Közös listát és közös jelölteket javasolt az MSZP-nek Gyurcsány Ferenc

Közös lista- és egyénijelölt-állítást javasolt a Demokratikus Koalíció a szocialista pártnak – jelentette be újságíróknak Gyurcsány Ferenc pártelnök hétfőn azután, hogy az MSZP vezetőivel tárgyalt. A szocialisták nem nyilatkoztak.

 

 

 

A volt kormányfő az alig több mint egyórás megbeszélés után az MSZP székházából távozóban újságíróknak elmondta: a DK továbbra is az átfogó ellenzéki megállapodás híve közös listával, közös miniszterelnök-jelölttel. Azt javasolják, hogy erről a célról továbbra se mondjanak le az ellenzéki oldalon.

A DK ugyanakkor tudomásul veszi az MSZP és az Együtt-PM szövetség múlt heti egyezségét. A szocialistákkal tárgyalnak, de az MSZP és az Együtt-PM közötti megállapodáshoz szeretnének csatlakozni – jelentette ki Gyurcsány Ferenc, közölve: ha sikeresek a tárgyalások, lemondanak az önálló jelölt- és listaállításról.

A DK – Gyurcsányon kívül Molnár Csaba, Bauer Tamás és Niedermüller Péter alelnökökből, illetve Vadai Ágnes elnökségi tagból álló – küldöttsége a hétfői tárgyaláson közös MSZP-DK listára és a szocialistákkal közös egyéni jelöltekre tett javaslatot. Elképzelésük szerint a választókerületeket és a listás helyeket a pártok támogatottságának megfelelő arányban osztanák fel. Ehhez azt vennék alapul – folytatta Gyurcsány -, hogy közvélemény-kutatások szerint az MSZP-nek és az Együtt-PM-nek közösen 1,4-1,6 millió, a DK-nak pedig 100-200 ezer szavazója van.

Ebből az következik, hogy a DK a 106 körzet egytizedében, nagyjából tíz egyéni választókerületben állítana jelöltet. Gyurcsány Ferenc ugyanakkor az erre vonatkozó kérdésre azt felelte: nem bonyolódtak számháborúba, mindössze azt kezdeményezték, hogy az arányos képviselet elvét alkalmazzák, mert így biztosítható, hogy a különböző pártállású szavazók preferenciája azonos súllyal essen latba.

Azt is mondta, az MSZP és az Együtt-PM közötti megállapodás kérdése, hogy a DK-nak jutó körzetekről milyen arányban mondanak le. Korábban Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője és Mesterházy Attila MSZP-elnök is azt mondta: további pártok a szocialista párt listája és egyéni körzetei terhére csatlakozhatnak az ellenzéki szövetséghez. A szocialista pártelnök arról is beszélt, hogy egy korábbi döntés alapján 35 körzetet adhatnak át, és ebből 31-et az Együtt-PM már elvitt.

Gyurcsány Ferenc – aki 2011 októberében lépett ki az MSZP-ből és alapított új pártot – elmondta: azt javasolták, hogy a két párt a nekik jutó egyéni és listás jelölteket saját döntésük alapján nevezhesse meg.

A Demokratikus Koalíció emellett igényt tartana a közös MSZP-DK lista második helyére – ismertette.

Az MSZP képviselői nem nyilatkoztak a tárgyalás után. Gyurcsány Ferenc azt mondta: a szocialista pártvezetőkből álló delegáció arról tájékoztatta, hogy javaslatukat az elnökség elé viszik, ott foglalnak róla állást.

A szocialista párt sajtóosztálya az újságíróknak két dokumentumot osztott ki: a közösen támogatott jelöltekkel szembeni elvárásokat, valamint az MSZP és az Együtt-PM közötti közpolitikai megállapodást, mint a tárgyalások kiindulópontját.

Mesterházy Attila és Bajnai Gordon múlt csütörtökön jelentette be, hogy az MSZP és az Együtt-PM külön listán indul a választáson, nem neveznek meg közös miniszterelnök-jelöltet, de a 106 egyéni választókerületben közösen állítanak jelöltet (hetvenötben az MSZP, harmincegyben az Együtt-PM). Mesterházy Attila egyúttal bejelentette: tárgyalást kezd a DK-val, valamint Fodor Gábor liberális és Schmuck Andor szociáldemokrata pártjával az együttműködésről.

Gyurcsány Ferenc az utóbbi napokban bírálta az MSZP és az Együtt-PM közötti megállapodást. Arról is nyilatkozott, hogy a DK – ha nem tudnak megegyezni a másik két párttal – külön listát állít és mind a 106 egyéni választókerületben jelöltet nevez meg.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.