búcsú

„Minden évben kijövünk a búcsúba, mert a gyerekeket nem lehet ilyenkor „lelőni” se. Nyalóka meg körhinta, csak ez a menő most nem a Hana Montana.” – mondta az egyik kilátogató anyuka, miközben az egyik gyermeke jobbra a másik pedig balra húzta.

Bácsalmási búcsú

Annak ellenére, hogy nem volt porondmester aki koordinálja a rendezvényt, a búcsú nagyon jól sikerült. Bár délelőtt még a vidámparkosok borongós tekintettel nézték az órájukat, de délutánra szerencsére megérkezett a várva várt tömeg. Remek volt az idő, napsütéses vasárnapra érkeztek az ide látogatók, és este 8-ig nem is nagyon akartak hazamenni. Persze ilyenkor mondhatjuk, hogy tavaly többen voltak, és kevés a pénz, mert kevesebbet hintáznak az emberek. Azonban akinek volt egy kis szabad ideje, és/vagy gyereke, az biztosan kijött a búcsúba.

Úgy gondolom, hogy a körhintázás és a céllövöldözés a gyerekkor egyik legjobb élménye. Az örök sláger dodgem-nél is sokan várták, hogy végre sorra kerüljenek, és a céllövöldénél, pedig a szokásos méltatlankodást is megejtették, hogy „ez a puska el van állítva, és ne mondja hogy nem, mert én vadász vagyok” – mondta egy 12 év körüli kisfiú szemüvege mögül kilesve. Következő cikkünkben a céllövölde rejtelmeibe is betekintést nyerhetnek. Tartsanak velünk.

Bácsalmási búcsú

Legközelebb a Szent Mihály ünnepének búcsújáról jelentkezünk Szeged-Tápéról, ami szeptember 29-én lesz. Nézzék meg, hogy zajlott a szombati Pacalfőző Pataji Ősz rendezvény. A Budaörsi Infó ott is kint volt, és kolléganőnk nem volt rest felülni egy körre a körhintára!

(Budaörsi Infó)

facebook:

1 Komment

  1. […] van lehetőségünk ellátogatni. Íme a Budaörsi Infó riportsorozatának újabb darabja (legutóbb Bácsalmáson “vidámparkoztunk”), amelyben az ország különböző rendezvényeire látogatunk el és számolunk be okulásul vagy […]

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.