Külügyminisztérium: a vegyi fegyverek használatát a nemzetközi közösség nem nézheti tétlenül

Egyre több jel mutat arra, hogy “az Aszad-rezsimhez köthető elemek” követték el a vegyifegyver-támadást Szíriában, márpedig a vegyi fegyverek használatát a nemzetközi közösség nem nézheti tétlenül – közölte a Külügyminisztérium hétfőn az MTI-vel.

 

 

 

Kiemelték: Magyarország a leghatározottabban elítéli az augusztus 21-i, csaknem másfélezer halálos áldozatot követelő szíriai vegyifegyver-támadást. A lakosság ellen is irányuló bűntett minden erkölcsi szabályt és nemzetközi normát sárba tiport – fogalmaztak. Hozzátették: különösen megrázó, hogy az áldozatok közül minden harmadik gyermek volt.

A tárcánál hangsúlyozták: az eddig nyilvánosságra került információk alapján egyre több jel mutat arra, hogy “ezt a gyalázatos tettet az Aszad-rezsimhez köthető elemek” követték el. A vegyi fegyverek használatát a nemzetközi közösség nem nézheti tétlenül, az elkövetőknek vállalniuk kell embertelen cselekedetükért a következményeket – vélekedtek.

A közleményben azt írták: a magyar kormány továbbra is kiemelt figyelemmel kíséri a szíriai válságot, különös tekintettel a keresztény közösségek helyzetére, a további lépésekről pedig folyamatosan konzultál európai és atlanti szövetségeseivel.

Barack Obama amerikai elnök szombaton azt mondta, az amerikai kormány hivatalos értékelésben bizonyította be, hogy Bassár el-Aszad elnök rendszere felelős a szíriai főváros környékén augusztus 21-én elkövetett vegyifegyver-bevetésért, amelyet Obama “az emberi méltóság elleni támadásnak” nevezett. Az amerikai elnök a Szíriából visszatért ENSZ-ellenőrök által elvégzett helyszíni vizsgálatra utalva kijelentette, hogy a vegyifegyver-támadásokat nemcsak kivizsgálni kell, hanem azokkal szembe is kell szállni.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ugyanakkor úgy nyilatkozott hétfőn, hogy Moszkvát nem győzték meg Washington bizonyítékai. Lavrov szerint a vegyi fegyver bevetéséről és az áldozatok állapotáról készült felvételeken “sok a következetlenség és az abszurditás”.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.