Kötet a Jászboldogházára kitelepített budapestiekről és befogadóikról

Törvényen kívül címmel könyvben emlékeznek meg a Jászboldogházára 1951-ben kitelepített budapesti családokról és befogadóikról. A visszaemlékezések mellett a történelmi időszakot is bemutató kötetet Papp Izabella nyugdíjas levéltáros szerkesztette. A keménytáblás kötet a budaörsi Starkiss Digitális Nyomdában készül.

 

 

Harminckilenc budapesti családot telepítettek ki 1951 májusában Jászboldogházára származásuk vagy háború előtt viselt tisztségük miatt. Egyik napról a másikra kellett elhagyniuk otthonukat, ahová soha nem térhettek vissza. Nem csupán vagyonukat veszítették el, de emberi jogaiktól is megfosztották őket, törvényen kívüliek lettek – idézte fel a történteket a szerkesztő kedden az MTI-nek.

A befogadókat, a kuláknak minősített gazdálkodókat ugyancsak számtalan törvénytelen eljárással, fizikai bántalmazással nyomorították meg abban az időben. A hatalom célja mindkét réteg büntetése és megalázása volt. A kitelepítettek és befogadók azonban ezekben a nehéz években is megőrizték emberségüket, segítették egymást, több esetben életre szóló barátság alakult ki közöttük – tette hozzá Papp Izabella.

Ismertetése szerint a kötet két szemszögből, a befogadók és az ide érkezők oldaláról szemlélteti ezt az időszakot, az együtt töltött éveket és a község korabeli viszonyait.

A bevezető tanulmány a kitelepítések hátterét, előzményeit mutatja be és képet ad a község rövid történetéről, korabeli helyzetéről. A következő részben a kitelepítettek visszaemlékezései, életrajzai, a befogadók és a boldogházi lakosok emlékezései kapnak helyet. A harmadik rész korabeli dokumentumokat, rendeleteket, a kulákok és a kitelepítettek névsorát, fényképeket, levéltári forrásokat, egyéb családi emlékeket tartalmaz.

A könyvet szeptember 14-én mutatják be Jászboldogházán, ahol a vasútállomásnál emléktáblát is avatnak.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.