Kelemen Hunor kétoldalú román-magyar párbeszédet szorgalmaz az RMDSZ közvetítésével

Román-magyar párbeszédet szorgalmazott Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke hétfőn este kiadott közleményében, amelyben Traian Basescu román államfő aznapi, Magyarország “rendre utasítását” kilátásba helyező kijelentésére reagált.

 

 

 

Basescu egy székelyföldi fórumon azt mondta: Magyarország az “instabilitás tűzfészkévé” vált a kisebbségi kérdésben, Románia pedig vezető szerepet fog vállalni “Budapest rendreutasításában”. A “magyar politikai elit” részvételével lezajlott székelyföldi rendezvényekről szólva Basescu úgy vélekedett: ezek túllépték az illendőség határát, és ez többé nem ismétlődhet meg.

“Én nem tudok arról, hogy Magyarország elnöke vagy miniszterelnöke az elmúlt periódusban okot adott volna Basescu elnöknek az ilyenfajta reakcióhoz. Úgy vélem, egy, az Európai Unióhoz, az észak-atlanti szövetséghez tartozó államférfinak a párbeszéd, az együttműködés keresése kellene legyen a legfőbb eszköze, nem pedig a konfliktusszítás, a nyilatkozatháború” – olvasható az RMDSZ elnökének közleményében.

Kelemen Hunor elsősorban a hivatalos román-magyar párbeszédet hiányolta nyilatkozatában, szerinte ennek is tulajdonítható a túlméretezett nyilatkozatháború.
“Elfogadhatatlan, hogy két uniós ország elnöke, miniszterelnöke nem találkozik, nincsenek kétoldalú tárgyalások, hiszen számos olyan kérdésben szükség van az egyeztetésre, amely mind Romániát, mind Magyarországot érinti és foglalkoztatja. Az RMDSZ már tavaly felajánlotta, hogy közvetít a két ország között, hiszen mi a párbeszéd hívei vagyunk. Úgy vélem, Románia és Magyarország között, románok és magyarok között nem szabad konfliktust szítani, az éles és nagyhangú nyilatkozatok nem vezetnek sehova, függetlenül attól, hogy egyesek kampányban vannak, mások pedig újabb pártot akarnak létrehozni” – hangsúlyozta Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke a nap folyamán a Mediafax hírügynökségnek nyilatkozva is bírálta Traian Basescut, túlméretezettnek és elfogadhatatlannak nevezve a román államfő Magyarországgal kapcsolatos kijelentéseit.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.