A takarékszövetkezetek önállóságának visszaállítását ígéri az MSZP

A takarékszövetkezetek önállóságának visszaállítását ígéri az MSZP.

 

 

 

Józsa István szocialista frakcióvezető-helyettes szombati budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: ősszel a takarékszövetkezetek integrációját megszüntető semmisségi törvényt terjesztenek a parlament elé, és ha ez nem jár eredménnyel, kormányra jutásuk esetén 2014-ben visszaadják a takarékszövetkezetek önállóságát és a tulajdon feletti rendelkezés szabadságát.

Az MSZP-s képviselő emlékeztetett arra, hogy vasárnap éjfélkor lejár az a határidő, ameddig a takarékszövetkezetek “jogaikról lemondva” csatlakozhatnak a parlament döntésével létrejött integrációhoz. Ellenkező esetben a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) hétfőtől megszünteti pénzintézeti jogosítványaikat.

Józsa István hangsúlyozta: ezt az eljárást jogsértőnek, maffiamódszerekre emlékeztetőnek ítélik, és úgy látják, a kormány a zsarolás eszközeként használja a PSZÁF-ot.

A parlament a nyári rendkívüli ülésszakban döntött egy kötelező tagságon alapuló takarékszövetkezeti integráció létrehozásáról. A létrejövő integráció két központi szerve a központi banki funkciókat jelenleg is ellátó Takarékbank és az újonnan létrejövő integrációs szervezet lesz.

Varga Antal, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség ügyvezető igazgatója pénteken az MTI-nek elmondta: “nagy felháborodással, de törvénytisztelő felelőséggel” az eddig megtartott összes közgyűlésen igennel szavazott a takarékszövetkezetek tagsága takarékbanki részvényeik cseréjére. Erre július 28-áig van lehetőségük, különben a PSZÁF visszavonja a hitelintézetek működési engedélyét.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.